KERN Show
Talenten Management
info@innerspective.nl
Talenten Management
02/21/2024
3 min
0

Kern-talenten activeer jij ze als leider bij medewerkers?

02/21/2024
3 min
0

KERN-talenten activeren heeft te maken met toegevoegde waarde leveren

Dit thema vormde de basis voor mijn gids voor topleiders, genaamd KERN! Ik heb ooit een blog geschreven over de vraag: “Hoe verhoog je je toegevoegde waarde?”. Schijnbaar vinden heel veel mensen dit interessant, want hij is 159.000 keer gelezen.


Hoe activeer je kern-talenten bij jezelf en je organisatie? Nou daar is dit stappenplan voor.  Allereerst dien je te onderkennen dat we drie soorten talenten hebben:

 1. KERN-talenten: hier ben je van nature kneitergoed in en dit geeft je enkel maar energie en flow.staat.
 2. Je ondersteunende talenten: hier ben je ook best goed in maar doe je het te lang, dan loop je erop leeg.
 3. Je niet-talenten: je bent er niet goed in, krijgt er geen energie van en doet het vaak toch:)

Hoe gaan wij om met talenten?

Je begrijpt het al. Wij helpen mensen te focussen op hun kerntalenten. Want daar activeer je bevlogenheid, goed functioneren en zingeving van werk! Waar je geen talent voor hebt, besteed je of uit of verdeel je onder elkaar. Er zijn altijd mensen die namelijk wel affiniteit ermee hebben en het leuk vinden. De gehele omgeving dient er, vanuit het gedachtegoed van Amplitie, erop gericht zijn om mensen bij realiseren van hun grootste ambitie/ talent te brengen. Kortom, je organiseert werk om een talent heen en niet andersom.

De beste tips om talentontwikkeling te activeren

Wij volgen dit stappenplan.

Afhankelijk waar een organisatie is, daar stijgen we in op de zwakste schakel van hun proces.

 1. Kijk vooral in eerste instantie naar de activiteiten waar mensen enthousiast over zijn en waar ze natuurlijk goed in lijken te zijn. Dit kunnen zowel professionele als persoonlijke activiteiten zijn.  Dit zijn hoogst waarschijnlijk de echte kern-talenten.
 2. Wij brengen mensen in contact met hun talenten door in eerste instantie "spelletjes" met ze te doen, die tot verdieping leiden: een kern-scan, een talenten-scan, een talenten-spel, temperamenten boven water trekken, vergelijkingen met rolmodellen et cetera.
 3. Op basis hiervan starten we gesprekken en leren we mensen hun talenten te delen met anderen. Dit leidt dan weer tot...
 4. Feedback: Geef regelmatig constructieve feedback aan individuen over hun prestaties en benadruk de sterke punten die je hebt waargenomen. Dit helpt hen bewust te worden van hun talenten.
 5. Reflectie: Moedig mensen aan om na te denken over hun eigen sterke punten en wat hen onderscheidt van anderen. Dit kan door middel van zelfevaluatie of reflectieve gesprekken. Kern-talenten worden ook zichtbaar in gesprekken met elkaar.
 6. Gebruik gevalideerde assessments als je echt de diepte in wilt gaan. Wij gebruiken onze KERN scan en Xelfer die voorkeuren qua interesses, persoonlijkheid, waarden, gedrag en manifestatie-vermogen in beeld brengt. Op basis hiervan laten we mensen een...
 7. Talenten-matrix en talenten-plan maken. Het geeft aan waar ze nu staan en wat ze kunnen doen om bij hun droom-ambitie te komen. Hetzij privé of werk-gerelateerd. Kortom, wat is je kern-intentie en het effect dat jij wilt bereiken. Idealiter loopt dat gelijk met de ambities van je organisatie. Dan stroomt het lekker.
 8. Op basis hiervan starten we intern coaching op loopbaan op en beginnen we het proces van persoonlijkheidsontwikkeling. Men krijgt dan begeleiding bij het ontdekken en ontwikkelen van hun kern-talenten.
 9. Dit zetten we om in projecten waarin men kan samenwerken om de talenten aan het werk te zien en uit te wisselen met elkaar. Wij doen nooit talentontwikkeling zonder een concreet project.

Dit leidt tot ontwikkeling van talenten, betere samenwerkingen, langer behoud van talenten en heel veel plezier. Wil je dit ook, download dan ons boek over Amplitie. Zo stimuleer je talentenmanagement bij jezelf en je collega's in je organisatie!

Actie

Lees ons boek amplitief leiderschap en empower ook jouw organisatie via fabuleus leiderschap!


Wat denk jij, zou dit tot positief resultaat leiden? Leuke reacties meld ik gratis aan voor de online Masterclass Amplitie.

#leiderschap #amplitie #talentontwikkeling #leiderschapsontwikkelingWouter Plevier is al 25 expert in leiderschap, amplitie en verandering. Hij is auteur van KERN!, Win tijd door snellezen en KERN!, ontwerper van het bordspel Expeditie Amplitie & Inspirerende spreker in KERN. Elke week deelt hij online, via trainingen, spreeksessies & zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders zijn kennis. Hij helpt ceo’s en directieteams, met zijn team van experts, naar succesvol realiseren van hun ambities tijdens verandering via de positieve amplitie route. Bevlogen, energiek en vanuit talent!Reacties
Categorieën