De Echte Kracht van Samenwerking in Managementteams: Bouw Sterke Teams met Visie en Vertrouwen
19 december 2024 
6 min. leestijd

De Echte Kracht van Samenwerking in Managementteams: Bouw Sterke Teams met Visie en Vertrouwen

De echte kracht van samenwerking in management-teams

Vorig jaar november was ik in New York met Sanne mijn dochter. Ik dronk koffie op een rooftop. Een koude windvlaag kuste mijn wangen, terwijl ik over de glinsterende skyline van New York tuurde. Te midden van al deze grootsheid kwam een besef naar boven borrelen: hoe krachtig kunnen we zijn als er echt samenwerking is, vooral op directieniveau?

Niet vanuit macht, maar vanuit synergetische kracht? En wat kan ik een directie-team en management-teams nog meer bieden, waardoor ze sneller, gemakkelijker, meer bevlogen gezamenlijke doelen realiseren? Hoe ziet dan hun eigen organisatie en samenwerking eruit?

De Magie van samenwerking

In een maatschappij waar het 'ik' vaak voorrang krijgt, realiseerde ik me de onmiskenbare kracht van 'wij'. De ziel van een organisatie schuilt niet alleen in haar diensten of uitvindingen, maar in de unieke symfonie van haar leidende teams.

Als je samen een beeld hebt, waar je op af koerst en je voelt samen de bevlogenheid om het beste met elkaar neer te zetten, dan ontstaan magische samenwerkingen. Maar om die gedeelde ambitie te verzilveren, moeten 6 pijlers van ons model De STER in actie.

De buitenste 6 pijlers, dat zijn je opdrachten waar je op dient te focussen. De binnenkant vormt de opbrengst wat het je team oplevert als je daar goed aandacht aan besteed. Die ster moet in verhouding blijven en dat doe je goed af stemmen:

Wat maakt een team sterk: deze 6 pijlers.

Acties om samenwerking dagelijks consistent te boosten

  • Waar focussen we met alle betrokken partijen samen op? Wat is onze echte ambitie? Welke impact heeft dit op onze samenwerking?
  • Organiseer regelmatig feedback en brainstorm-sessies, hoe je samen tot nog betere resultaten en samenwerking kunnen komen. Wat besluit je dan in je proces, de communicatie, de rolverdeling, te veranderen. Kortom, wat vraagt de buitenkant en wat dien je aan de binnenkant dan op te lossen of meer in te zetten? Hoe beïnvloedt dit de samenwerking?

Kijk ook naar de werkomgeving en cultuur

  • Zorg dan voor een werkomgeving waar fouten gemaakt mogen worden, proef-ballonnetjes mogen worden opgelaten en initiatief genomen mag worden. Veel leiders nemen vaak de controle terug door in te grijpen als iets hen niet bevalt. Dit smoort initiatief in de kiem. Dat is wat samenwerking juist niet nodig heeft.
  • Kijk goed naar de cultuur die je wilt creëren en welke talenten uitgewisseld mogen worden. Bevlogen mensen die op hun talenten werken, knallen vaak harder, effectiever en met veel meer plezier. Bespreek dit openlijk met elkaar. Welke ambitie ligt er. Welke rollen en talenten hebben we dan nodig. Wie schakelen we hier op “aan”.
  • Maak een cultuur waar de communicatie transparant, positief en open is. Het is bekend. Je weet dat dit belangrijk is. Maar is het ook daadwerkelijk aanwezig in je team of houden mensen dingen voor zichzelf en anderen verborgen. Wat de reden ook is, gooi het open. Dit is vaak in mijn begeleiding met directie-teams het eerste wat ik doe. Een veilige setting creëren, waarin alles gezegd kan worden en mensen elkaar hierbij oplossingsgericht ondersteunen en helpen. Daarna wordt alles mogelijk.
  • Zorg dat de betrokkenheid consistent groeit. In de wereld voelt maar 13% van werknemers zich actief betrokken bij de ambities van de organisatie. Stimuleer participatie vanaf het begin. Laat mensen meedenken in missie, visie, strategie en maak het praktisch. Zodat je het elke dag kunt activeren. Bouw hiervoor ook een backbone in contact-momenten waarin je het ook dedicated doet.

Het Spectrum van Samenwerking

Tussen de skyscrapers in New York, zag ik ook beelden van andere creaties van de mens. Denkend aan die wonderen van de wereld, van de majestueuze piramides tot de eerste stappen op de maan, werd het me duidelijk: het echte wonder schuilt in de magie van samenwerking.

Op directieniveau krijgt deze samenwerking een bijzondere betekenis. Verschillende zienswijzen en expertises samengebracht, allemaal dansend rond dezelfde vlam: de missie en de visie. Maak dit niet te moeilijk en zwaar. De missie is je “waarom”. Wat probeer je samen te bereiken bij alles wat je doet. Je “visie” is hoe je dit samen volbrengt. Wat is daarvoor nodig en hoe geven we van daaruit samenwerking vorm?

Hoe begeleid je via goede communicatie verandering?

