Te veel email, hoe kom je er vanaf en hoe win je tijd?
06 mei 2019 
2 min. leestijd

Te veel email, hoe kom je er vanaf en hoe win je tijd?

Te veel email, heb jij dat ook? ‘Ik krijg iedere dag meer dan 100 mails, en in mijn inbox zitten zeker 1000 ongelezen mails’. ‘Als ik op vakantie ga, dan maak ik me al bijna druk over het aantal e-mail berichten bij terugkomst”, “Ik ontvang elke dag gewoon te veel email” “Ik ben zeker 3 dagen bezig om alle achterstallige e-mails te beantwoorden”.

Herken je dat? Het is zomaar een voorbeeld van een van de uitspraken die we heel regelmatig horen tijdens SLiM! workshops en trainingen. Het is een duidelijk signaal, een alarmbel die wijst op een totale informatie overload.

Natuurlijk komt “te veel e-mail” in verschillende varianten voor

– Ik kom er gewoon niet aan toe om al mijn mails te lezen, laat staan ze af te werken’.

– ‘Ik voel gewoon weerstand als mensen mij dwing-mailtjes sturen met van die rode uitroeptekens erbij’.

‘Ik ben per dag in totaal zo’n drie uur kwijt met mijn e-mails te lezen. En dan heb ik het nog niet eens over andere media. Maar ik wil van alles op de hoogte blijven’

Ik negeer tegenwoordig heel veel informatie. Je kunt toch niet alles bijhouden”

Te veel email en te veel informatie zorgt voor overkill

Mails, apps, messages, pop up berichten en social mediaberichten zorgen bij elkaar voor een totale informatie overstroming. En we ervaren dat gepingel, getril en de pop-up screentjes als uitermate storend en irritant.

Het risico is in ieder geval het ontstaan van stress, concentratie- en focus-verlies en een drastische afname van je eigen effectiviteit. En dit is het ideale recept voor stress en burn-out, verminderde productiviteit en zelfs het maken van serieuze fouten. Daarom is zelfinzicht in wie je bent en wat je prettig vindt super belangrijk in samenwerking.

Anders samenwerken door duidelijke afspraken en goede werkroutines

Te veel email is storendNatuurlijk wil je dat anders, het moet anders. Je weet ook dat je jezelf voor de gek houdt door te struis-vogelen, uitstelgedrag te vertonen en te zeggen het vanzelf wel beter zal worden. Want dat wordt het niet.

En gelukkig kan het anders! Dus: werk aan de winkel, en wel nu!

Onze deelnemers geven vaak hele praktische en waardevolle tips:

  • meld je af voor alle nieuwsbrieven, ‘ont-vriend’ iedereen die niet relevant is, en organiseer je inbox op een slimme manier;
  • handel urgente zaken niet af via de mail, maar persoonlijk of telefonisch.
  • zet je e-mail pop-ups en automatisch verzenden / ontvangen uit en zet je Whatsapp en sms op stil;
  • check en stuur je mail 2 keer per dag, op momenten dat je er daadwerkelijk wat mee kunt;

Wil je een goede strategie om om te gaan met de e-mail over-load? Bel ons dan eens voor een vrijblijvend adviesgesprek.

We hebben 5 tips die je 67% tijd besparen! We geven deze ook altijd weg bij onze SLiM! show en mensen vinden dit super praktisch. Ik ben direct bereikbaar via M 06 418 419 75.

 

Fijne week,

 

Wout

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen