Amplitie en Authentiek Leiderschap brengt het beste naar boven!
02 april 2024 
5 min. leestijd

Amplitie en Authentiek Leiderschap brengt het beste naar boven!

In mijn podcast Plevier & de Inspirerende leiders breng ik echt inspirerende verhalen van authentieke leiders naar boven. Deze leiders hebben hun unieke paden bewandeld en hebben waardevolle inzichten om te delen. zowel hun krachtpunten als hun valkuilen en mislukkingen zijn interessant. Waarom? Omdat ze allemaal ervan leerden en zichzelf daardoor naar een nieuw niveau van leiderschap hebben getrokken. Inmiddels heb ik 173 ceo’s, directeuren, Chro’s, entrepreneurs geïnterviewd; en what a ride it is.

Authentiek leiderschap gaat volgens mij verder dan de traditionele rol van een 'baas'. Het gaat om het tonen van echtheid, het tonen van kwetsbaarheid en het opbouwen van vertrouwen. Authentieke leiders staan dicht bij zichzelf en hebben vaak de volgende kenmerken:

De leukste blogs over succesvol invoeren van je missie, visie en strategie

Wat maakt een authentieke leider?

 1. Empathie: Authentieke leiders kunnen zich inleven in anderen en begrijpen wat zij nodig hebben.
 2. Integriteit: Ze handelen altijd op een ethische en eerlijke manier.
 3. Moed: Ze durven moeilijke beslissingen te nemen en staan achter hun keuzes.
 4. Zelfbewustzijn: Ze kennen hun eigen sterke punten en zwaktes en zijn bereid om daaraan te werken.
 5. Inspiratie: Ze weten anderen te motiveren en inspireren met hun visie en passie.
 6. Vertrouwen: Ze bouwen een cultuur van vertrouwen op waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn.
 7. Dienstbaarheid: Ze stellen het belang van anderen voorop en streven naar het helpen van anderen groeien en succesvol worden.
 8. Authenticiteit: Ze zijn echt, oprecht, transparant, en tonen hun ware zelf.
Dit zijn slechts een paar kenmerken die authentieke leiders onderscheiden. Het is belangrijk om te benadrukken dat authenticiteit voor iedere leider anders kan zijn. Het gaat erom trouw te blijven aan jezelf, je waarden en je overtuigingen terwijl je anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Wil je meer weten over authentiek leiderschap? Luister dan naar mijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders waar ik dieper in ga op dit onderwerp met gasten zoals: 

ceo Harco van Uden en Directeur Laura Koster

Harco van Uden - CEO Experience Travel and Laura Koster - directeur HR bij Mercedes-importeur Gomes Noord-Holland.

Inspirerende verhalen van authentieke leiders

Mijn conclusie na interviewen van inmiddels 173 directeuren, ceo’s, entrepreneurs en CHRO’s is dat:
 1. Mensen die ervoor werken zich gehoord en begrepen voelen. Authentieke leiders nemen de tijd om naar anderen te luisteren en zich in te leven in hun perspectief. Dit creëert een gevoel van erkenning en begrip, waardoor mensen zich gewaardeerd voelen.
 2. Medewerkers ervaren ook dit vertrouwen. Er wordt wel een lijn uitgezet maar deze leiders geven daarbij het vertrouwen om met ideeën te komen, zaken uit te proberen, fouten te maken en te leren. Deze leiders handelen op een eerlijke en ethische manier, waardoor anderen vertrouwen in hen hebben. Vaak zichtbaar in positieve intenties achter gedragingen, concreet afspraken nakomen, mensen integer behandelen, talent en ervaring op de juiste manier timen en door ook tot resultaten te komen. 
 3. Je kunt als medewerker niet anders dan geïnspireerd worden. Authentieke leiders delen hun visie en passie op een inspirerende manier. Ze weten anderen te motiveren en enthousiasmeren, waardoor mensen gemotiveerd raken om het beste uit zichzelf te halen.

Hoe je je authentieke leiderschapsstijl ontwikkelt

Authentiek leiderschap is niet iets dat je kunt forceren - het moet van binnenuit komen. Wat in ieder geval werkt zijn deze dingen. 

Het ontwikkelen van inspirerend leiderschap begint bij zelfreflectie en bewustwording. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om je eigen authentieke leiderschapsstijl te ontwikkelen:
 1. Ken jezelf: Neem de tijd om te ontdekken wie je bent als leider. Wat zijn jouw sterke punten en zwaktes? Wat zijn jouw waarden en overtuigingen? Door zelfbewust te zijn, kun je een solide basis leggen voor authentiek leiderschap.
 2. Als je jezelf kunt dan kun je ook starten met actief opbouwen van relaties. Investeer in het opbouwen van sterke relaties met de mensen om je heen. Luister naar anderen, toon empathie en begrip, en geef hen het gevoel dat ze gehoord worden. Dit creëert vertrouwen en verbinding. Vraag jezelf vooraf af: hoe is het eigenlijk om met mij in verbinding te zijn. Voelt de ander zich gezien en gehoord?
 3. Een groot deel van hoe je overkomt heeft te maken met je communicatie. Wees transparant: Authentieke leiders tonen hun ware zelf aan anderen. Wees open, eerlijk en transparant over wie je bent, wat je denkt en wat belangrijk voor jou is. Dit helpt anderen om ook open te zijn en vertrouwen op te bouwen.
 4. Deel daarom ook jouw visie en passie met anderen op een inspirerende manier. Laat zien waarom iets belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan groei en succes. Motiveer anderen om het beste uit zichzelf te halen.
 5. Dit kan niet zonder luisteren en empathie. Elke leider mag leren luisteren en empathisch voelen wat er leeft. Ontwikkel dus empathie: Leer om in de schoenen van anderen te staan en hun perspectief te begrijpen. Dit stelt je in staat om betere beslissingen te nemen en anderen te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling.
 6. Soms moet je echter ook moeilijke beslissingen te nemen en achter je keuzes te staan. Wees moedig. Wees bereid om risico's te nemen en uit je comfortzone te stappen. Dit toont vastberadenheid en inspireert anderen om ook moedig te zijn.
 7. En blijf leren. Je bent nooit uitgeleerd. Blijf jezelf ontwikkelen door middel van training, coaching, boeken of het volgen van inspirerende leiderschapsprogramma's. Sta open voor feedback en leer van je successen én mislukkingen.


Bestuursvoorzitter NHG Carla Muters en Directeur sales Linkedin Marcel Molenaar

Bestuursvoorzitter van NHG Carla Muter en Directeur Sales van Linkedin NL

Authentiek leiderschap kan een krachtige impact hebben op je teams en organisatie. Door deze lessen toe te passen, kun je ook je persoonlijke leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen. 

Amplitie is daar een mooie aanvulling op die omgevingen schept waar mensen bevlogen, vitaal en vanuit hun talenten samenwerken. Het enige wat er dan nog nodig is de juiste werkinrichting en het goede leiderschap. Niet even, maar continue. Niet hierarchisch sturend maar juist meer coachend en dienend. Het haalt het beste in mensen naar boven en leidt significant tot betere resultaten, samenwerking en omzet/ winst!

Vind je dit interessant, kom dan in contact met ons


Download ons ebook Amplitief Leiderschap, dan ben je direct onderweg. Zo ontdek je wat je aan basis interventies kunt doen om waardering in je organisatie tot leven te wekken.

Wil je verder praten, dat kan ook.

Bel ons op W 073 522 5656 of stuur een e-mail naar wouter@innerspective.nl om de eerste stap te zetten naar een cultuur van erkenning en beloning.
#WaarderingCultuur #Werkgeluk #TalentOntwikkeling #ErkennenEnBelonen #ExpeditieAmplitie


Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen