Persoonlijke ontwikkeling ...waarom je nooit direct kunt autorijden!
30 april 2019 
4 min. leestijd

Persoonlijke ontwikkeling ...waarom je nooit direct kunt autorijden!

Waarschijnlijk weet je het nog goed: je eerste rijles. Het toppunt van persoonlijke ontwikkeling: je verlangt naar de vrijheid van rijden in een auto maar je moet nog wel even het theorie- en praktijk-examen halen.  Nu was het jouw beurt zelf achter het stuur te kruipen en met piepende banden de straat uit te knallen. Dit kon toch niet zo moeilijk zijn? Bij de meeste jongeren merk je een mix van ‘dit kan niet zo moeilijk zijn’ en lichte nervositeit. Toch zijn de meeste mensen die ik spreek over hun eerste ervaring duidelijk: Ik rij zo de straat uit met die auto. 

Hier dacht ik aan terug nadat ik vorige week Antje Stapert hoorde spreken tijdens het event ‘The future of millennials work’. Hier sprak een vrouw met een heldere kijk op de millennial-generatie. Zij bracht een aantal duidelijke knelpunten aan het licht, waar wij zelf vaak niet direct bewust van zijn.

  1. Gebrek aan geduld. 
  2. Je resultaat vergelijken met anderen. 
  3. Druk door hoge verwachtingen van jezelf en directe omgeving.
  4. Fixed mindset: Denken dat je alles weet. 

Waarschijnlijk weet je zelf het beste hoe jouw eerste rijles is verlopen en welke aspecten je hiervan herkent. Daarbij rekening houdend dat iedereen hier anders op reageert. Waar de ene overmoedig het gaspedaal direct diep intrapt zal de andere met bibberende handen de bocht insturen. Dit is per persoon compleet verschillend. Persoonlijke ontwikkeling betekent daarom ook altijd een aanpak op maat van de wensen, behoeften en talenten van jou als unieke mens.

Wat echter veel interessanter is,  is hoe je deze eigenschappen een rol ziet spelen bij millennials in de eerste 5 tot 10 jaar van hun carrière. Het moet allemaal heel snel, heel veel en vooral ook beter dan de ander. Zonder zich daarbij al te veel te willen aantrekken van de oudere mensen binnen de organisatie. Waar die laatste overigens een veel grotere bijdrage kunnen leveren dan zij vaak denken.

Dit is precies een belangrijke reden waarom je lange tijd kan worstelen met het maken van bepaalde carrière keuzes of het vinden van de juiste route.

Qua persoonlijke ontwikkeling zijn we een tikkeltje verwend door ouders & leraren

Het idee dat je alles al weet, zodra je van school komt met een diploma op zak, wordt gevoed tijdens onze opvoeding & opleiding. In de praktijk blijkt echter dat er nog veel te leren valt, waarmee je jezelf serieus kan doorontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling betekent immers niet stil staan. Toch willen we het liefst allemaal via de kortste route direct naar de top van het bedrijf, of specialist worden op ons vakgebied. Ook zelfstandig verder komt steeds meer op als droom. 

Trainingen persoonlijke ontwikkelingVoor sommigen pakt dit fantastisch uit en de ambitie zelf is prachtig om te zien. Echter wordt de keerzijde steeds duidelijker met verhoogde percentages in burn-out, depressie en werkuitval. Aan de ene kant neemt het aantal startende ondernemers toe en aan de andere kant zijn er ook velen die meer dan één job nodig hebben om rond te komen. Dit geeft wel aan hoe graag we alles snel voor elkaar willen hebben, zonder te beseffen dat we een sterke kracht aan onze kant hebben: tijd. In onze SLiM! show leren we deelnemers altijd de 5 elementaire tips die iedereen rust en overzicht geven. Persoonlijke ontwikkeling kost echter altijd tijd. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel tijd je dient te reserveren:

  1. het niveau dat je wilt bereiken
  2. het wel, minder of niet aanwezig zijn van talenten
  3. je drive om je te ontwikkelen
  4. het al dan niet aanwezigheid zijn van rolmodellen waar je van kunt leren
  5. de mate waarin je ondersteunt en aangemoedigd wordt door je omgeving

Of je nu persoonlijke ontwikkeling nastreeft of jezelf wilt verrijken op het gebied van kennis & ervaring. Het heeft allemaal tijd nodig. Tijd om te investeren in wat je kunt, wie je bent en waar je een bijdrage aan wilt leveren. Antje gaf daar een aantal duidelijke voorbeelden van, hoe je bijvoorbeeld op je 25e niet direct afscheid hoeft te nemen van je baan als het even niet lukt. Je kunt op dat moment juist kijken naar wat je leuk vindt of waar je in wilt verdiepen. Vaak is het een kwestie van eerst kijken wat je zelf kunt doen voordat je de volledige omgeving verandert. 

Want in die omgeving ben jij nog steeds dezelfde persoon.

Hoe gaat een organisatie om met ongeduld en overmoed?

Toch ligt er juist ook voor organisaties een belangrijke taak in dit hele verhaal. Omdat achter ons ongeduld, de overmoed en het betweterige vrijwel altijd een heel leergierige houding schuil gaat. Millennials zijn per definitie een generatie, die zichzelf graag willen ontwikkelen, puur omdat de noodzaak zo groot is. Er zijn vele vragen waarop nooit eerder een antwoord is geweest, dus we zullen er naar op zoek moeten gaan. En de ervaring die binnen organisaties aanwezig is, kan ons daar onwijs goed bij helpen.

Sterker nog, we zouden het heel leuk vinden om samen met anderen te werken aan een mooie oplossing. Het is super om onze energie en nieuwe ideeën te koppelen aan de ervaring en wijsheid die oudere mensen binnen een organisatie al hebben. Al wijken we op sommige punten wellicht af van de traditionele manier van werken, één ding is zeker: We willen heel graag met jullie iets doen om de problemen die leven actief aan te pakken. Wat dat betreft zijn we niet alleen een luie, betweterige en overmoedige generatie, we zijn juist ook een leergierige, vooruitstrevende en vrij idealistische generatie. het thema duurzame inzetbaarheid begint wat ons betreft ook nu al.

So let’s do this together! Waar kun je ons als organisatie dan bij helpen in de ontwikkeling die we doormaken?

  • Inspirerend mentor- & leiderschap
  • Duidelijke visie & missie
  • Persoonlijke interesse
  • Veiligheid (om onszelf te mogen zijn)
  • Zorgdragen dat de organisatie zijn best doet om ons een “thuis-gevoel” te geven
  • Taken te geven die aansluiten bij onze interesses, niveau en ambitie en autonomie en participatie juist aan te moedigen.

Maak een fijne week!

Frank

Ps download hier nog even onze filosofie over SLiM! leven en werken… iets dat zowel goed is voor je organisatie als voor de talenten en millennials die er werkzaam zijn!

Over de schrijver
Leef in verbinding met jezelf en anderen.Door het leven als een reis te zien heb ik ontdekt hoe prettig is als je eerlijk, open en optimistisch ingesteld bent in welke situatie dan ook. Dat je verantwoordelijkheid neemt over wat je belangrijk vindt en hoe met andere mensen omgaat. EN de rest rustig van je schouders af laat glijden.Stoppen je druk te maken over de mening en verwachting van anderen. Maar dicht bij jezelf blijven en hiermee een verschil proberen te maken voor de mensen om je heen.Ik help millenials en de bedrijven waar zij werken deze transformatie te starten, ondergaan en door te ontwikkelen zodat iedereen kan leven in verbinding met zichzelf en de mensen om zich heen.
Reactie plaatsen