Bevlogenheid weg? Doorbreek de sleur.

Mijn leven zit op dit moment niet in de sleur. 14 juni gaat onze nieuwe website – www.innerspective.nl over talentontwikkeling, omgaan met verandering en vitaliteit van medewerkers – LIVE. Dat vieren we heel feestelijk met allerlei acties en activiteiten. Onderaan deze blog vind je ons programma met gave dingen.

Dit doorbreekt bij ons in ieder geval de sleur. Daarom wil ik met je eens kort van gedachten wisselen. Vragen die bij mij opkomen zijn: wat veroorzaakt sleur en hoe kun je dit doorbreken? Hoe kun je als organisatie zorgen dat mensen vitaal en geïnspireerd blijven, om het beste van zichzelf te laten zien?

Waarmee doorbreek jij sleur?

Hoe doorbreek jij de sleur, is een goede vraag, die ik de laatste tijd aan veel mensen stel. Toen ik SLiM! schreef had ik een duidelijke conclusie: “We zijn met zijn allen te veel aan het meten geweest en we moeten continue presteren. Structuur zorgt voor veiligheid maar ook voor sleur. In de sport werkt dit niet zo en in het bedrijfsleven leidt dit ook niet tot goede resultaten”. Bovendien wil je als bedrijf heel graag talenten aan je organisatie verbinden. Je wilt ze niet wegjagen. En toch doen we dat vaak wel. Hoe komt dit?

Hoge verwachtingen

De maatschappij, of wijzelf, verwachten dat we tegenwoordig voortdurend moeten pieken, zowel op het werk en thuis. ’s avonds en in het weekend hebben we dan tijd om even bijkomen. Maar zelfs dat lukt niet meer. Alles gaat te snel en de hoeveelheid informatie is ongenadig hoog. De kinderen moeten ook een leuke tijd hebben.

Veel mensen nemen ook regelmatig werk mee naar huis en vullen de avond en weekenden met regelmatig voor een open laptop zitten. “nog even mijn mail wegwerken” “nog even dat rapport doorlezen”. We vergeten echter dat we een energievat hebben en dat deze over de dag en week goed verdeeld dient te worden.

Kan ons lichaam dit aan?

Met thuis werken of overwerken is op zich niets mis mee, als je dan bijvoorbeeld op vrijdagmiddag kunt zeggen: ik ga vandaag eens vroeg naar huis. Maar dat doet lang niet iedereen. Vooral mensen die in dienst zijn van een bedrijf, voelen de presteer-plicht vanuit zichzelf of vanuit hun manager regelmatig. Dan wordt werken niet plezierig maar meer een sleur en last. Dit heeft nu geleid tot 1,1 miljoen mensen die burn-out zijn en 3,3 miljoen mensen die er tegenaan hangen. Dit getal stijgt nog elk jaar.

Hoe doen we het eigenlijk in Nederland?

We zijn het 5e geluksland van de wereld. Dat klinkt goed. We hebben ook niets te klagen. Alles is immers best wel goed geregeld. Toch klagen we veel en ervaren veel mensen sleur: “is dit het nou”? We zijn ook de nr. 1 in Europa, als het gaat om leiders die hun medewerkers demotiveren. We hebben 3,3 miljoen mensen tegen burn-out aanzitten en 1,1 miljoen mensen die burn-out of bore-out zijn. Slechts 9% zegt een plezierige baan te hebben. Veel mensen missen inspiratie en ervaren sleur. Maar 12% werkt met bezieling en overgave. 30% van de Nederlanders werkt op zijn talenten. Deze mensen ervaren werken heel anders. De duurzame inzetbaarheid ligt rond de 50% maar is het laatste jaar met 7-9% teruggelopen.

6 factoren bepalen of je gelukkig bent op je werk

  1. Mag je zelf autonoom bepalen hoe je je werk en werkplek inricht?
  2. Word je voldoende uitgenodigd om mee te participeren in je organisatie en de koers die ze varen?
  3. Word je op maat opgeleid in wat jou interesseert?
  4. Voel je je op je werk thuis en geliefd en heb je een stimulerende leidinggevende?
  5. Kun je je talenten voldoende laten zien?
  6. Is er interesse voor de mens achter jou als professional?
  7. Voel je je energie en vitaal om het werk goed te kunnen leveren?

Je hoeft natuurlijk niet elke dag stuiterend van blijdschap naar je werk gaan. Ik denk dat het wel mooi zou zijn, als veel meer mensen plezier en bezieling ervaren. Helaas is werk voor heel veel mensen gewoon sleur en een verplicht nummertje. “Je moet toch wat”.

4 simpele stappen om je sleur te doorbreken

Sleur doorbreek je SLiM! in vier stappenStel de juiste vragen

  • Vraag je ook eens af: “is het nodig dat ik zo druk ben? Kan het anders?” “Heb ik al ontspannen?” Heb ik al gelachen of een leuk of mooi gesprek gehad? En als dat niet het geval is: die dag krijg je nooit meer terug. Je kunt maar beter zorgen, dat die dagen wél lukken. Er is alleen maar ‘nu’. Kies niet langer voor voorwaardelijk geluk ‘als… dan’: als de kinderen het huis uit zijn, als het project klaar is, als die fusie is afgerond. Maak er vandaag een mooie dag van. Doorbreek de sleur. Stel geluk niet langer uit.”

