Last van weerstand: word wendbaar, weerbaar en waardevol in de 21e eeuw!
14 november 2019 
2 min. leestijd

Last van weerstand: word wendbaar, weerbaar en waardevol in de 21e eeuw!

Start met het volgen van je hart. Het klinkt simpel maar dat is het niet. Gedreven professionals met een maatschappelijk missie stuiten vaak op weerstand. Weerstand binnen de organisatie, buiten de organisatie en ook binnen hunzelf. En daar ga ik het vandaag over hebben.

Herken je eigen weerstand

Wil je kunnen omgaan met de weerstand vanuit je omgeving dan is het belangrijk om eerst je eigen  weerstand te (h)erkennen en om te weten hoe je hiermee kunt omgaan. Als jij de route kent van weerstand naar wendbaar, weerbaar en waardevol, dan kun je de ander hier ook beter mee helpen.

Mijn tijd als vrijwilligster in Oeganda (2007) heeft mij geholpen deze route te ontdekken. Ik heb daar een hele bijzondere en succesvolle tijd gehad. De masterclass transitiemanagement bood mij de kans om uit te zoeken hoe dit succes tot stand was gekomen

Verbindende driehoek

Hieruit is de (ver)bindende driehoek ontstaan. Het bestaat uit de volgende drie fundamentele factoren die nodig zijn om een project te laten slagen, waarbij meerdere partijen betrokken zijn: bevlogenheid, betrokkenheid en bereidheid.

  • Bevlogenheid: je komt in actie omdat het je persoonlijk raakt. Het is waardevol voor je omdat het invulling geeft aan je individuele missie.
  • Betrokkenheid: je wil er alles aan doen om te slagen. Hierdoor heb je de juiste focus om je te weren tegen de negativiteit vanuit je omgeving.
  • Bereidheid: je bent flexibel en daardoor wendbaar, waardoor je in staat bent altijd vooruit te gaan, ook wanneer iets niet volgens plan verloopt.

Wanneer je inzicht hebt in hoeverre de drie B’s ‘binnen’ jouw aanwezig zijn, weet je op welk vlak je jezelf verder kunt versterken, zodat weerstand niet langer een belemmerende factor voor je is. Vervolgens kun je dit toepassen op alle betrokken partijen van je (project)organisatie. De uitkomsten hiervan, helpen jou nog beter inzicht te krijgen in wat nodig is om je missie te laten slagen.

Begin met de eerste stap: Wees waardevol

Waar komt jouw bevlogenheid vandaan? Het is heel belangrijk om het verhaal van jouw ideaal te kennen. Dit helpt jou betere beslissingen te nemen die ten dienste staan van jouw ideaal. Je krijgt een sterkere focus. Bovendien inspireer je hiermee je omgeving. Je raakt ze met jouw verhaal in het hart. Je zet mensen sneller in beweging als jouw verhaal gevoelens bij ze oproept. Hoe je dat doet laat ik je graag zien aan de hand van een oefening die je hier kunt downloaden.

Vraag gratis mijn e-book Vergroot je impact aan

Wil je meer weten hoe je om kunt gaan met weerstand en hoe jij jou impact kunt vergroten? Lees dan zeker mijn gratis e-book hierover. Hierin deel ik graag enkele wijsheden met je die jou helpen jouw inzicht over weerstand te vergroten. Wil je meer impact, dan is het van belang om eerst te ontdekken wat jouw relatie met weerstand is, zodat jij vervolgens betrokkenen ook in beweging kun krijgen.

Klik hier om het gratis e-book Vergroot je impact te ontvangen!

 

Heel veel succes ermee en vertel ons hoe het voor je was om het verhaal van jouw ideaal te ontdekken!
Een hele mooie dag en tot de volgende vlog! Dan gaan we het hebben hoe we van weerstand jouw vriend kunnen maken.

Hartelijke groet,

Maaike

Over de schrijver
Maaike is hart ambassadeur. Ons hart vertelt ons wie we zijn en wat we het liefste zouden willen doen. Helaas ziet ons verstand vaak beren op de weg, waardoor we angstig zijn ons hart te volgen. Een organisatie benut veelal niet het volledige potentieel van haar medewerkers, wanneer geen ruimte wordt geboden voor het volgen van het hart en hebben van angst. Om ons te laten zien wat het belang is van het uiten van deze gevoelens, hoe je hiermee weerstand ombuigt naar wendbaarheid en daardoor je medewerkers en dus ook je organisatie naar een hoger niveau tilt, gaat Maaike elke maand hierover bloggen of vloggen.
Reactie plaatsen