Vermoeidheid belemmert! Deze 5 tips maken je direct fit.
13 november 2019 
6 min. leestijd

Vermoeidheid belemmert! Deze 5 tips maken je direct fit.

Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid. Ook in dit jaargetijde stijgt het aantal mensen die grieperig, verkouden zijn, die ,door minder licht, mentaal vermoeid raken. Kun je daar niets tegen doen. Jazeker, allereerst dien je te weten wat de oorzaken van vermoeidheid zijn en waar jij precies last van hebt. Ten tweede ontdek je 5 dingen, die je direct fitter maken. Start met bekijken van de korte vlog en lees dan de achtergrond achter de 5 tips. Zet dan direct 1 element voor fitter leven en werken in werking … en ervaar wat het positief met jou doet. Zet daarna de volgende elementen 1-voor-1 in werking.

Door welke 5 dingen wordt vermoeidheid veroorzaakt?

Vermoeidheid ontstaat door:

1. Voeding

 • Te veel koffie drinken
 • Overmatig alcohol drinken
 • Te vaak fastfood eten of voorbereide voeding (de kant en klaar pakjes en potjes)
 • Weinig verse groenten en fruit
 • De verkeerde combinaties: vet, koolhydraten en eiwitten door elkaar.
 • Het ontbijt overslaan.

Neurotransmitters halen 85% van de bouwstenen voor je hormonen uit voeding en drank. Eet je slechte voeding, niet, te weinig of eet je de verkeerde combinaties, dan maakt je lichaam ook meer van de “foute” hormonen aan. Hormonen die je juist gestresst, moe, minder uitgerust maken.  Het is eigenlijk zo dat je bewust kiest voor een gezonde lifestyle. Dit stappenplan helpt je daarbij.

2. Te weinig water

Als je maar 2% van je vochtgehalte verliest, dan verdikt dit je bloed, waardoor afvalstoffen zich sneller ophopen, je bloed dikker wordt, en zuurstof minder snel je organen, brein en spieren bereikt. Hierdoor voel je je sneller moe. Draag een flesje water bij je en drink gedurende dag voldoende water.

3. Mentaal

Vermoeid? Focus op de juiste manier.Veel mensen hebben het gevoel dat zij de grip op hun leven, verloren hebben. Zij twijfelen en negeren gevoelens, maar stappen er snel rationeel overheen en ze negeren de boodschappen achter deze gevoelens.

Veel mensen zoeken daardoor compensatie voor de leegte die ontstaat, in de vorm van afleiding: overmatig sporten, seksuele uitspattingen, emotioneel eten (te veel, ongezond en te zoet eten om een negatief gevoel te compenseren), doelloos tv-kijken of uren dwalen op internet.

Dit gebeurt vanuit een verkeerde perceptie. Je wilt het leven simpelweg wat dragelijker maken voor jezelf en daar is op zich niets mis mee. Maar soms doemen er vragen op als: is dit het nou? Doe ik het hiervoor? Waar is onze passionele relatie gebleven? Waarom vragen ze mij niet voor die baan? Waarom ben ik zo moe?

Er zijn verschillende mentale, negatieve menselijke strategiëen. Wellicht herken je deze?

 • Je denken/ analyseren slaat regelmatig door in piekeren en je kunt dit niet uitschakelen.
 • Je legt de meetlat onhaalbaar hoog voor jezelf en anderen en houdt alles onder controle. Maak je van elke mug een olifant?
 • Je rent van het ene naar het andere en hebt eigenlijk nooit rust.
 • Je doet tegen iedereen aardig en sympathiek, zelfs als de persoon of de situatie iets anders verdient. Zeg je daarom weinig nee?
 • Jij bent sterk en jouw gevoelens zijn minder belangrijk. Niet zeuren, gooi er gewoon een schepje bovenop.
 • Je droomt te vaak onrealistisch weg en van je dromen komt eigenlijk nooit iets echt uit.
 • Het leven draait vooral niet om jou maar vooral om anderen te helpen.
 • Je vindt dat je eigenlijk niet voldoet en een ander is eigenlijk altijd beter dan jij.
 • Je hebt continue het idee dat je niet mag verliezen en je moet winnen?

Niet waar maar het voelt als echt!

Al dit soort gedachten zijn jouw realiteit maar in actualiteit niet waar. De meeste mensen proberen een ideaal te vervullen, waar ze nooit aan kunnen voldoen. Om dit te bereiken zet je dan één van de bovenstaande strategiëen in, om toch maar te bewijzen dat je okay bent. Op korte termijn kan het werken. Op lange termijn is het funest voor je vitaliteit en geluk.

Het kost namelijk bakken met energie om dit beeld in stand te houden en het maakt je vermoeidheid alleen maar groter. Gelukkig kun je wel wat hebben. Als het echter te lang duurt, dan word je moe en nemen de problemen de overhand. Je verliest dan de controle en komt letterlijk in de situatie terecht waar je juist niet in wilde belanden. Vaak is de gedachte over de stress die je dan ervaart nog erger dan de stress zelf. Ze noemen dit ook wel jouw selffulfilling prophecy.

