Talentenmanagement
Leiderschap
info@innerspective.nl
Leiderschap
04/03/2024
5 min
0

Leiderschap van binnenuit: Benut kerntalenten van je mensen.

04/03/2024
5 min
0

Hoe activeer je kern-talenten bij jezelf en je organisatie? In Nederland werkt maar 37% van de mensen op hun kerntalenten. Kerntalenten zijn bij ons talenten waar je goed in bent, anderen vinden je er ook goed in, je verhoogt ermee de toegevoegde waarde van jezelf en je omgeving, benutten van je kerntalenten, brengt je in de staat van flow (moeiteloosheid) en je wordt er heel blij van als je het toepast. Kortom, als je kerntalenten activeert en benut, worden mensen meer bevlogen, wordt de omgeving productiever en ervaart men meer werkgeluk.

Okay, hoe start je met activeren van je kerntalenten?

Allereerst dien je te onderkennen dat we drie soorten talenten hebben:

  1. KERN-talenten: hier ben je van nature kneitergoed in en dit geeft je enkel maar energie en flow.staat.
  2. Je ondersteunende talenten: hier ben je ook best goed in maar doe je het te lang, dan loop je erop leeg.
  3. Je niet-talenten: je bent er niet goed in, krijgt er geen energie van en doet het vaak toch:)

Talenten Management

Hoe gaan wij om met talenten?

Je begrijpt het al. Wij helpen mensen te focussen op hun kerntalenten. Want daar activeer je bevlogenheid, goed functioneren en zingeving van werk! Waar je geen talent voor hebt, besteed je of uit of verdeel je onder elkaar. Er zijn altijd mensen die namelijk wel affiniteit ermee hebben en het leuk vinden. De gehele omgeving dient er, vanuit het gedachtegoed van Amplitie, erop gericht zijn om mensen bij realiseren van hun grootste ambitie/ talent te brengen. Kortom, je organiseert werk om een talent heen en niet andersom.

Hoe activeer je kern-talenten van je mensen?

Wij volgen dit stappenplan. Afhankelijk waar een organisatie is, daar stijgen we in op de zwakste schakel van hun proces.

 Kijk vooral in eerste instantie naar de activiteiten waar mensen enthousiast over zijn en waar ze natuurlijk goed in lijken te zijn. Dit kunnen zowel professionele als persoonlijke activiteiten zijn.  Dit zijn hoogst waarschijnlijk de echte kern-talenten.

Wij brengen mensen in contact met hun talenten door in eerste instantie "spelletjes" met ze te doen, die tot verdieping leiden: een kern-scan, een talenten-scan, een talenten-spel, temperamenten boven water trekken, vergelijkingen met rolmodellen et cetera.

Op basis hiervan starten we gesprekken en leren we mensen hun talenten te delen met anderen. Dit leidt dan weer tot...

Resultaten als je kerntalenten aanschakelt

Feedback: Geef regelmatig constructieve feedback aan individuen over hun prestaties en benadruk de sterke punten die je hebt waargenomen. Dit helpt hen bewust te worden van hun talenten.

Reflectie: Moedig mensen aan om na te denken over hun eigen sterke punten en wat hen onderscheidt van anderen. Dit kan door middel van zelfevaluatie of reflectieve gesprekken. Kern-talenten worden ook zichtbaar in gesprekken met elkaar.

Gebruik gevalideerde assessments als je echt de diepte in wilt gaan. Wij gebruiken onze KERN scan en Xelfer die voorkeuren qua interesses, persoonlijkheid, waarden, gedrag en manifestatie-vermogen in beeld brengt. Op basis hiervan laten we mensen een...

Talenten-matrix en talenten-plan maken. Het geeft aan waar ze nu staan en wat ze kunnen doen om bij hun droom-ambitie te komen. Hetzij privé of werk-gerelateerd. Kortom, wat is je kern-intentie en het effect dat jij wilt bereiken. Idealiter loopt dat gelijk met de ambities van je organisatie. Dan stroomt het lekker.

Gratis 7-delige training talentmanagementOp basis hiervan starten we intern coaching op loopbaan op en beginnen we het proces van persoonlijkheidsontwikkeling. Men krijgt dan begeleiding bij het ontdekken en ontwikkelen van hun kern-talenten.

Dit zetten we om in projecten waarin men kan samenwerken om de talenten aan het werk te zien en uit te wisselen met elkaar. Wij doen nooit talentontwikkeling zonder een concreet project.

Onderzoeken naar effecten kerntalenten activeren

Het activeren van kern-talenten bij mensen in je organisatie is een essentieel onderdeel van het bouwen van een inspirerende en productieve werkomgeving.

Een opmerkelijk onderzoek is  uitgevoerd door Buckingham en Clifton in hun boek "Now, Discover Your Strengths". Zij ontdekten het enorme potentieel dat vrijkomt als individuen hun natuurlijke talenten leren herkennen en benutten. Het toont aan dat mensen die hun kern-talenten gebruiken, over het algemeen meer voldoening vinden in hun werk, productiever zijn en betere prestaties leveren.

Rath en Conchie ontdekten in hun onderzoek, "Strengths Based Leadership", dat leiderschap waarin men focust op identificeren en ontwikkelen van  sterke punten van individuen, een veel grotere impact heeft op medewerkers, dan vooraf gedacht. Ze toonden aan dat aanmoedigen van medewerkers om hun kern-talenten te benutten, leidt tot hogere betrokkenheid, verbeterde prestaties en een positieve werkomgeving.

Okay maar hoe start je met activeren van kern-talenten?

Als je wilt starten met het activeren van kern-talenten in je organisatie, zijn er verschillende praktische benaderingen die je kunt overwegen.

Ten eerste is het belangrijk om een cultuur van erkenning en waardering te creëren, waarin medewerkers worden aangemoedigd om hun sterke punten te ontdekken en te delen. Dit kan worden ondersteund door trainingen en workshops die gericht zijn op het identificeren en ontwikkelen van individuele talenten.

Daarnaast is het essentieel om leiderschap te betrekken bij dit proces. Leiders kunnen een sleutelrol spelen door het goede voorbeeld te geven, individuele sterke punten te erkennen en te benutten, en medewerkers te stimuleren om hun potentieel te maximaliseren. Het betekent dat leiders meer in staat dienen te zijn vanuit een sterkere visie te handelen dat niet zij, maar juist de inspiratie uit hun medewerkers kan komen. Samen bereik je meer dan alleen.

Tot slot is het aan te raden om regelmatig feedbacksessies te houden waarin medewerkers hun voortgang kunnen bespreken, uitdagingen kunnen identificeren en ondersteuning kunnen krijgen bij het verder ontwikkelen van hun kern-talenten. Gewoon, kleine gesprekjes over werk. Maar ook gesprekjes over de mens achter de professionals. In beide gevallen onderzoek je enerzijds  de overeenkomsten en verschillen. Èn je onderzoekt vooral het “waarom” achter deze verschillen en overeenkomst. Dit leidt tot meer open communicatie en veel meer ruimte om kern-talenten te ontwikkelen. Vooral als je rollen dan ook nog daaromheen vormgeeft.

Dit leidt tot ontwikkeling van talenten, betere samenwerkingen, langer behoud van talenten en heel veel plezier. Wil je dit ook, download dan ons boek over Amplitie. Zo stimuleer je talentenmanagement bij jezelf en je collega's in je organisatie!

Wouter Plevier is al 27 expert in leiderschap, amplitie en verandering. Hij is auteur van KERN!, Win tijd door snellezen en KERN!, ontwerper van het bordspel Expeditie Amplitie & Inspirerende spreker in KERN. Elke week deelt hij online, via trainingen, spreeksessies & zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders zijn kennis. Hij helpt ceo’s en directieteams, met zijn team van experts, naar succesvol realiseren van hun ambities tijdens verandering via de positieve amplitie route. Bevlogen, energiek en vanuit talent!

Ben je benieuwd hoe het werkt, Download eerst ons ebook Amplitief Leiderschap>>

Reacties
Categorieën