EFFECTIVITEIT - Hoe focus je op de juiste strategie en realiseer je de ambities?

EFFECTIVITEIT - Hoe focus je op de juiste strategie en realiseer je de ambities?

Effectiviteit is nu super belangrijk. 

Wil je een snelle uitleg van de “Getting Important Things Done Today Methode? Klik dan hier >>

Effectiviteit en de maatschappij

De maatschappij gaat nu belachelijk snel. Dat was de laatste 5 jaar al zo maar de Corona-tijd zet alles in versnelling. 

Veel mensen, teams en organisaties staan nu daardoor extra onder druk. De ene verandering, volgt de volgende op. Wellicht ook, omdat we continue online in verbinding staan met de wereld om ons heen.

Je kunt in verandering ook effectief koersen. Dit vergt echter een aantal aanpassingen en veranderingen. Het betekent vaak ook meer effectiviteit in andere vaardigheden. Je moet creatiever worden, durven meebewegen met waar de vraag van de omgeving nu naar toe gaat…. zonder je eigen vaste kern en waar jij goed in bent op te geven.

Veranderen is moeilijk

Veranderen zijn we als mens niet goed in. We houden het vaak liever bij hetzelfde. Meestal worden we dan gedreven door veiligheid. Je doet het ook omdat je dan geen extra energie verliest.

Hoe kun je dit effectief laten verlopen?

Veel mensen moeten nu veranderen. En dat kan alleen als je je huidige werk en leven onder de loep neemt, bepaalt wie je bent en wat je koers is. Dan kijk je naar de wereld om je heen en analyseer je waar de kansen liggen. Je laat daarbij niet je kern los. Vooral omdat je daarmee sneller tot succes kunt komen. Je dient dus te weten wat je koers wordt en ook waarom dat jouw koers gaat worden. Dat geeft je namelijk de extra drive, energie en motivatie, die je nu wellicht hard nodig hebt om te knallen. 

Vervolgens dien je een nieuwe leef- en werkroutine te ontwerpen. Een routine waarmee je, èn de ambities van jezelf, èn die van je omgeving, je team en je organisatie kunt realiseren. Effectief de juiste dingen doen. Daar draait het om. 

Terwijl je dit doet is het natuurlijk belangrijk om jezelf goed te blijven onderhouden. Je dient ook vitaal te blijven, gefocust en effectief tot resultaten komen en voldoening uit dit nieuwe proces halen.

Hier is geen korte route voor. 

Dit is geen kort quick fix artikel maar een blog die je doelgericht maakt

Ik leg je graag uit, hoe dit proces werkt. Blijf aan boord en lees en bekijk de blog helemaal. Dan weet je wat je kunt doen om:

 1. een nieuwe koers te varen
 2. effectief en gefocust zonder afleiding recht op je doel af te gaan
 3. stress te reduceren en in te willigen voor oplossingen en energie
 4. je mind-set positief te maken
 5. daadkrachtig beslissingen te nemen
 6. welk stappenplan je daarvoor kunt volgen

Dit zijn geen snelle tips voor mensen met haast maar een inzicht voor ambitieuze mensen met diepgang, die ècht willen groeien en tot resultaten willen komen. Bullshit aan de kant. No excuses zoals Esther Jacobs altijd zegt.

Effectiviteit, energie en Focus

Iedere dag start met energie. Elke mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie. Als de energie op is, dan dient een mens opnieuw op te laden door te rusten, hersteltijd in te plannen en/ of te slapen. 

Binnen zo’n dag wil je super gefocust de belangrijke dingen doen. Maar de meeste mensen hebben een focus als een gloeilamp. Het gaat alle kanten uit en alles lijkt belangrijk. Dat is het echter niet!

In deze tijd is het juist belangrijk, dat je gefocust bent op wat werkelijk belangrijk is. Je dient zo effectief mogelijk te werken en tot resultaten te komen die er werkelijk toe doen. Ze leveren je rendement op en je leeft en werkt op een manier, die past bij jouw natuurlijke voorkeuren, talenten en persoonlijkheid. 