4. Planning en structuur

Heb je een rommelig bureau? Het beperkt je brein juist in focussen en geordend informatie te verwerken. Clean desk = clean mind. Werk je ook door in de avonden, weekenden en vakanties? Het checken van je e-mail onder het mom: “dit kan wel eventjes”, slurpt tijd weg die je eigenlijk nodig hebt om uit te rusten en te herstellen. Iemand die super productief is, plant juist rust en herstel in, om te zorgen dat hij/ zij daarna weer kan knallen.

5. Slapen en uitrusten

We slapen 11% minder de laatste vijf jaar. Dit komt doordat we veelal blauw licht absorberen voordat we gaan slapen. De tablets, ipads, smartphones en de led tv,  is slecht voor de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine. Ook gaan we vaak te laat naar bed, waardoor we de eerste diepe slaap missen. Het eerste “remspoor” zorgt ervoor dat je informatie in je brein die niet op de juiste plek staat ordent. Hierdoor wordt je uitgerust wakker. Mis je de eerste van vijf diepe slapen, dan zal dit op een gegeven moment leiden tot slapeloosheid en vermoeidheid, die moeilijk weer in te halen is.

Vermoeidheid inruilen voor vitaliteit

De volgende vijf tips helpen je zeker.

Tip 1 – Stop snoozen

 • Vermoeidheid? Deze 5 tips werken direct!Stop met snoozen maar ruil dit in voor 1 uur gericht op bewegen, krachttraining, meditatie, ademhaling en de juiste focus. Lukt 1 uur niet? Neem een half uur om te vlammen. Lukt dat zelfs niet, pak dan een kwartier. Iedereen heeft een kwartier, waarin je:
  1. uit bed springt
  2. 15 minuten loopt
  3. de eerste 5 minuten focust op je ademhaling
  4. de volgende 5 minuten op je belangrijkste niet urgente taak
  5. de beslissing neemt waar je met zingeving vandaag absoluut succesvol in zult zijn (dit mag alles zijn).

Tip 2 – Breng je persoonlijke missie tot leven

 • Breng je persoonlijke missie, waarden en toegevoegde waarde in kaart en sta je zelf toe om vrijer te leven. Dit is niet moeilijk. We leren deelnemers in de SLiM! training hoe ze de juiste koers kunnen ontwerpen, waarbij hun talenten zichtbaar worden en men de juiste routine leeft om gelukkig te leven en werken. Los van alle interne belemmeringen die je ervaart. Probeer deze oefening maar eens >> 

Tip 3 – Plan belangrijke niet urgente taken eerst

 • Wordt afspraak is afspraak en plan je acties rondom datgene dat voor jou ook echt belangrijk is en je een gevoel van zingeving geeft. Plan de belangrijke niet urgente taken eerst. Daarna plan je de zaken waar je blij en bezield van wordt en die waarde toevoegen aan je werk en je leven. Vervolgens plan je de taken in die je moet doen. Houd je vervolgens aan jouw routine. Jij hebt er over nagedacht en weet wat het jou zal opleveren. Door continue te reageren op email van anderen, leef je de prioriteiten van anderen. Houd jezelf en anderen vervolgens aan een bestaande afspraak. Leer redeloos te redeneren en vooral te kijken naar wat er werkelijk toe doet.

4. Design de juiste routine voor energiek leven en werken

 • Plan rust in je dag in, beweeg regelmatig, drink gedurende de dag voldoende water (eventueel met citroen voor een pep), eet gelijkmatig 6 maaltijden per dag en eet minder, beperk je koffie en alcoholgebruik. Ga op tijd naar bed en beperk kijken naar je blauwe scherm. Maak een dagroutine die je vitaal maakt en leef er naar.

5. Zorg dat je elke dag bezieling en plezier inplant en bewust activeert

 • Laait nooit een dag voorbijgaan zonder dat je geen lol, plezier, gevoelens van inspiratie hebt gehad en het gevoel dat je dag waardevol is geweest. Wees hierdoor elke dag dankbaar. Dankbare mensen ervaren geen stress en voelen zich gemiddeld vitaler en gelukkiger.

Bekijk de vlog en zet 1 van bovenstaande punten in actie. Laat me dan hier weten, wat dit met jouw vermoeidheid doet!

SLiM! training voor vrijer leven en werken

Ps we starten met de SLiM! training die je leert om vrijer, gelukkiger en succesvoller te leven en werken. Als je interesse hebt, wees dan vrij ons te benaderen voor een vrijblijvend gesprek. Je leert dan hoe je jouw droom realiteit kunt maken, je talenten goed kunt leren benutten en hoe je de juiste leef- en werkroutine kunt ontwerpen. W 073 522 5656 – info@innerspective.nl.

 

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen