Carla Muters en Marcel Molenaar
Leiderschap
info@innerspective.nl
Leiderschap
07/01/2024
2 min
0

Waarom is dienend leiderschap op topniveau zo krachtig? I

07/01/2024
2 min
0

 In het nieuwste artikel duik ik dieper in de essentie van Dienend Leiderschap en waarom het een onmisbaar instrument is voor CEO's en hoger leidinggevenden. Verrijk je leiderschapsarsenaal vandaag nog. #ServantLeadership #DienendLeiderschap"

Servant Leadership: De Kracht van Dienend Leiderschap op Topniveau

In de huidige, complexe bedrijfswereld wordt vaak vergeten dat leiderschap niet alleen gaat over het sturen en bevelen, maar ook over dienen. Dienend leiderschap, ofwel


Servant Leadership, draait om het plaatsen van de behoeften van anderen vóór de eigen behoeften, en het ondersteunen van medewerkers om hun volledige potentieel te bereiken.


De Oorsprong van Servant Leadership

De term "Servant Leadership" werd voor het eerst geïntroduceerd door Robert K. Greenleaf in 1970. Hij geloofde dat leiders eerst dienaren moeten zijn, en pas daarna leiders. Het gaat hierbij om het creëren van een cultuur waarbij zorgen voor anderen centraal staat. Een dergelijke leider heeft deze 8 eigenschappen: luisteren, empathie, community-building, helend vermogen, commitment aan groei medewerkers (naar zelfrealisatie) flexibel, koersvast en overtuigingskracht.


Ik breng die terug naar deze Kernaspecten van Dienend Leiderschap op Topniveau:

  1. Empathie & Luisteren: Dienende leiders tonen oprechte zorg voor hun teams. Ze luisteren actief naar de behoeften, zorgen en ambities van hun medewerkers en reageren daarop.
  2. Persoonlijke Groei & Ontwikkeling: Zij zetten zich in voor de professionele en persoonlijke groei van elk individu binnen hun organisatie, en zorgen voor de middelen en kansen die nodig zijn voor hun ontwikkeling.
  3. Gemeenschap & Samenwerking: Het bevorderen van een cultuur van samenwerking en gemeenschapsgevoel staat centraal. Iedereen wordt gezien en gewaardeerd, en hun inbreng wordt erkend.

Ps in onze podcast Plevier en de Inspirerende Leiders vind je prachtige voorbeelden van mensen die servant leadership echt top neerzetten in hun organisatie. Luister en kijk hier naar de uitzendingen>>


De kern show over Amplitie schakelt bevlogenheid in je organisatie aan!

Conclusies:

  1. Mensen Eerst: Het succes van een organisatie is direct gekoppeld aan het welzijn en de groei van haar mensen.
  2. Leiderschap is Tweerichtingsverkeer: Door te dienen, ontvangen leiders ook. Een toegewijd team leidt tot betere resultaten en innovatie.
  3. Authenticiteit Bouwt Vertrouwen: Dienend leiderschap is authentiek leiderschap. Door oprecht te zorgen voor anderen, bouw je vertrouwen en loyaliteit op.

🔍 Verken dieper met ons

Wil je dieper ingaan op deze inzichten en hun toepassing in een leiderschapscontext? Neem deel aan onze online masterclass Amplitief leiderschap & een positieve werkcultuur vormen of wil je een persoonlijk advies: boek een strategiegesprek. Ontdek hoe je als amplitief leider het beste uit je team kunt halen

Bepaal zelf je tijd en doe mee aan de online masterclass >>>

Plan je persoonlijke strategiegesprek >>

Mijn vriendin Pauline heeft alle eigenschappen van Servant Leadership op een rij gezet. Wil je ze ontvangen in een mooie infographic: stuur me een PB via info@innerspective.nl .

Neem er dan 1 uit en focus deze week op goed toepassen van die vaardigheid.


Maak een fijne week vol servant leadership:)

Wouter

Reacties
Categorieën