Tijd vanuit rust indelen

  • Plan in je dag en week regelmatig bewust denk- en leesmomenten. Creëer meer overzicht en rust voor jezelf. De volgende tips werken super:
    • Plan 20% tijd op elke afspraak en gebruik deze niet.
    • Werk in blokken van dezelfde activiteiten om meer in flow te komen.
    • Bekijk aan het begin van je dag je agenda, neem in de middag de tijd om te kijken of je goed gaat en vier aan het einde van je dag je successen.
    • Start je dag met je belangrijkste niet urgente taak, waar je op middellange termijn enorm veel tijd mee gaat besparen. Automatiseer zaken, delegeer waar je kunt, onderscheid werkelijke belangrijke zaken van niet belangrijke zaken en voed je omgeving op om zaken compleet aan te leveren.
    • Plan vergaderingen zoveel mogelijk voor de lunch en aan het einde van de dag. Iedereen wil dan effectief vergaderen, omdat ze weg willen.

Levensmissie aan het werk

  • Werk meer vanuit je levensmissie. Waarom ben je hier? Wat is jouw essentie? Wat is jouw kern? Probeer je leven in te richten op basis van jouw voorkeuren en talenten. Vertrouw erop dat dit je meer succes zal geven.

Beweeg

  • Beweeg regelmatig. De beweegnorm is 2 keer sporten per week en 6 dagen 30 minuten per dag wandelen. Al zou je maar enkel dat laatste doen, dan ben je eigenlijk al heel goed bezig.

Hoe bied je als organisatie ondersteuning?

Okay, het is duidelijk dat je mogelijk als organisatie hulp kunt bieden. Onze take-aways zijn:

  • Formuleer een missie, visie en strategie, waarin mensen mee mogen participeren en die hen een gezamenlijk perspectief biedt om trots op te zijn.
  • Breng je mensen in kaart qua natuurlijke voorkeuren en zet mensen absoluut op de juiste plek. Wij gebruiken VIP24 en dit geeft heel goed inzicht in de natuurlijke voorkeuren van je mensen en samenstelling van je teams.
  • Geef mensen autonomie en laat ze bepaalde zaken zo veel mogelijk zelf bepalen: werktijd, vakantietijd, salaris, inrichting werk, keuze voor projectteams, mate van leiderschap. Ik heb prachtige voorbeelden gezien hoe het fantastisch werkt en ook hoe controle verstikkend werkt op werkgeluk.
  • Voer regelmatig goede gesprekken en heb vooral interesse in de mens achter de werkende professional.
  • Biedt ondersteuning en opleiding precies op maat van de wensen en behoeften van je medewerkers.
  • Creëer een werkplek die meer liefde uitstraalt en waar mensen zich 100% thuis voelen, omdat ze gewaardeerd worden als persoon met al zijn voorkeuren, talenten en valkuilen.
  • Breng rust in je organisatie door mensen te leren bovenstaande tips toe te passen en een goede balans te vinden tussen werk en privé. Bewaak dit ook voor je medewerkers. Overwerken kan eens voorkomen. Systematisch overwerken is niet normaal en gaat ten koste van de vitaliteit en balans van je medewerkers. Stress, burn-out en extreem hoge verslaving onder de huidige werkende bevolking (2,6 miljoen in NL!!!) komt niet zo maar uit de lucht vallen.
  • En… wees Sympathiek, luisterend, inlevend en echt motiverend naar jezelf en anderen. Deze wereld heeft het nodig. Je mensen in je bedrijf wellicht ook.

Programma t.b.v. de lancering van innerspective.nl op 14 juni 2019

  1. www.innerspective.nl lancering nieuwe website Laat hieronder eens je reactie achter wat jij gaat DOEN.
  2. We geven vanaf maandag elke dag een cadeautje weg om jou SLiM! op de goede rit te zetten. Aanmelden kan hier >>
  3. P.p.p.s Maaike en Wout verzorgen elke woensdag om 09.30 uur op Facebook een SLiM! Q&A – tv uitzending  om al je vragen te beantwoorden. Bekijk deze aankomende woensdag 09.30 uur hier>>
  4. We draaien een SLiM! evergreen training “Omgaan met stress”, die je direct de volgende dag kunt bekijken. Aanmelden kan hier >>
  5. Op 12, 19 en 26 juni doen we een masterclass SLiM! in Vught, waarin jij kunt leren SLiM! te leven en werken en je talent 100% in actie te zetten! We begeleiden je van begin tot eind naar succes. Aanmelden kan hier >>
  6. Wout geeft iedereen de gelegenheid om laagdrempelig de training Snellezen en Productief werken te volgen, om zijn natuurlijke routine voor succesvol werken en leven te optimaliseren. Aanmelden kan hier >>
    1. Vermeld duidelijk je voorkeursdatum.
      • 11 en 25 juni – nog 3 plekken beschikbaar
      • 18 juni en 2 juli – nog 6 plekken beschikbaar
      • 6 en 20 september – nog 4 plekken beschikbaar
  7. Elke dag verschijnen er gave templates online met gave weetjes en tips.

Wat houdt SLiM! precies in?

Ik ben spreker, (enter)trainer en coach en ik werk volgens de SliM! methode. SLiM! staat voor Sympathiek, Luisterend, Inlevend en Mpowerend zijn naar jezelf en anderen. Het is een methode om meer vanuit rust, meer vanuit je talent, meer vanuit bezieling, je werk en leven in balans te brengen. Het is een mind-set om te leven en werken vanuit een routine, die je gelukkig en succesvol maakt. Tegelijkertijd optimaliseert het de kwaliteit van je beslissingen en leert het je de verbinding met anderen en het groter belang te versterken. Wij hebben het over succesvol samen ambities realiseren maar wel op een vitale en SLiM! manier.

Schrijf je in ieder geval rustig in voor de verschillende events. Het doorbreekt in ieder geval je sleur en je komt op hele gave nieuwe ideeën.

Wout Plevier

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen