Je kerntalenten activeren
08 november 2021 
3 min. leestijd

Je kerntalenten activeren

Je kerntalenten helder in 3 stappen

Als je tot je kerntalenten wilt komen, dan doorloop je drie stappen: Vertraag tempo en vraag jezelf af: wie ben ik? (Missie & identiteit) wat kan ik? (talenten, attitudes & vaardigheden), wat wil ik? (intentie, droom, ambities & bevlogenheid).

Als je dit zou weten dan wordt antwoord geven op deze vraag gemakkelijker. Wat zou jij jezelf t.a.v leiderschap en de ontwikkeling van je talenten adviseren over 15 jaar? Vaak betekent dit terug naar de kern en je kerntalenten. Hoe doe je dit? Wij gebruiken hiervoor VIP24 en goede assessment-gesprekken. Dat vormt de basis waar vanuit mensen zich kunnen ontwikkelen: professionals, leiders en hun teams.

Waarom is schakelen op talenten voor mensen best ingewikkeld

In de leeftijd van 8-12 jaar heb je eigenlijk al een heel helder beeld van je talenten en wat je leuk vindt. Het wordt echter vaak blurrig door: wensen uit de omgeving, de wijze hoe we onderwijs krijgen, het te volle aanbod en omdat je te onzeker bent over wie je bent, wat je kunt en belangrijk vindt. 86% van mensen houdt vast aan een oud levenscript: perfectionisme, overmatig analyseren, ongevraagd helpen, streberig zijn etc.

Hoe ontdek & activeer je talenten?

Als je je talenten wilt ontdekken, dan betekent het terug naar je kern gaan. Wat vond je leuk om te doen als kind en wat maakte je blij en gelukkig en waar kon je in opgaan. Daarin verborgen zitten al je natuurlijke voorkeuren en talenten. En eigenlijk, net als je temperament veranderen deze nooit.  Voer ook geregeld gesprekken met mensen om je heen? Ook daaruit blijkt waar je talenten liggen. Let wel: wij verstaan onder talent: iets waar je goed in bent,  je de toegevoegde waarde vergroot, waarbij je blij wordt als je het doet en er helemaal in op kunt gaan. Anderen zien dit ook en waarderen je erom of vragen ergens aan mee te werken.


Tips en trainingen talentontwikkeling


Wat dient een leider vaak te ontwikkelen?

Voor een leider is het belangrijk om te zien waar talenten in de organisatie zitten. Wat maakt mensen bevlogen en waar zijn ze goed in? Hoe kan dit helpen om de team & organisatie-doelstellingen te realiseren? Wat betekent dit nu voor hybride werken en hoe je talenten aanstuurt. Je dient als leider jezelf hierin blijven te ontwikkelen. Het vergt eigenschappen van servant leadership. Zoals Desirée Paalvast het zo mooi omschrijft: Kort omschreven is Servant Leadership een manier van 'zijn en doen', waarbij de leider dienstbaar is aan de groei van anderen én zichzelf, zodat mensen tot betekenis komen, organisaties blijvende resultaten boeken en daarmee bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving als geheel. Deze eigenschappen komen dan handig van pas:

  1. Onvoorwaardelijke liefde voor de mens en zichzelf. In die volgorde.
  2. Authentiek in handelen en consistent ergens voor staan.
  3. Wees moedig en toch ook bescheiden in wat je zelf doet. Empower vooral anderen.
  4. Denk vooruit en geef richting aan. Wees hier vastberaden in, terwijl je ook open blijft staan voor verandering.
  5. Bouw aan betekenisvolle relaties met je professionals, je teams, je organisatie, de maatschappij
  6. Help mensen te groeien en zich te ontwikkelen om betekenis aan werk en hun leven te geven.
Dat is wat ik met SLiM dagelijks doe: leiders en hun teams bewust maken van hun talenten en hoe ze van daaruit goed kunnen samenwerken om de gezamenlijke organisatie-doelstellingen te realiseren.

Mooie talk tijdens het HR event over Hybride werken

Tijdens HR event van SkillsTown sprak ik hierover met zo''n 60 HR professionals. Het was super leuk. Want enerzijds mocht ik zelf mijn talenten van presenteren en verbinden inzetten, maar ook de dialoog voeren met alle deelnemers.

Ik voer nu voor mijn podcast over inspirerend leiderschap hier gesprekken over. Want dit is de snelste manier om te kijken wat er bij klanten, en mogelijk bij jou speelt. En hoe je je organisatie sneller en beter qua inzet van talent en de wijze van leidinggeven op de goede rit zet. Want 1 ding is zeker: het is nodig.  Maar 37% werkt op zijn talenten, 13% is maar bevlogen, 70% is tevreden en in samenwerking vindt 38% dat deze goed gaat. Er valt dus nog een hoop te winnen.

Wil je eens verdiepen over je leiderschap - en talentontwikkeling of als leider in mijn podcast? Stuur me dan een persoonlijk bericht of bel W 073 522 5656.

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen