De reden van weerstand maakt het waardevol
12 december 2019 
1 min. leestijd

De reden van weerstand maakt het waardevol

Start met het volgen van je hart. Het klinkt simpel maar dat is het niet. Gedreven professionals met een maatschappelijk missie stuiten vaak op weerstand. Weerstand binnen de organisatie, buiten de organisatie en ook binnen hunzelf. Omgaan met weerstand vraagt om een eerlijke en open houding naar elkaar zodat over de ware reden van de getoonde weerstand gesproken kan worden. Daar ga ik het in deze vlog over hebben. 

De reden van weerstand is waardevol

Weerstand roept weerstand op. Uiteindelijk beland je in een wederzijdse opstand en benader je de situatie alsof je fysiek wordt aangevallen. Je instinctieve hersenhelft neemt het over van je rationele hersenhelft en voorkomt dat je eerst nadenkt voordat je iets zegt.Hierdoor gaat het vaak niet langer meer over de oorspronkelijke inhoud. Dat is jammer. Want de reden van het ontstaan van de weerstand maakt weerstand waardevol. Wat ons raakt, heeft een bepaalde waarde voor ons. Het maakt ons angstig om datgene te verliezen wat voor ons heel belangrijk is.

Wees open over deze reden

We zijn niet gewend om openlijk over onze angst te praten en bovendien willen we ook snel van dit gevoel af. Dus overstemmen we angstige gevoelens met verbale en zeker ook non-verbale weerstand. Wil je slagen in jouw missie? Dan moeten ze vertrouwen in jou krijgen, zodat er open gesproken kan worden over elkaars ware gevoelens. Deze open houding voor weerstand vraagt om een bepaalde mate van kwetsbaarheid. Je begint met je eigen angsten goed onder woorden te brengen en deze openlijk te delen. Door je voor te bereiden op deze kwetsbaarheid, maak je weerstand juist minder kwetsend. Voor beide partijen.

Hoe waardeer je weerstand om je impact te vergroten

Klik hier voor de oefening met drie stappen die jou helpen om een belangrijk gesprek goed voor te bereiden. Ik ben heel benieuwd wat je ervaring hiermee is. Laat het ons weten door hier een reactie achter te laten!

Wil je meer weten hoe je om kunt gaan met weerstand en hoe jij jou impact kunt vergroten? Lees dan zeker mijn gratis e-book hierover. Hierin deel ik graag enkele wijsheden met je die jou helpen jouw inzicht over weerstand te vergroten. Wil je meer impact, dan is het van belang om eerst te ontdekken wat jouw relatie met weerstand is, zodat jij vervolgens betrokkenen ook in beweging kun krijgen.

Klik hier om het gratis e-book Vergroot je impact te ontvangen!

Een hele mooie dag en tot de volgende vlog! Dan gaan we het hebben over de kracht van complimenten!

Hartelijke groet,

Maaike

Over de schrijver
Maaike is hart ambassadeur. Ons hart vertelt ons wie we zijn en wat we het liefste zouden willen doen. Helaas ziet ons verstand vaak beren op de weg, waardoor we angstig zijn ons hart te volgen. Een organisatie benut veelal niet het volledige potentieel van haar medewerkers, wanneer geen ruimte wordt geboden voor het volgen van het hart en hebben van angst. Om ons te laten zien wat het belang is van het uiten van deze gevoelens, hoe je hiermee weerstand ombuigt naar wendbaarheid en daardoor je medewerkers en dus ook je organisatie naar een hoger niveau tilt, gaat Maaike elke maand hierover bloggen of vloggen.
Reactie plaatsen