Talentontwikkeling
Bevlogenheid op het werk
info@innerspective.nl
Bevlogenheid op het werk
03/25/2024
4 min
0

Het Gouden Zaadje: "Erken je werknemers in hun werkomgeving".

03/25/2024
4 min
0

Op een stralende ochtend van 18 maart, werd een zaadje van verandering geplant in de vruchtbare grond van het bedrijfsleven.

Als dagvoorzitter van KERN! mocht ik het podium betreden bij de MAKRO en een KERN! masterclass leiden over het cruciale belang van erkennen van medewerkers in hun werkomgeving. Makro lanceerde zijn waarderingsdienst Sparkler; een prachtige dienst om te kijken hoe je je werknemers meer kunt waarderen, waardoor ze blijven, groeien en floreren.

Het was een eer om te zien hoe het publiek hierdoor in beweging kwam; de energie steeg, inspiratie vloeide rijkelijk en we ontvingen talloze complimenten over hoe we dit thema hadden neergezet. Dat is natuurlijk altijd fijn om te horen.

Talentmanagement en Amplitie

De MAKRO lanceerde Sparkler

De Makro had me ingehuurd om Sparkler mee te helpen lanceren. Sparkler is een dienst, die voor organisaties in kaart kan brengen in welke mate werknemers zich gewaardeerd voelen. Dit doen ze via een waarderingsonderzoek. Ze hebben vervolgens een waarderingsteam die je kan helpen oplossingen te verzinnen om waarderen consistent in je organisatie te activeren. Ook hebben ze producten waarmee je net dat extra stukje persoonlijke aandacht kan geven aan je werknemers. Super leuk.

Wat betekent het eigenlijk, waardering?

In essentie draait waardering geven om echte aandacht geven, erkennen en belonen. Deze kernwaarden vinden een sterke resonantie in de principes van Amplitie, waarbij we streven naar het boosten van functioneren, werkgeluk en emotioneel welbevinden door te focussen op bevlogenheid, vitaliteit, talentenmanagement, de juiste werkinrichting en servant leadership. Het is deze focus, die mensen inspireert om met passie en betrokkenheid te werken. Gaat dit goed, dan komt je organisatie tot ongelofelijk mooie dingen: meer omzet, meer winst, betere verbinding onderling, hogere betrokkenheid bij de organisatie, betere samenwerking, meer open communicatie-cultuur, lager ziekte-verzuim et cetera.

Dat deze boodschap resoneerde op 18 maart was duidelijk te zien in de aftermovie:


Enkele cijfers uit onderzoeken van MAKRO, Hayz Group en Arbonet 2023 naar waarderen, werkgeluk, stress

Enkele opvallende cijfers uit het onderzoek van MAKRO spreken boekdelen: 37% van respondenten vindt het krijgen van complimenten belangrijk, terwijl 1 op de 8 nooit waardering van hun leidinggevende ervaart. Slechts 21% ontvangt helemaal geen erkenning van de directie. Deze cijfers zijn direct gekoppeld aan de werkdruk: een hoge werkdruk resulteert in een gemiddelde waardering van 5,4, terwijl een lagere werkdruk dit verhoogt tot 7,5. Het is dan ook geen verrassing dat 79% van de respondenten overweegt de organisatie te verlaten vanwege hun leider. Kortom, er is werk aan de winkel. Vooral voor management- en directie-teams. Maar omdat Amplitie verantwoordelijkheid vereist van iedereen, vergt dit een goed plan en een kern-team die dit continue activeert.

Hoe cultiveer je talentgericht leiderschap?

Enkele praktische tips om waardering te activeren

Het is duidelijk dat er in deze tijd van talent-krapte dringend werk aan de winkel is. Maar wat kunnen we doen om onze werknemers die broodnodige aandacht, erkenning en beloning te geven? Aandacht geven betekent onder andere luisteren naar werknemers, oprechte complimenten geven en interesse tonen in hun welzijn. Erkenning houdt in dat werknemers de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, hun ideeën te delen en te zien dat hun kwaliteiten worden benut. Beloning kan variëren van flexibele werktijden tot financiële bonussen, maar het belangrijkste is dat het management hier actief bij betrokken raakt.

Amplitie en Leiderschap Trainingen

Expeditie Amplitie: een reis naar een cultuur van waardering

De lancering van Sparkler was een groot succes en het is inspirerend om te zien hoe Amplitie mensen aanspoort om juist deze soft-skills toe te passen. Deze vaardigheden leveren niet alleen voordelen op voor individuen en teams, maar ook voor de gehele organisatie. Het is daarom belangrijk dat je je leidinggevenden aanmoedigt om meer aandacht, erkenning te geven en hen te trainen indien nodig. Het is ook goed te kijken of je beloningsstructuur en de wijze hoe je dit soms ook op verrassende momenten faciliteert , mogelijk te maken. Het lijkt een beetje op ons spel Expeditie Amplitie. Bewustzijn krijgen waar je nu staat, wat mensen nu nodig hebben en acties om daar te komen. Niet even, maar continue. Dit vergt dus een gericht plan, wat tijd en actief sturen aan de hand van een goede strategie. Maar waar start je dan?

Het startpunt is een nulmeting

Een nulmeting in de vorm van een scan, waarbij je organisatie wordt geëvalueerd op planning, communicatie en leiderschap. Vervolgens kunnen we een kwantitatief onderzoek uitvoeren naar de mate van waardering en goede gesprekken om te achterhalen wat jouw mensen nodig hebben.

Een KERN team kan vervolgens actief werken aan het tot leven brengen van waardering. Door goede interventies die je op geregelde en soms ook op onverwachte momenten in je organisatie activeert.

Wij staan klaar om je hierbij te helpen. Samen met Sparkler van MAKRO kunnen we de waardering binnen jouw organisatie extra stimuleren. Omdat cultuur wat weerbarstig kan zijn, help ik graag leiders, DT's en MT's bij de benodigde mind-set en strategie hiervoor.


Vind je dit interessant, kom dan in contact met ons

 Download ons ebook Amplitief Leiderschap, dan ben je direct onderweg. Zo ontdek je wat je aan basis interventies kunt doen om waardering in je organisatie tot leven te wekken.

Wil je verder praten, dat kan ook.Bel ons op W 073 522 5656 of stuur een e-mail naar wouter@innerspective.nl om de eerste stap te zetten naar een cultuur van erkenning en beloning. 💼✨

#WaarderingCultuur #Werkgeluk #TalentOntwikkeling #ErkennenEnBelonen #ExpeditieAmplitie

Reacties
Categorieën