Richting geven als je het even niet weet in je leven
21 maart 2019 
2 min. leestijd

Richting geven als je het even niet weet in je leven

Hoe komt het eigenlijk dat mensen op een bepaald punt in hun leven niet meer weten wat ze moeten doen? Dat we stuurloos zijn? Het lijkt soms alsof je op een stuurloos schip zit die mogelijk op ramkoers ligt of op de kliffen loopt omdat er gewoonweg niemand meer aan het roer staat. Je beweegt mee op de golven van de zee die soms woest zijn in drukke perioden. Er komen ook momenten voor dat het water zo vlak als een spiegel is en je jezelf afvraagt: “Waar ben ik eigenlijk? en “Hoe ben ik hier beland?”.

Ik kan je vertellen waarom we dat ons afvragen. Het heeft te maken met het ontbreken van dat punt op de horizon die naar jou doelen leidt, dat wat jij echt wil.

Jaren ben ik op zoek naar wat ik wil, dan zie ik iets, ga er vol gas tegenaan om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ‘hem’ niet was…Herkenbaar?……ja zeker!

Van stuurloos naar kracht uit jezelf halen

Na zo veel mislukte pogingen om iets tot een succes te maken kwam ik er achter dat de oplossing snel gevonden was. Deze ligt helemaal bij jezelf en dat is natuurlijk fantastisch nieuws!

Richting in je leven leidt naar meer persoonlijke krachtOm mijn doelen te behalen ben ik erachter gekomen dat ik anders moet gaan leven. Zo ben ik bijvoorbeeld een bewust ochtendritueel gaan gebruiken. Ik sta elke ochtend om 6 uur op en och, och wat een hel was dat de eerste paar weken! Die snooze-functie is natuurlijk net als een korte vakantie en nu ik deze niet meer mag gebruiken voelt het alsof ik net als een hoogbejaarde met veel te zware benen en wallen onder me ogen die reiken tot aan mijn oksels mezelf uit het bed moet hijsen. Bah!

Ik kan je verzekeren na deze hel klaart de lucht op en momenteel spring ik als een vrolijk konijntje elke dag met plezier uit mijn bed!

Na wat gedronken te hebben denk ik na over mijn doelen: Wat wil ik en wat kan ik vandaag doen om een stapje in de juiste richting te zetten? Nu klinkt dat heel makkelijk: ga zitten en denk na. Maar gaan zitten, nadenken en niets anders doen is al bijzonder lastig vind ik. Want we hebben genoeg te doen op een dag dat we ons niet kunnen permitteren om te zitten nadenken…of wel?

Wat wil ik nu echt? Onmogelijk om op te lossen of…

Daarnaast  lijkt het beantwoorden van de vraag: “Wat wil ik werkelijk in mijn leven?” eerder op een onmogelijke code die gekraakt moet worden. Maar het word nog erger. Om te weten wat je wilt, dien je te weten wie je bent en waar je precies voor wilt gaan. Dit heeft veel met je natuurlijke voorkeuren en temperament te maken. Want als we dan eindelijk weten wat we willen, worden we door de hectiek in het leven afgeleid, zodat we het doel niet behalen. Het voelt zo uitermate teleurstellend om steeds maar weer te concluderen dat je geen stap verder komt en dat dat schip maar zonder stuurman/vrouw op ramkoers blijft varen. Dat gevoel hoeft niet, het is echt mogelijk om de koers weer zelf te bepalen.

Wil jij weten in welke mate jij je roer in eigen hand hebt en zelf je koers bepaald of wil je meer grip op je leven? Bekijk onze FridayBites maar eens en leer hoe je in 7 korte stapjes weer op koers komt!

Over de schrijver
Iedereen heeft in zijn leven wel eens iets verloren. De een iets meer dan de ander. Ik ben veel verloren in mijn leven. Verliezen lijden tot diepe dalen, maar verrassend gezien ook tot grote hoogte punten. Ze kunnen de moed in je schoenen doen zakken en als je jezelf er doorheen slaat dan kan je de hele wereld aan. Er zijn heel veel verschillende manieren om je door dalen heen te slaan en verliezen te verwerken, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je er voor dat een verlies geen verlies meer is maar juist iets waarmee je wint? Hoe ga je krachtig en integer om met verliezen? Is het mogelijk om humor te vinden in verliezen?
Reactie plaatsen