Je strategie is de uitgewerkte stappen wat je vervolgens gaat doen, wat de tijdlijn is, wat je investering is die je hiervoor in tijd, geld, middelen, mensen, partners, resources doet. Via welke kanalen je propositie de markt in gaat en wat dit uiteindelijk oplevert. Maak het handzaam en zorg dat je echt begrijpt hoe die samenwerking eruit gaat zien. Des te beter het beeld dat je ervan hebt, des te groter de kans op succes in samenwerking.

Wij leveren met een directie altijd een actie-agenda op van maximaal 8 pagina’s, waarin heel duidelijk wordt weergegeven wat de gezamenlijke ambitie is en hoe we daar komen. Dit is een betekenisgevend proces. Vaak maak ik deze zichtbaar via een heldere tijdlijn in een organisatie. Daaronder een tijdlijn van de ontwikkeling van de mensen die het moeten gaan doen. Het een kan niet zonder het andere. Dit voorkomt spraakverwarring en bevordert duidelijke communicatie.

Essentie van uitzonderlijke teams

In mijn afgelopen 25 jaar heb ik een prachtige zoektocht gedaan naar het geheim van briljante directieteams. Ik ontdekte hierbij drie onmiskenbare pilaren voor succes in samenwerking:

  1. Gedeelde Visie: een lichtpuntje in de verte dat ons gidst, zelfs in het donkerste uur. Weet exact waar je samen voor gaat en wat dit betekent in rolverdeling, verantwoordelijkheid en samenwerking. Praat hierover en maak afspraken dat leidt al vaak tot betere communicatie. Ook stimuleert het onderlinge relaties. Het is hetgeen motivatie geeft en ook de wederzijdse afhankelijkheid laat zien.
  2. Complementaire Vaardigheden: als een schilderij, waar elke kleur haar eigen plekje vindt en bijdraagt aan het geheel. Activeer elkaars talenten en houd ze tegen het licht van de toekomstige ambitie. Wat dien je voor de beste samenwerking dan te activeren en wie geef je welke rol. Timmer het niet af op functie maar wissel rollen uit. Wat heeft specifiek die ambitie nodig en welke mensen hebben welke talenten die daar echt een positieve bijdrage aan leveren?
  3. Wederzijds Vertrouwen: de stille belofte die we elkaar maken, dat we er voor elkaar zullen zijn. Dit is de basis voor goede samenwerking. Wat er ook gebeurd, ik steun en support je.

De kern show over Amplitie schakelt bevlogenheid in je organisatie aan!

We zeggen en denken het vaak wel maar doen het vaak niet. Vertrouwen ontstaat door je positieve intenties in gedrag concreet zichtbaar te maken naar elkaar.

Vervolgens ook respect te hebben voor elkaars persoonlijkheid, temperament, valkuilen en talenten.

Ook afspraken concreet na te komen. Als je dan ervaring en talenten bij elkaar activeert en aanvult, dan ontstaan de beste samenwerkingen.

Dit leidt dan vaak tot de beste resultaten. Dit is de kern van vertrouwen en daarmee van een uitzonderlijk management- of directie-team!

Cultiveren van team DNA

De weg naar een krachtig team-DNA, is er een van toewijding en passie. Je zag het al in de STER maar hier de drie kern-punten die echt helpen:

  • Open Communicatie: waar ideeën vrij stromen, en ieder geluid gehoord wordt.
  • Continue Groei: want stilstaan is geen optie in deze steeds veranderende wereld.
  • Waardering van Uniciteit: elke noot, hoe anders ook, draagt bij aan de melodie.


Conclusies

Een organisatie is zoveel meer dan haar producten; het is de som van haar mensen. De synergie van een directie is het geheime ingrediënt voor blijvend succes. Want, zoals het gezegde luidt: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder." En dat geldt dubbel en dwars voor de directie.

Deze week daag ik je uit: om met je team, DT of MT eens een korte TOWS te maken: waar zijn jullie sterk in? Wat zijn jullie valkuilen en bedreigingen voor succes? Wat zijn kansen die er liggen.

Brainstorm 10 minuten en kom tot een heldere conclusie. Koppel deze aan elkaar en bedenk eens, welke sterkte moet ik koppelen aan een kans, om er een positieve aanvalsstrategie van te maken. Welke sterkte kan ik koppelen aan een bedreiging, waarmee we ons beter verdedigen of staande houden. En zet dat samen als 2 simpele acties in werking. Dit gaat je veel mooie inzichten geven.

Ben je benieuwd hoe je het samen eigenlijk doet? Doe dan met zijn allen onze gratis organisatie-/ team scan. Je ziet dan direct waar je goed gaat en waar je kunt winnen. Een prima uitgangspunt voor deze TOWS-oefening.

Verken dieper met ons

Ben je net zo gefascineerd door teamdynamiek als ik? Ontdek het zelf en duik dieper in de wereld van krachtige teams. Download ons ebook Leidinggeven aan verandering & leer hoe je een positieve cultuur creëert om te veranderen. Of plan een persoonlijk strategiegesprek met ons voor diepgaandere inzichten in jouw situatie.

Plan een persoonlijke strategiegesprek >>

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen