7 dingen die ideeën en initiatief om zeep helpen.
Verandermanagement
info@innerspective.nl
Verandermanagement
06/27/2024
3 min
0

7 dingen killen alle goede ideeën en initiatieven in je organisatie. Zo voorkom je dit.

06/27/2024
3 min
0

7 dingen killen goede ideeën in je organisatie. Als leider dien je DIT absoluut zien te voorkomen. Fijn dat je een visie hebt, maar open staan voor ideeen van anderen, is in deze tijd de kracht om snel en Agile te kunnen bewegen. Daarnaast roept het allerlei positieve effecten op: meer autonoom werken, zelfregie neemt toe, feedback en communicatie wordt meer open, je kunt samen sneller schakelen, de sfeer en doe-kracht verbetert, functioneren wordt beter, talenten schakelen aan, je bereikt resultaten sneller.

Okay wat zijn de 7 killers van ideeen?

  1.  Geen kennis gebruiken die al in je organisatie zit. Nee, alleen maar externe adviseurs raadplegen.
  2. Geen doe-kracht: enkel denken, praten maar niet actiegericht dingen aanpakken.
  3. Lang blijven zoeken naar het goede antwoord omdat je als leider bang bent om fouten te maken. Hierdoor haken mensen af.
  4.  Weinig vertrouwen krijgen of geven  Vertrouwen zit in: positieve  intenties laten zien in gedrag, afspraken nakomen, integer omgaan en juist timen van talent, ervaring en kennis en ... concreet tot resultaten komen.
  5. Tekort aan gedragen ideeën en routine-matig verder gaan op dezelfde mens. In deze tijd moet je je elke dag afvragen: is dat wat we doen nog goed en levert dit het beste resultaat of kan het beter. Natuurlijk routines helpen aan flow maar zorgen ook voor inkakken, verkokering en passief reageren.
  6. Wachten en blijven aarzelen omdat je niet weet wat er morgen gebeurt. Dit weet je nooit. De snelste manier om uit te vinden is om het (in het klein) te testen en in werking te stellen. Als het werkt is het waar, als het niet werkt is het niet waar, niet langer waar of nog niet waar. Maar het is in ieder geval NIET waar. Dus DOE!
  7. Geen of onvoldoende middelen paraat stellen. Wel iets willen maar niet de tijd, geld en mankracht/ middelen ervoor beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld wel coaching willen opstarten maar druk zetten op sales en resultaat, waardoor mensen gewoon niet toekomen aan coaching.


Ik zie het zo vaak, goede intenties maar te veel focus op losse flodders in plaats van een duidelijke strategie....


De kern show over Amplitie schakelt bevlogenheid in je organisatie aan!

Een helder beeld en betrokkenheid om het uit te voeren... daar draait het om!

Goede intenties maar meer losse flodders dan een duidelijke lijn om jezelf, je managementteam, je mensen de goede kant op te laten bewegen.

Als leider is het cruciaal om de waarde van ideeën van je medewerkers snel te erkennen én deze direct in werking te zetten! Maar hoe doe je dat op een effectieve manier? 💡💼  Kortom, je wilt dat je organisatie Amplitief functioneert. Bevlogen, goed functionerend, met juiste inzet van talenten. Maar dit vergt een compleet andere mind-set. Download hier onze presentatie hoe dit werkt>>

Brainstorm geregeld samen

Heel veel goede ideeen sneuvelen dus op bovenstaande 7 gedragingen. Een van de beste manieren om samen tot waardevolle ideeën te komen, is door regelmatig brainstormsessies te houden waarin alle teamleden vrijelijk hun gedachten en suggesties kunnen delen. Dit creëert een sfeer van openheid en creativiteit, waardoor innovatieve ideeën kunnen ontstaan.

Zet ideeën direct om in actie

Vervolgens is het van belang om deze ideeën niet alleen te selecteren, maar direct praktisch in werking te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het direct omzetten van ideeën naar actie, leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties en resultaten van teams (bron: Harvard Business Review). Vertaal dus ideeën direct naar de praktijk. Zelfs al heb je 50 ideeen. Maak budget, tijd, resources vrij en DOE.  Stel concrete actieplannen op, wijs de benodigde middelen toe en stel samen duidelijke doelen. Je krijgt dan bevlogen mensen die echt gaan proberen het maximale uit de pilot te halen.


Werk volgens IDEAL principe

Werkt het, dan is het waar en dan bouw je het uit in het groot. Dus bepaal je INTENTIE en het EFFECT. DESIGN samen een plan. Ga direct naar de ESSENTIE en zet die in werking. Neem daarvoor gerichte kleine ACTIES en LEER van je fouten en goede dingen en finetune je approach.

Wat levert dat op?

Zo benut je relevante kennis en ervaring. Het boost ook de productiviteit en innovatie binnen je team , maar verhoogt ook de betrokkenheid en tevredenheid van je medewerkers. 💪✨ En ... je komt sneller waar je als organisatie wilt zijn.

Eens kletsen?

Heb je zin om deze strategieën toe te passen in jouw team? Laten we eens samen aan de slag gaan om de kracht van ideeën optimaal te benutten! 💬💡

Mini opdracht: probeer het zelf deze week eens in het klein uit. En meet wat het effect is.

#Leiderschap #Innovatie #Teamwork #Productiviteit

Reacties
Categorieën