Verstoorde balans privé - werk... zo los je het op
06 mei 2019 
2 min. leestijd

Verstoorde balans privé - werk... zo los je het op

Verstoorde balans tussen privé en werk. Wellicht herken je dit ook: ‘Ik heb te weinig tijd voor mijn kinderen, en ik ben bang dat ik ze niet op zie groeien. En mijn partner klaagt af en toe – eerlijk gezegd terecht –  dat ik te weinig tijd maak om samen leuke dingen te doen’.

Herken je dat? Het is een voorbeeld van een van de uitspraken die we heel regelmatig horen tijdens SLiM! workshops en trainingen. Het is een duidelijk signaal, een alarmbel die wijst op een totaal verstoorde privé – werkbalans.

Hoe herken je een verstoorde balans privé – werk?

Dit thema komt in verschillende varianten voor. Dit zijn uitspraken waaraan je het kunt erkennen:

– ‘Ik ben eigenlijk blij als ik ’s avonds of in het weekend alleen thuis ben, dan kan ik ongestoord het werk doen dat door de week niet af komt’.

– ‘Als ik een keer niks te doen heb, weet ik niet wat ik moet doen en word ik onrustig’ 

– ‘Ik mis de goede en intense gesprekken met mijn partner en vrienden, die we vroeger zo vaak hadden’.

‘Alles is me nu te veel’

‘ik zit in een schemerzone en maak dagen niet meer bewust mee’

Verstoorde balans privé – werk, is het gevaarlijk?

Zo pak je een verstoorde balans werk-privé goed aan.Een verstoorde privé – werkbalans is in onze ogen een grote en gevaarlijk volksziekte. Ons lichaam kan best wel wat hebben en we kunnen best wel een tijdje knallen. Maar het leidt in onze maatschappij ook tot veel problemen. De mate van mensen die burn-out zijn, stijgt nog steeds. Inmiddels hebben we 1,1 miljoen mensen die burn-out zijn en 3,3 miljoen mensen die er tegenaan hangen.

Kenmerken zijn vaak als volgt:  je hebt het altijd (te) druk, hebt geen tijd voor jezelf, je partner en gezin en de mensen die het dichtste bij je staan, en je kinderen hebben het over je als de man in de reclame van ‘zondags thuis het vlees snijden’. Dit is het ideale recept voor burn-out, vervreemding van de mensen om je heen, en een stevige relatiecrises.

Het moet ècht anders en het kan ook anders!

Natuurlijk wil je dat anders, het moet  anders. Je weet ook dat je jezelf voor de gek houdt door te struisvogelen, uitstelgedrag te vertonen en te zeggen het vanzelf wel beter zal worden. Want dat wordt het niet.

En gelukkig kan het anders! Dus: werk aan de winkel, en wel nu!

Onze deelnemers geven vaak hele praktische en waardevolle tips:

  • zorg dat je een heel heldere persoonlijke missie hebt;
  • bepaal je eigen echt belangrijke doelen op je verschillende levensgebieden;
  • plan de dingen die je moet doen aan de hand van de 1-pagina-productiviteitsplanner  * Je vindt hem hier >>
  • neem nu, op dit moment, tenminste één besluit over wat je per direct (anders) gaat doen. Bijvoorbeeld: maximaal 3 keer per week overwerken of ten minste één maal per week met mijn partner s’ avonds iets leuks gaan doen (op stap, filmpje, uit eten, samen naar de sportschool).

Wil je een goede strategie voor een betere werk – privé balans? Bel ons dan eens voor een goed en vrijblijvend gesprek. Je krijgt van mij dan direct 3 tips wat je kunt veranderen in jouw situatie.

Leef een fijn leven en maak een ontspannen week.

Wout

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen