Van stuurloos handelen naar een een duidelijke koers volgen… doe jij het?
Missie, visie & strategie
Ilona Bradwolff
Missie, visie & strategie
03/07/2019
4 min
0

Van stuurloos handelen naar een een duidelijke koers volgen... doe jij het?

03/07/2019
4 min
0

Hoe komt het eigenlijk dat mensen op een bepaald punt in hun leven niet meer weten wat ze moeten doen? Dat we stuurloos zijn? Het lijkt soms alsof je op een stuurloos schip zit die mogelijk op ramkoers ligt of op de kliffen loopt omdat er gewoonweg niemand meer aan het roer staat. Je beweegt mee op de golven van de zee die soms woest zijn in drukke perioden. Er komen ook momenten voor dat het water zo vlak als een spiegel is en je jezelf afvraagt: “Waar ben ik eigenlijk? en “Hoe ben ik hier beland?”.

Ik kan je vertellen waarom we dat ons afvragen. Het heeft te maken met het ontbreken van dat punt op de horizon, die naar jou doelen leidt, dat wat jij echt wil.

Jaren ben ik op zoek naar wat ik wil, dan zie ik iets, ga er vol gas tegenaan om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ‘hem’ niet was…Herkenbaar?……ja zeker!

Van stuurloos naar kracht uit jezelf halen

Na zo veel mislukte pogingen om iets tot een succes te maken kwam ik er achter dat de oplossing snel gevonden was. Deze ligt helemaal bij jezelf en dat is natuurlijk fantastisch nieuws!

Om mijn doelen te behalen ben ik erachter gekomen dat ik anders moet gaan leven. Zo ben ik bijvoorbeeld een bewust ochtendritueel gaan gebruiken. Ik sta elke ochtend om 6 uur op en och, och wat een hel was dat de eerste paar weken! Die snooze-functie is natuurlijk net als een korte vakantie en nu ik deze niet meer mag gebruiken, voelt het alsof ik net als een hoogbejaarde met veel te zware benen en wallen onder me ogen die reiken tot aan mijn oksels mezelf uit het bed moet hijsen. Bah!

Koers bepalen leidt naar meer succes!Ik kan je verzekeren dat na deze hel de lucht op een gegeven moment opklaart omdat het een ritueel is waar je niet meer over na hoeft te denken. Momenteel spring ik als een vrolijk konijntje elke dag met plezier uit mijn bed!

Na wat gedronken te hebben ga ik dan eerst nadenken over mijn doelen: Wat wil ik en wat kan ik vandaag doen om een stapje in de juiste richting te zetten? Nu klinkt dat heel makkelijk: ga zitten en denk na. Maar werkelijk gaan zitten en nadenken is al bijzonder lastig vind ik. Want we hebben zo veel te doen op een dag dat we ons niet kunnen permitteren om te zitten nadenken…of toch wel?

Dit geldt zowel voor individuen, als ook voor organisaties. Weet je precies waar je elke dag (samen) op af koerst en wek je dit elke dag in je gedrag, agenda, communicatie, samenwerking tot leven. Slechts 18% van de organisaties heeft een duidelijke koers die actief leeft. Dus, er valt nog al wat werk te verzetten.

Wat wil ik nu echt? Onmogelijk om op te lossen of…

Daarnaast  lijkt het beantwoorden van de vraag: “Wat wil ik werkelijk in mijn leven?” eerder op een onmogelijke code die gekraakt moet worden. Maar het word nog erger. Om te weten wat je wilt, dien je te weten wie je bent en waar je precies voor wilt gaan. Dit heeft veel met je natuurlijke voorkeuren en temperament te maken. Want als we dan eindelijk weten wat we willen, worden we door de hectiek in het leven afgeleid, zodat we het doel niet behalen.

Het voelt zo uitermate teleurstellend om steeds maar weer te concluderen dat je geen stap verder komt en dat dat schip maar zonder stuurman/vrouw op ramkoers blijft varen. Dat gevoel hoeft niet, het is echt mogelijk om de koers weer zelf te bepalen. Kijk daarvoor vooral wat je missie is en welk stappenplan je dan dient te volgen om dat tot leven te wekken. Dit klinkt groot maar je kunt het heel klein en simpel maken.

Waar wordt je blij van? In welke vaardigheid ben je werkelijk goed in? Waar kun je dan het verschil maken? En, wat wordt vanuit dat perspectief dan je strategie/ stappenplan? Werk daarbij van groot naar klein. Wat willen we vooral en wat willen we vooral niet bereiken? Wat betekent dat voor de maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse stappen die gezet dienen te worden?

Hoe ga je als organisatie om met dit thema?

Uit een duidelijke koers volgt een goede strategie voor talentontwikkelingOok in je organisatie dien je een duidelijke koers te hebben. Is die er niet of onvoldoende. Vorm er dan als afdeling zelf een, die houvast geeft aan medewerkers en die in een goed verlengde ligt van wat er al is. Werk ook hier van groot naar klein en kies 1 richting. Kies je voor of dienstinnovatie, of operational excellentie of customer focus? Wat betekent dat dan voor je doelstellingen en je stappenplan/ strategie. Wat doe je dan precies wel en wat doe je dan precies niet?

Ook bij talentontwikkeling zijn organisaties vaak onvoldoende bezig met “een strategische kijk op talentontwikkeling”. Wat wil je bereiken met ontwikkelen van talenten? Wat is je definitie van een talent en hoe relateert dit aan talentontwikkeling? Richt je je enkel op ontwikkeling van uitzonderlijke talenten? Kan iedereen zijn talenten ontwikkelen? Doe je het enkel werk-gerelateerd of mogen mensen holistisch vanuit een totaal mensbeeld in de 24 uur maatschappij hun talenten ontwikkelen (zoals bv. bij Google)?

Hoe word je (samen) ècht effectief?

Een ding is zeker: als mens èn als organisatie wordt men effectiever door:

  1. een duidelijke missie, visie en stappenplan/ strategie te vormen
  2. elke dag kleine stapjes te zetten, die richting de missie en visie bewegen en die de strategie duidelijk volgen. Maak het tot een ritueel.
  3. niet enkel in het begin actief te starten, maar ook samen te evalueren hoe het gaat, door te zetten en successen te vieren
  4. niemand onder druk te zetten, inclusief jezelf! Vindt vooral het plezier in het tot leven wekken van iets wat: goed is voor jou, goed is voor de ander, goed is voor het groter geheel. Resultaten komen dan vaak vanzelf. Pressie zetten op mensen, inclusief jezelf leidt tot heel veel stress. Een gave koers volgen, die je elke dag tot leven mag wekken en de daaruit volgende gave gesprekken, verbindingen en samenwerkingen. leiden veelal tot de mooiste resultaten.

Wil je meer inzicht hebben in jouw persoonlijke voorkeuren en koers? Of zoek je als HR professional, manager een middel om talenten in kaart te brengen en via talentontwikkeling dichter bij de strategische koers van je bedrijf te komen? Wees dan niet verlegen en benader ons gerust voor een leuk inspirerend gesprek. Ik houd er namelijk van om kansen en mogelijkheden te creëeren, die jou en mij inspireren.

Maak een fijne week!

Ilona!

Reacties
Categorieën