Vermoeid? Hoe beweeg je van vaak moe zijn naar fit leven?
27 mei 2019 
2 min. leestijd

Vermoeid? Hoe beweeg je van vaak moe zijn naar fit leven?

Vermoeid? Wellicht herken je dan deze uitspraken: ‘Eigenlijk ben ik al moet als ik uit bed stap. En zo sleep ik me door de dag heen’, ‘Ik heb zo veel te doen, ik ben ’s morgens niet vooruit te branden’, ‘Ik ben de laatste tijd zo vermoeid!’

Vermoeid gevoel komt bij veel mensen voor

Herkenbaar? Vermoeidheid is een van de symptomen die mensen regelmatig benoemen in onze SLiM! workshops en trainingen. Het is een duidelijk signaal, een alarmbel, die wijst op een overbelasting van jezelf.  Je lichaam kan namelijk best wel wat aan. Maar raak je chronisch vermoeid, dan betekent dit dat je de grenzen van vitaal leven en werken flink overschrijdt.

Natuurlijk komt je vermoeid voelen in verschillende varianten voor:

– ‘Ik drink veel te veel koffie en mijn eten is vaak een vette hap. Logisch dat ik vermoeid ben’.

– ‘Ik moet zo hard werken dat ik ’s avonds vaak vermoeid als een zombie op de bank zit’.

– ‘Het weekend is veel te kort om echt weer op te laden’.

-‘Ik heb in de vakantie dagen nodig, om tot rust te komen en bij te slapen’

Zit jij ook gevangen in het stramien van de ratrace?

Vermoeid? Doe de juiste vitale dingen!Het zijn zo maar een paar andere uitspraken die regelmatig gemaakt worden over het ontbreken van geestelijke, lichamelijke fitheid en gezondheid. Deze signalen wijzen op vermoeidheid en het totaal ontbreken van vitaliteit. Je zit gevangen ratrace en je hebt de energie niet meer om eruit te breken.

Het risico is in ieder geval een grotere kans op stress en ziekte en daardoor een drastische afname van je eigen effectiviteit. Dit is het ideale recept voor het instorten van misschien wel het belangrijkste wat je hebt, jouw eigen lichaam en geest. En denk niet, dat zal mij niet overkomen. Vermoeidheid is een volksziekte, burn-out bijna een epidemie.

We hebben 1,1 miljoen mensen die burn-out of bore-out zijn en 3,3 miljoen mensen die er tegen aan hangen. En dit getal stijgt elk jaar. In de doelgroep 17-25 jaar is al 35% burnout. Uit onderzoek van TNO geven 3 miljoen mensen aan, dat ze vinden dat hun organisatie dient in te grijpen op te hoge werkdruk en stress. We proberen daar met onze SLiM! show meer bewustzijn over te genereren.

Jij wil dit natuurlijk anders…

Natuurlijk wil je dat anders, het moet  anders. Je weet ook dat je jezelf voor de gek houdt door te struis-vogelen, uitstelgedrag te vertonen en te zeggen het vanzelf wel beter zal worden. Vermoeidheid verdwijnt niet vanzelf en het komt niet vanzelf goed.

Gelukkig kan het anders! Dus: werk aan de winkel, en wel nu! Elimineer vermoeidheid en wordt gewoon weer lekker fit.

Waardevolle tips van deelnemers van SLiM!

Onze deelnemers geven vaak hele praktische en waardevolle tips:

  • zorg dat je voldoende (water) drinkt. Zet aan het begin van de dag een kan water (met ijsblokjes, mint of stukjes sinaasappel) op je bureau;
  • eet iedere dag tenminste 2 ons verse groeten en fruit;
  • ga rond 22.30 uur naar bed en zorg dat je voldoende diepe slaapmomenten krijgt;
  • neem magnesium tabletten voor voldoende herstel van spieren en voor een meer relaxt gevoel;
  • neem regelmatig, zeker om de twee uur, een pauze;
  • loop voldoende, wandel iedere dag in elk geval 5 kilometer.

Wil je een goede strategie om vitaler te worden? Kijk dan op naar ons gratis downloadbare ebook over vitaal leven en werken >>

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen