Gelukkig en bevlogen werk verbindt talenten aan je organisatie

Gelukkig en bevlogen werk verbindt talenten aan je organisatie

Werk waar je gelukkig van wordt…

Als je werk doet waar je gelukkig van wordt, dan zit je goed. Je hebt vast de ruimte om jouw talent in te zetten. Werk je met tegenzin? Burn-out? Zoek uit waar je wél tot je recht komt. Dan helpt het, als je helder voor ogen hebt wat jóuw talent is. En daar ligt een grote taak van het onderwijs, stelde Wout Plevier op de jaarlijkse decanen-dag van het Friese mbo: leer jongeren zichzelf kennen..

Wout Plevier heeft een missie: minstens honderdduizend mensen bereiken met zijn verhaal over het belang van talentontwikkeling. De teller staat nu ruim over de helft. Dat is hard nodig, aldus Plevier: ‘Volgens onderzoek kan hooguit 30 procent van de mensen werken vanuit zijn of haar talent. Als het gaat om de ruimte om écht te werken met bezieling, gaat het slechts om 12 procent. Aan de andere kant zit 1.300.000 mensen in Nederland tegen een burn-out aan. Dat heeft alles met elkaar te maken.’ Werk waar je gelukkig van wordt leidt namelijk tot bevlogen medewerkers. Bevlogen medewerkers presteren beter, voelen zich meer verbonden met de organisatie, stralen meer zelfvertrouwen uit. Dit heeft een positief effect op de resultaten en bereiken van de organisatie-doelstellingen. Wout beschrijft in zijn boek SLiM! in 7 stappen hoe je dit gelukkig werken en leven kunt bereiken. 

Dat leren we mensen ook in onze SLiM! show van 25 november - 18-22 uur in Eindhoven. Doe ook mee>>

Inspirerende spreker gelukkig werken vanuit talent, samenwerking en leiderschap

Mens achter de professional

Over de grenzen gaan?

Veel mensen gaan in de hectiek van nu over hun grenzen heen. Wil je als organisatie goed draaien? Zorg dan dat werknemers hun talent kunnen gebruiken, is de boodschap van Plevier. Geef hen de ruimte om autonoom te werken, laat hen participeren in de organisatie én zie de mens achter de professional. ‘Zo’n 68 procent van de mensen ziet de leidinggevende als demotiverend.’ En dat is slecht voor de werknemer én de organisatie. Tijdens de afgelopen Covid-periode in januari controleerden 70% van de managers of hun medewerkers aan het werk waren. Ook had 38% van de bedrijven software waarmee men kon zien of mensen ingecheckt waren. Veel managers en leidinggevenden moeten af van de drang om hun medewerkers te zien en te controleren. Door meer een faciliterende netwerkende rol aan te nemen, bevorder je de participatie en autonomie van medewerkers.

Moedig hen liever aan om hun talent in te zetten, aldus Plevier. Dat is ook een goede manier om een ingewikkelde toekomst tegemoet te gaan, waarin van alles – in het vak en in de samenleving – snel zal veranderen. Zorg dat jongeren in staat zijn om zelf de regie te nemen. En doe dat vooral ook zelf, was zijn advies: laat je niet opjagen en neem de regie. Of, zoals ze in Noorwegen zeggen: ‘Get clarity, know yourself, shape your future.’  Als leidinggevende kun je mensen stimuleren tot leren. Je kunt jezelf trainen in serving leadership. Dat vergt een stap terug. Van ego-systeem naar eco-systeem. Van controleren naar faciliteren met wederkerige interesse en empathie. Één ding is zeker: je medewerkers worden er gelukkig van.

Gelukkig zijn door persoonlijke vorming

Persoonlijke vorming wordt belangrijker dan het aanleren van kennis en vaardigheden. Als je zelfstandig kunt denken en keuzes kunt maken, ben je in staat om soepel te reageren op nieuwe ontwikkelingen. Weet waar je goed in bent… Niet zo extravert, maar juist introvert? Dan ben je misschien helemaal op je plek, als jij heel precies een aantal taken moet uitvoeren. Weet je niet waar je goed in bent, dan helpen tools die Wout gebruikt zoals een VIP24 profilering.

Hoe komt het dat mensen dit niet doen?

Veel mensen werken a) vanuit talenten waar ze aardig goed in zijn maar die hen energie kosten of b) op taken waar ze eigenlijk geen talent voor hebben.

Hoe komt dat? Omdat we enerzijds niet weten wat onze talenten zijn en anderzijds we het niet actief uitdragen of marchanderen door een baan te nemen, onder het mom: je moet toch wat. Het kan ook zijn dat de context niet klopt: je werkomgeving heeft niet echt interesse en oog voor talenten en vitaliteit van mensen. Men roept het wel maar acteert er niet dagelijks op.

Hoe denk ik over juiste inzet van talenten?

Ten eerste heeft iedereen talenten. Niveau van opereren heeft hier geen invloed op, enkel op het soort talenten dat je nodig hebt en hoe zich dat manifesteert in juiste competenties voor een rol. 

Ten tweede: elke organisatie zou in het oogpunt van ROI bij inzet van mensen ieders talenten moeten ontwikkelen, van directie, tot middel-management, tot teamleiders, tot werkende professionals. Als dit gebeurt dan ontstaat er vanzelf ook een leercultuur om elkaar talenten te zien. Ook zou men 100% moeten inzetten op continue ontwikkelen en leren, maar wel vanuit een praktisch doel. Helpen de ontwikkeling van die talenten mee in: verhogen van de effectiviteit, samenwerking, vakkunde & realiseren van de organisatiedoelstellingen.

Ten derde: talenten komen in 3 smaken: 1. je bent er goed in en krijgt er energie van. 2. Je kan het redelijk goed maar verliest er energie op, 3. je kan het niet en verliest er energie op. Onze tip: zet 100% focus op je kerntalenten en besteed de rest of uit, of doe aan work-design en richt de taken zo in dat je bevlogenheid er in toeneemt.

Ten vierde: de omgeving is super belangrijk om talenten te ontwikkelen. Een inspirerende leidinggevende, die het goede voorbeeld geeft, reflecteert en je uitdaagt en support helpt. Focus erop helpt ook. Vandaar dat schaatsers vaak uit NL komen en renners uit Kenia. Het ligt echt niet aan de abiliteit dat visa versa men dit niet kan ontwikkelen.

Dus: wie ben je werkelijk?

Wat betekent dat voor je werk? En wat voor opleiding hoort daarbij? Iedereen heeft een natuurlijke gave, is de overtuiging van Plevier. En als je hiermee terechtkomt op een plek die bij je past, wordt je daar steeds blijer van én steeds beter in. Gelukkig zijn ligt in bereik!

Wil je zelf erachter komen waar je werkelijk goed in bent? Hoe je gelukkig wordt van je werk? Welke loopbaan er voor jou in het verschiet ligt die werkelijk bij je past? Vraag een strategisch gesprek aan en doe een VIP24 profilering met Wout. Het helpt je concreet om een krachtige koers te vinden die 100% bij je past!

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen