Geluk op de werkvloer? 5 dingen die je direct kunt doen voor je medewerkers...
28 augustus 2019 
3 min. leestijd

Geluk op de werkvloer? 5 dingen die je direct kunt doen voor je medewerkers...

Tips voor meer werkgeluk. Leuk! Het lijkt veel op twister. Linkervoet op links, rechterhand op blauw! Een potje twister, iedereen vrolijkt ervan op. Hoe vaak maak jij op je werk tijd voor een spontane leuke actie, die de boel even opschudt en zorgt voor een lach op de meeste gezichten? Geluk zit in de kleine dingen…

Tips voor meer werkgeluk zijn altijd welkom, zei een goede klant onlangs tegen mij. Ik had zojuist met veel interesse de white paper van de PW Academy (platform voor HR professionals) gelezen. Deze ging over verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. We houden er in de strategie al wel rekening mee. Toch lijkt het nog niet zo eenvoudig om de lessen in de praktijk toe te passen.

Nationaal onderzoek duurzame inzetbaarheid

Uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid, blijkt dat de maatregelen die genomen worden om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, niet toenemen. Wat hebben werkgevers eigenlijk nodig om het belang van duurzame inzetbaarheid om te zetten naar de praktijk? De activiteiten zijn veelal gericht op de lange termijn. Maar wat kan je nú als werkgever doen? Eenvoudige dingen op de korte termijn?

Tips voor meer werkgeluk leiden naar duurzame inzetbaarheid

Werkgeluk is naar mijn mening een middel om duurzame inzetbaarheid te realiseren. In mijn blog van april ging ik in op het stimuleren van werkgeluk en stel ik een ‘voorjaarsschoonmaak’ voor. In mijn blog van mei bespreek ik de business case Werkgeluk van MVO Nederland.  Er is een breed scala aan interventies om werkgeluk op de vloer te bevorderen. Veel van deze interventies zijn gericht op de lange termijn. Wat zijn 7 dingen, waarmee je vandaag al aan de slag kunt gaan?

 De cijfers op een rijtje

Werkgeluk betekent dat je met plezier werkt. Je hebt genoeg energie en je voelt je verbonden met de organisatie. Samen met je collega’s zet je je in om de gezamenlijke ambitie tot leven te wekken. Je focust daarbij ook op de stappen om je persoonlijke missie te realiseren. Dit is de instelling die ook veel werkgevers nodig hebben, als het gaat om duurzame inzetbaarheid! Vergelijk onderstaande cijfers maar eens uit het onderzoek van MVO Nederland.

Bedrijven die inzetten op werkgeluk

 • 37% meer innovatie
 • 22% meer productiviteit
 • 12% meer winst
 • 27% minder ziekteverzuim

Bedrijven die niet inzetten op werkgeluk

 • 75% minder slagingskans van duurzame innovaties
 • 67% van de young professionals zoekt andere baan wegens gebrek aan zinvol werk
 • 19% haalt niet het beste uit zichzelf

 Tips voor meer werkgeluk die direct werken

Duurzame inzetbaarheid verbeteren door werkgeluk te bevorderenHet belang is duidelijk, nu nog het hóe. Lees de volgende 7 tips en doe er je voordeel mee.

Speel het spel

 • TWISTER! Linkervoet op links, rechterhand op blauw! Zorg voor een goede spirit in het team door spontane acties in te zetten “mensen, leg je werk neer, tijd voor…!”. Het spelen van een spel, 7 minutes work-out, een succesje vieren, etc. Pak eens Twister erbij: lachen en letterlijk verbondenheid gegarandeerd!

Tips en tops

 • TURN AROUND FAILURE. Deel tips en tops om van elkaar te leren en de sfeer open te houden. Maak dit bespreekbaar in een teamoverleg en ook in een team-overstijgend overleg. Ik werkte in het verleden bij een bedrijf waar we de DOK (Dinsdag Ochtend Koffie) hadden. Hierin werden medewerkers verplicht om successen te delen en cases te delen om van te leren. Dit heb ik als erg positief ervaren. Je creëert een lerende organisatie, waar het mogelijk is om fouten te maken.

Humor en complimenten

 • Geef dingen lucht, haal de angel eruit. Humor is een fantastisch medicijn tegen pijn!
 • Deel complimenten (link naar blog juni) uit tijdens het begeleiden en bijsturen. Benoem vorderingen en iemands talenten.

Autonomie vergroten

 • Het ervaren van autonomie is voor veel mensen belangrijk. Zeker in hun werk. Maar wat iemand nodig heeft van zijn werkgever om autonomie te ervaren is zeer persoonlijk. Plan vandaag nog gesprekken met je werknemers om dit te onderzoeken.

Coach en deel de missie

 • BE THE COACH. Zorg dat je mensen bij je terecht kunnen en geef ze echte aandacht.
 • SHARE THE MISSION. Ken de missie van de organisatie en benadruk deze regelmatig. Benoem waar jullie met zijn allen aan werken. Saamhorigheid en voldoening zullen het gevolg zijn.

Iedereen is anders

Natuurlijk is elke medewerker uniek, houd altijd rekening met de individuele behoeftes. Niet iedereen zit te wachten op persoonlijke vragen bij een koffieautomaat-gesprekje bijvoorbeeld. Zorg dus voor variatie in de acties die je inzet. Want de inzet op de werknemer-werkgever relatie en het inzetten op de unieke talenten bieden de meeste mogelijkheden tot het bereiken van werkgeluk. Tips voor meer werkgeluk zijn namelijk altijd tailormade toepasbaar.

Begin vandaag!

Inzetten op werkgeluk is belangrijk voor duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk om op strategisch niveau hier goed over na te denken. Dit neemt niet weg dat je vandaag al kunt beginnen met het uitvoeren van kleine interventies om het ervaren van werkgeluk te vergroten. Linkerhand op blauw, rechtervoet op rood. En staan blijven! Zie het als een spel!

 • Heb jij goede tips om vandaag al aan de slag te gaan met eenvoudige acties voor duurzame inzetbaarheid? Deel ze hieronder met elkaar. Samen leren we van elkaar.

Ø  Wil je meer weten over werkgeluk? Lees dan mijn blog Werkgeluk stimuleren? Tijd voor een grote schoonmaak!

Meer lezen over lange termijn-interventies die talenten langer aan je organisatie verbinden? Lees ons gave ebook over “Hoe bind je talent succesvol aan je organisatie”

Tot de volgende blog

Tot de volgende blog! Deze gaat over hoe je het beste uit je mensen kunt halen.

Fijne dag! Hester

TALENT LAAT DE ORGANISATIE FLOREREN – IDENTITY WORKS

Over de schrijver
Ik ben Hester van Zoelen, coach voor ondernemers en werknemers. Ik richt me op Talent Development, of Talent Ontwikkeling op zijn Nederlands. Opgeleid als Sociaal Psycholoog en gecertificeerd coach (NOBCO/ EIA en EQA). Mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven draagt bij aan mijn visie en werkwijze.Ik wil de wereld gelukkiger maken door mensen te laten floreren in hun werk! Werk is ongelofelijk belangrijk voor de identiteit van mensen. Vaak zijn mensen geneigd zichzelf aan te passen aan hun werk. Dit draai ik graag om. Ik kijk welke werkcontext het beste aansluit bij iemands identiteit. Bij IdentityWorks breng ik mijn droom tot leven.Voor Innerspective blog ik elke 2e woensdag van de maand. Inspirerende blogs over werken vanuit jouw talent en creëeren van werkgeluk voor professionals. Bekeken vanuit het perspectief van jouw organisatie.
Reactie plaatsen