Tijd winnen ... 5 tips die ècht succesvolle mensen gebruiken!
05 november 2019 
4 min. leestijd

Tijd winnen ... 5 tips die ècht succesvolle mensen gebruiken!

Herken je dit ook? Drukke dagen vliegen voorbij. Er gebeurt zo veel in de wereld en jij bent de spil van je organisatie en team om dit allemaal in goede banen te leiden. Wat zou het fijn zijn als jij ook daadwerkelijk toekomt aan de zaken die jij belangrijk vindt… Tijd winnen, kan dat eigenlijk?

Spreker en talent-coach Wout legt uit hoe je bezieling terug krijgt, met meer plezier werkt én ontspant, want dat verbetert je focus, drive en tijd winnen wordt dan in eens een stuk gemakkelijker. “Dit is juist interessant voor secretaresses en assistants maar ook voor de werkende professional die omkomt in werk. Want we hebben 1 ding gemeen met elkaar; we hebben allemaal met heel veel mensen en verschillende belangen te maken.”

Doorbreek de sleur! Doe SLiM!

Toen ik SLiM! schreef had ik een duidelijk: “We zijn te veel aan het meten geweest en aan het presteren. De maatschappij, of wijzelf, verwachten dat we tegenwoordig voortdurend moeten pieken zijn, zowel op het werk en thuis. En dan ’s avonds en in het weekend even bijkomen”. Tijd winnen, maar hoe dan? Want zo als we het deden, dat lukt niet meer. Alles gaat te snel en de hoeveelheid informatie is ongenadig hoog.

Thuis werken dan maar?

Veel mensen nemen daardoor ook regelmatig werk mee naar huis en vullen de avond en weekenden met regelmatig voor een open laptop zitten. “nog even mijn mail wegwerken” “nog even dat rapport doorlezen”. We vergeten echter dat we een energievat hebben en dat deze over de dag en week goed verdeeld dient te worden. We verliezen zo juist energie en tijd winnen wordt hierdoor niet beter maar juist slechter.

Met thuis werken of overwerken is op zich niets mis mee, als je dan bijvoorbeeld op vrijdagmiddag kunt zeggen: “ik ga vandaag eens vroeg naar huis”. Maar dat doet lang niet iedereen. Zeker de mensen in dienst van een bedrijf voelen de presteer-plicht vanuit zichzelf of vanuit hun manager regelmatig. Tijd winnen wordt daardoor lastiger. En dat heeft nu geleid tot 1,1 miljoen mensen die burn-out zijn en 3,3 miljoen mensen die er tegenaan hangen. Dit getal stijgt nog elk jaar.

Hoe doen we het eigenlijk in Nederland?

Je hebt een 6-tal factoren, die bepalen of je gelukkig bent op je werk en het maximale uit tijd winnen haalt:

 1. Mag je zelf autonoom bepalen hoe je je werk en werkplek inricht?
 2. Word je voldoende uitgenodigd om mee te participeren in je organisatie en de koers die ze varen?
 3. Word je op maat opgeleid in wat jou interesseert?
 4. Voel je je op je werk thuis en geliefd en heb je een stimulerende leidinggevende?
 5. Kun je je talenten voldoende laten zien?
 6. Is er interesse voor de mens achter jou als professional?
 7. Voel je je energie en vitaal om het werk goed te kunnen leveren?

Win tijd door de juiste focus te hanteren.Slechts 12% van de Nederlanders voelt zich bezield. En slechts 26% van de werkenden is 100% gemotiveerd. Maar 30% van de Nederlanders weet wat zijn nr. 1 talent is en draagt dit elke dag actief uit. Tijd winnen wordt gemakkelijker als je dit voor elkaar hebt. Je hoeft ook niet elke dag stuiterend van blijdschap naar je werk gaan. Ik denk dat het wel mooi zou zijn als veel meer mensen plezier en bezieling ervaren. Helaas is het voor heel veel mensen gewoon sleur.”

Wat kun jij hieraan doen?

 • Vraag je ook eens af: “is het nodig dat ik zo druk ben? Kan het anders?” “Heb ik al ontspannen?” Heb ik al gelachen of een leuk of mooi gesprek gehad? En als dat niet het geval is: die dag krijg je nooit meer terug. Je kunt maar beter zorgen dat die dagen wél lukken. Tijd winnen start met een bewustzijn: er is alleen maar ‘nu’. Kies niet langer voor voorwaardelijk geluk ‘als… dan’: als de kinderen het huis uit zijn, als het project klaar is, als die fusie is afgerond. Maak er vandaag een mooie dag van. Maar stel niet uit.”

Plan meer rust in

 • Plan in je dag en week regelmatig bewust denk- en leesmomenten en creëer meer overzicht en rust voor jezelf. De volgende tips werken super om tijd te winnen:
  • Plan 20% tijd op elke afspraak en gebruik deze niet.
  • Werk in blokken van dezelfde activiteiten om meer in flow te komen.
  • Bekijk aan het begin van je dag je agenda, neem in de middag de tijd om te kijken of je goed gaat en vier aan het einde van je dag je successen.
  • Start je dag met je belangrijkste niet urgente taak, waar je op middellange termijn enorm veel tijd mee gaat besparen. Automatiseer zaken, delegeer waar je kunt, onderscheid werkelijke belangrijke zaken van niet belangrijke zaken en voed je omgeving op om zaken compleet aan te leveren.
  • Plan vergaderingen zoveel mogelijk voor de lunch en aan het einde van de dag. Iedereen wil dan effectief vergaderen, omdat ze weg willen.

Levensmissie

 • Werk meer vanuit je levensmissie. Waarom ben je hier? Wat is jouw essentie, jouw kern. Probeer op basis daarvan je leven in te richten die past bij jouw voorkeuren en talenten. Vertrouw erop dat dit je meer succes zal geven. Tijd winnen start met een duidelijke koers bepalen. Anders doe je maar wat.

Tijd winnen … beweeg!

 • Beweeg regelmatig. De beweegnorm is 2 keer sporten per week en 6 dagen 30 minuten per dag wandelen. Al zou je maar enkel dat laatste doen, dan ben je eigenlijk al heel goed bezig.

Wat houdt SLiM! precies in?

Wout is spreker en entertrainer van de SliM! methode. SLiM! staat voor Sympathiek, Luisterend, Inlevend en Mpowerend zijn naar jezelf en anderen. Het is een methode om meer vanuit rust, meer vanuit je talent, meer vanuit bezieling je werk en leven in balans te brengen, vanuit een routine die je gelukkig èn succesvol maakt. In de SLiM! show inspireren we mensen om te gaan voor deze route!

Ps Kom je om in werk? Voel je je geregeld gestresst? Mis je koers? Te weinig zelfvertrouwen? We starten over 1 maand met de SLiM! training.

Bel ons eens voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek wat de SLiM! training voor jou, je team of je organisatie kan doen! W 073 522 5656 of bekijk de SLiM! training >> voor meer vitaliteit, een duidelijke koers, groot zelfinzicht in je talenten en natuurlijke voorkeuren – om vrijer, meer open, met meer daadkracht te leven en werken!

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen