Vitaliteit van je medewerkers effectief verbeter je effectief door deze 5 pijlers
20 november 2019 
6 min. leestijd

Vitaliteit van je medewerkers effectief verbeter je effectief door deze 5 pijlers

Vitaliteit is super belangrijk. In welke mate voel jij je nu vitaal? En hoe zit dit met jouw collega’s?

Wat is vitaliteit?

Vitaal leven en werkenIn de maatschappij gaat men er vanuit dat als je niet ziek bent, dan ben je gezond. Wij geloven dat gezondheid en zorg voor je lichaam een onderdeel is van vitaliteit.

Vitaliteit betekent letterlijk ‘levenskracht. Hier zijn volgens ons vier begrippen belangrijk:

  • energie
  • motivatie
  • veerkracht
  • lerend vermogen

Energie draait om jezelf energiek voelen. Heb je voldoende energie om dingen actief te doen.

Motivatie draait om wilpower om doelen te stellen en ook moeite te willen doen om die doelen daadwerkelijk te bereiken. Ik zeg altijd: je kunt het (of bent zwaar bereid het te willen leren), je wilt het en je doet het.

Veerkracht is je mentale draagkracht om met dagelijkse ups en downs om te gaan.

Lerend vermogen wil zeggen dat je een groei-mindset hebt en snapt dat je jezelf ontwikkelt door te focussen op leren en elke dag consistent werkt aan het verbeteren van je energie, je veerkracht, je ontwikkeling en je veerkracht. Carol Dweck heeft er mooi onderzoek naar verricht.

Een vitaal persoon heeft de energie, de wilskracht, de motivatie, de mindset en het vermogen om zijn/ haar leven op een positieve manier in te richten.

Bepalende factoren voor vitaliteit

De mate waarin jij vitaal bent is afhankelijk van meerdere factoren. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je vitaler bent als je meer invloed hebt de regie in je eigen leven. Ik noem dit je Mentale Vitaliteit.

Fysieke vitaliteit (oftewel LifeFit) ontwikkel je door sporten, regelmatig bewegen, goed ademhalen, gebalanceerd eten en goed slapen. Het type en de hoeveelheid sport is ook van belang. Niet te belastend en niet te veel maar ook niet te lam en te weinig. De norm voor bewegen voor een volwassene ligt op 6 keer per week 30 minuten wandelen en 2 keer per week intensiever sporten.

Je werk  beïnvloedt de vitaliteit ook: kun je je talenten kwijt en heb je een veilige omgeving waarin je mee mag participeren, voldoende gelegenheid krijgt om autonoom te werken? Heb je een inspirerende leidinggevende die een inspirerende en veilige werkomgeving voor je creëert? Wordt er regelmatig een goed gesprek met elkaar gevoerd?

Daarnaast is ook je omgeving van invloed op je vitaliteit.  Zowel de sociale omgeving, als ook de werk-, woon-  en recreatieomgeving. Veel mensen voelen zich eenzaam. Ook zijn nog veel werkomgevingen te klinisch en creëert men de werkomgeving nog steeds zonder input van jou als werknemer.

Lukt het je dan om het juiste gedrag te vertonen waardoor je energie, motivatie, veerkracht en leervermogen toenemen. Dit noem ik Gedragsvitaliteit.

Als laatste is je verbinding met de natuur  van invloed op hoe vitaal je je voelt. We zien onszelf niet als dieren maar zijn nog steeds een onderdeel van de natuur. Door daar regelmatig in te vertoeven ga je je significant beter voelen. Ik noem dat ook wel je Spirituele Vitalteit. Wie ben jij en wat is jouw plekje in de wereld? Hoe ontwikkel je je daar in?

Onderzoek naar vitaliteit

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat vitaliteit betekent voor persoonlijk gedrag en handelen. Op de pagina Onderzoek en kennisuitwisseling vind je de belangrijkste onderzoeksresultaten uit binnen- en buitenland. O

Recente cijfers over stress

Vorige week verschenen de meest recente cijfers over stress en burn-out . Wat blijkt? Het aantal mensen met burn-out-verschijnselen is gestegen. Van 1,1 miljoen naar 1,3 miljoen mensen. Hierdoor is het aantal verzuimdagen gestegen naar 10 miljoen per jaar. We verspillen zo samen 2,8 miljard euro per jaar aan verzuimkosten.

Is het een fenomeen van deze tijd of kunnen we nog winnen?

Jazeker, we kunnen een aantal dingen doen … Op individueel niveau, volg de elementen uit onze SLiM! vitaliteit-boom. Download ons “Handboek voor vitaal leven en werken” voor meer info.  Kijk welke elementen goed gaan en waar je nog kunt winnen.

Elke reactie krijgt ons handboek vitaal leven en werken… dus “go for it!”.

Oorzaken van energie-verlies

Hoe verlies jij en je medewerkers energie op hun werk? Wellicht herken je een van de volgende voorbeelden.

De organisatie

  • Veel organisaties volgen geen heldere koers en strategie. Slechts 18% van de organisaties heeft een duidelijke missie, visie en strategie. De kunst is om deze elke dag zichtbaar te maken in gedrag.
  • Veel managers en leiders demotiveren hun medewerkers. Volgens een onderzoek van Hays Group in 2018, maakt 62,8% van de managers/ leiders zich hier schuldig aan.
  • Organisaties werven en selecteren vaak op competentie-, ervaring en functiematch. Men kijkt echter te weinig naar persoonlijkheid, natuurlijke voorkeuren, waarden en een persoonlijke missie. Medewerkers doen dit juist wel. Zij kijken nu juist vaker naar zingeving op het werk. Ook is men nu kritischer of jouw organisatie daar ook aan meewerkt.
  • We willen met elkaar continue perfecte resultaten halen. Dit wordt vaak versterkt door de druk van directie, managers en aandeelhouders. Men neemt daardoor te weinig tijd voor rust en herstel. Zo overwerkt men zichzelf.

Persoonlijk

  • Weinig mensen hebben een duidelijk beeld van hun talenten. Ze missen ook een duidelijk beeld van hun eigen loopbaankoers en ambities. Beide dingen weet men simpelweg niet. Dus doet men maar wat. Op hoop van zegen.
  • Ook is men op latere leeftijd verwend door een fijn salaris en veel zekerheden. Maar zekerheid versuft en leidt automatisch tot energie-verlies.
  • Mensen zorgen niet goed voor hun vitaliteit. De organisatie bewaakt dit aspect òòk niet goed. Privé en werk worden nu nog vaak rationeel gescheiden. Veel leiders en managers mijden dit soort privé-gesprekken. Waarom? Omdat het lastig is.
  • Emotioneel is deze scheiding niet te maken. We verwachten van elkaar, dat we continue bereikbaar zijn. Hoe houd jij als manager zicht op de vitaliteit van je medewerkers? Zetten jullie de telefoon buiten kantooruren samen op stil?
  • Door continue “aan” staan raken we overladen. Eigenlijk leven en werken we gewoon te snel. We rusten te weinig. We hebben in de afgelopen 5 jaar, 11% minder geslapen. Dit gaat ten koste van ons gevoel van ontspanning. Je vitaliteit wordt hierdoor automatisch minder. Juist deze energie hebben we nodig om goed te kunnen presteren.

Waarom is vitaliteit belangrijk?

Zonder energie kun je niet presteren. Je hebt genoeg persoonlijke energie-reserve nodig, om samen tot uitzonderlijke prestaties te komen.

Vitaliteit effectief verbeteren

De volgende 5 dingen helpen de vitaliteit van je medewerkers te verbeteren.

Autonoom werken

Hoe verbeter je de vitaliteit van je medewerkersLeer je medewerkers hoe ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Laat hen hun eigen werk vormgeven. Vrijheid schept kansen om zichzelf te ontwikkelen. Dit zorgt voor creativiteit. Dit leidt ook naar meer zelfredzaamheid. Het is bovendien de beste remedie tegen werkstress.

Matchen op missie

Werf en selecteer deelnemers voortaan vooral op hun persoonlijke missie. Maak daarbij een connectie met de organisatie-missie. Leer medewerkers wat hun natuurlijke voorkeuren en talenten zijn. Stimuleer elkaar om talenten continue zichtbaar te maken. Gebruik elkaars talenten op de juiste manier. Hierdoor ontstaat er een goede sfeer en verbeter je ook de samenwerking.

Gezonde mix van acties

Maak een mix van vitaliteit-acties. Let erop dat elke medewerkers iets kan doen om zijn vitaliteit te verbeteren. Zorg dat het inspireert om ermee door te gaan. Wat kun je allemaal doen?

  • Workshops
  • Inspirerende sprekers
  • Bewegingsactiviteiten
  • Massage-sessies
  • Mindfulness trainingen
  • Ademhaling-sessies
  • Anti stress middelen
  • regelmatig een leuk samenzijn
  • Een goed gesprek

De mogelijkheden zijn eindeloos. Pols vooral bij je medewerkers wat ze leuk vinden. Dat zet je dan in actie Test van deze acties regelmatig het effect. Zo zit je snel samen op de goede weg.

Communiceer het belang van de de gezamenlijke ambitie

Veel bedrijven hebben wel een missie, visie en strategie. Maar men gebruikt deze niet. Een heldere koers zorgt voor focus. Een ambitie waar je samen voor wilt gaan, zorgt voor verbinding en trots. Hiervoor dient de missie wel elke dag zichtbaar te zijn. In concrete gedragingen van mensen komt de missie tot leven. Samen ergens voor gaan, genereert meer energie.

Oprechte interesse

Blijf oprecht geïnteresseerd in elkaar. Voer ook regelmatig het goede gesprek. Zo blijf je samen betrokken. Ook schep je dan tijd om samen te praten over ontwikkelingsmogelijkheden en mogelijke zorgen die er zijn. Veel succes!

Op naar vitale acties die de vitaliteit van je medewerkers een boost geeft.

De nationale week van de vitaliteit

Van 21 t/m 27 september vindt alweer de 6e editie plaats van de Nationale Vitaltiteit-week.  Vitaliteit De komende maanden helpen we weer een heel aantal bedrijven tijdens vitaliteit-weken super vitaal, gelukkig en ook productief te worden. Heb je daar interesse in of wil je eens met ons sparren? Bel dan gerust via W 073 522 5656 of stuur een e-mail naar info@innerspective.nl

Komende vrijdag 28 augustus om 10 uur geven we er een gaaf SLiM! webinar over. Deelname is gratis, je dient je enkel zelf even aan te melden.

Meld je hier aan>>

Leef vitaal je dromen, benut je nr. 1 talent & stay safe.

Wout Plevier

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen