Kritiek verwachten we sneller dan een compliment. Waarom is dat?
09 januari 2020 
1 min. leestijd

Kritiek verwachten we sneller dan een compliment. Waarom is dat?

Start met het volgen van je hart. Het klinkt simpel maar dat is het niet. Gedreven professionals met een maatschappelijk missie stuiten vaak op weerstand. Weerstand binnen de organisatie, buiten de organisatie en ook binnen hunzelf. Complimenten geven in plaats van kritiek vergroot je impact. Daar ga ik het tijdens deze vlog over hebben.

We geven sneller kritiek dan een compliment

We hebben een natuurlijke dwang om te corrigeren. Kijk maar naar de manier hoe we kinderen opvoeden. We zijn sneller geneigd om hen terecht te wijzen wanneer ze iets ‘verkeerds’ doen, dan hen een compliment te geven wanneer ze leuk aan het spelen zijn. Volwassenen doen onder elkaar precies hetzelfde. De manier waarop we oorzaak-gevolg relaties leggen (dit mag wel en dat mag niet) gebeurt dus voornamelijk op basis van correctie of kritiek.

Kritiek werkt alleen op korte termijn

Toch moeten we ons realiseren dat bekritiseren of corrigeren een tegenovergesteld effect kan hebben. Op de lange termijn gaan mensen je vermijden.Uiteindelijk zal de weerstand alleen maar meer toenemen en het bereiken van jouw ideaal lijkt steeds minder haalbaar.In plaats van weerstand te bekritiseren, ga je het erkennen door complimenten te geven. Het voelt misschien in het begin wat onnatuurlijk aan. Maar als je het goed aanpakt, ervaar je hoe krachtig het geven van een echt gemeend compliment is. Een kracht die helpt jouw ideaal te bereiken.

Hoe geef je een compliment tijdens weerstand

Stap 1 Doe het op een onverwacht moment. Misschien wel het moment dat de ander voor jouw gevoel de verkeerde kant op dreigt te gaan

Stap 2 Kies de woorden die voor de ander echt van betekenis is

Stap 3 Houd het kort en draai er niet om heen. En vooral. Wees oprecht. Anders ben je niet geloofwaardig en komt het niet bij de ander binnen.

Wil je meer weten hoe je om kunt gaan met weerstand en hoe jij jou impact kunt vergroten? Lees dan zeker mijn gratis e-book hierover. Hierin deel ik graag enkele wijsheden met je die jou helpen jouw inzicht over weerstand te vergroten. Wil je meer impact, dan is het van belang om eerst te ontdekken wat jouw relatie met weerstand is, zodat jij vervolgens betrokkenen ook in beweging kun krijgen.

Klik hier om het gratis e-book Vergroot je impact te ontvangen!

Een hele mooie dag en tot de volgende vlog! Dan gaan we het hebben over de impact van goed kunnen luisteren.

Hartelijke groet,

Maaike

Over de schrijver
Maaike is hart ambassadeur. Ons hart vertelt ons wie we zijn en wat we het liefste zouden willen doen. Helaas ziet ons verstand vaak beren op de weg, waardoor we angstig zijn ons hart te volgen. Een organisatie benut veelal niet het volledige potentieel van haar medewerkers, wanneer geen ruimte wordt geboden voor het volgen van het hart en hebben van angst. Om ons te laten zien wat het belang is van het uiten van deze gevoelens, hoe je hiermee weerstand ombuigt naar wendbaarheid en daardoor je medewerkers en dus ook je organisatie naar een hoger niveau tilt, gaat Maaike elke maand hierover bloggen of vloggen.
Reactie plaatsen