Ook jij kunt winnen in productief, effectief, gefocust tot belangrijke resultaten komen

Problemen van deze tijd, die door Corona ook nog verergerd zijn

Tegenwoordig spelen er een aantal factoren mee, waardoor veel mensen moeite hebben om te focussen en grip te krijgen op hun werk en hun leven. 

Hoge snelheid van de maatschappij en informatie

De snelheid van de maatschappij neemt steeds meer toe. De hoeveelheid informatie verdubbelt elke 7 maanden. We proberen bij te blijven maar eigenlijk kan ons brein dit niet meer aan. De effectiviteit zakt hierdoor in elkaar.

Minder slaap 

Door de komst van “ de blauwe schermen” in smartphones, computers en tablets, slapen we 15% minder t.o.v. van 5 jaar geleden.

Perfectionisme 

We proberen een perfectionistische norm na te streven op veel gebieden in ons leven. “De structuren, die we samen gebouwd hebben, voelen eerder belemmerend dan bevrijdend aan”; zegt een Quote uit de trendrede 2018. Veel mensen putten zichzelf hierdoor uit. 

Eigenlijk is de kern – een negatief levensscript dat voortkomt uit angst niet te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Dit type komt ook in andere vormen in beeld: de eeuwige helper, de notoire winnaar, de over-verantwoordelijke, de onzekere ik doe mijn best et cetera. Je wordt nooit de beste uitvoering van jezelf als je je anders gedraagt. Je effectiviteit van werken daalt hierdoor ook.

Negeren emoties 

Mensen negeren vaak hun emoties en de signalen die hun lichaam afgeeft. “Druk zijn is toch goed? Kom op, we gooien er gewoon een schepje bovenop!”. Als ik het nog even volhoud, dan… en dat gebeurt vrijwel nooit. Hierdoor put je jezelf uit. Je leidt dan automatisch naar een lagere effectiviteit.

Te lang doorgaan

Het lichaam geeft bij negatieve stress vier signalen af: fysieke pijn, mentale stress, negativiteit in taal en gedrag. Als de draaglast te groot wordt en onze draagkracht te klein is, dan slaat dit om naar enorm energieverlies en soms erger; mensen worden ziek. Hoe komt dit? 

De belangrijkste reden is dat we rationeel deze problemen proberen op te lossen, terwijl 95% van stress bepaald wordt door het gevoelscentrum in je brein. Veel mensen negeren hun gevoel en dat leidt bij langdurig misbruik tot problemen. Veel mensen hebben nu stress. Dit verlaagt wederom hun effectiviteit van werken en leven.

Drie onderzoeken leiden naar de belangrijkste kernvragen van jouw leven

Voor SLiM! hebben we drie onderzoeken gebruikt. Het eerste onderzoek werd gehouden onder 20.000 mensen naar de snelste en meest effectieve manier van leren.  Het tweede onderzoek richtte zich op een groep van 150 bejaarden en zocht naar “De formule” om vitaal of juist niet vitaal te zijn. Het derde onderzoekje waren interviews met 163 succesvolle mensen naar hun routine voor succes. De uitkomsten hebben we verzameld in een model: de vitaliteit-boom. 

Er bestaat namelijk een sterk verband tussen de volgende vragen

 1. Wat is je levensdoel, koers en geef je hier actief vorm aan?
 2. Wat zijn je talenten  en draag je ze elke dag uit?
 3. Ben je in voldoende mate bevlogen van wat je doet?
 4. Heb jij in jouw levensfase al de juiste routine van leven en werkengevonden? 
 5. Realiseer jij echt de resultaten die je wilt en doe je wat werkelijk belangrijk is?
 6. Ben je productief en effectief daarbij?
 7. Ben je 100% vitaal? Wij noemen dit LIFE-FIT. 

Dit is geen optelsom maar eerder een vermenigvuldiging. Een score van 75% op alle 7 gebieden, geeft hierdoor een vitaliteit-score van 75% x 75% x 75% x 75% x 75% x 75% x 75/% = 13%

De Vitaliteit-boom

Hoe werkt de Vitaliteit-boom? 

De uitkomst van bovenstaand model is simpel en vergt gewoon een eerlijk antwoord. “Hoe scoor jij op de verschillende onderdelen en wat kun je meer, minder en niet meer doen, om te zorgen dat je vitaliteit, geluk toeneemt terwijl je je ambities die belangrijk zijn, ook werkelijk en effectief realiseert? 

Het credo is DOEN 

Effectief leven en werken betekent dicht bij je kern blijven.

Het credo van SLiM! is namelijk DOEN. Wil je je bezield voelen? Doe bezieling! Wil je inspiratie in je team? Doe inspiratie! Wil je energie in je omgeving? Gebruik activerende werkvormen, die iedereen gaaf vindt en die energie geeft aan je team! Wil je je fit voelen? Beweeg! Wil je klanten? Weet wie je product of dienst nodig heeft en bel ze. DOE! 

Als je ergens bevlogen over bent, dan kost het je ook geen energie. De kunst is dus een duidelijke koers te hebben, te doen waar je bevlogen over bent en dit regelmatig zowel privé als zakelijk laten terugkomen. Door consistent de juiste flow te ervaren, wordt het een onderdeel van je leven, waarin je je steeds meer traint en waar je ook steeds betere resultaten in zult behalen. 

Je hebt dan nog een ding nodig, dat is dat je de juiste talenten in jezelf en anderen mobiliseert. Want doe je iets waar je goed in bent, dan gaat ook dit moeitelozer en dit is gunstig voor je effectiviteit

Alle elementen dienen in balans te zijn met elkaar

In ons boek SLiM! beschrijven we uitgebreid hoe je verschillende elementen in de juiste balans brengt.

Alle begint met energie. Je hebt een bepaalde mate van energie te verdelen over een dag. Door de juiste dingen te doen in je dag, kun je aan energie winnen. Wees dus zuinig op jezelf en  zorg goed voor jezelf.

 • Zorg dat je bevlogenheid oproept door regelmatig leuke dingen te doen
 • Maak een duidelijke balans tussen de 6 levensbehoeften.
 • Omring je met positieve mensen.
 • Zorg voor een oplossingsgerichte en positieve mind-set.
 • Rust regelmatig uit.
 • Beweeg regelmatig, sport af en toe hard en wandel wat meer.
 • Doe aan bewust ademhalen, mediteren, Yoga of een activiteit die je een rustige mind-set geeft.
 • Slaap regelmatig en genoeg.
 • Eet regelmatig en uitgebalanceerd.

Hoe doen we het eigenlijk in Nederland?

In Nederland werkt maar 30% op zijn nummer 1 talent. Slechts 12% van de Nederlandse bevolking is bezield van zijn werk. Maar 20,4% gaat met plezier naar zijn werk. Door multitasken is maar 26,4% ècht productief. 51% van de Nederlandse bevolking is standaard negatief. We zijn de nr. 1 in Europa op gebied van demotiverend leiderschap. 1,1 miljoen mensen hebben een burn-out. 3,3 miljoen mensen zitten tegen de grens aan van een burn-out. 70% is tevreden over zijn werk. En dat … is iets totaal anders, dan dat je met èchte passie en vol positieve energie aan het werk bent. 

Jij bent het startpunt 

En dat kan ècht anders. Het startpunt ben jij! Weet je nog niet hoe je er nu voor staat qua vitaliteit, flow, zingeving, effectiviteit en succes. Doe de SLiM! assessment>> Jij kunt het lichtend voorbeeld worden voor je omgeving om:

 • energie te genereren
 • effectief te leven en werken
 • bevlogen momenten te creëeren door toepassen van work-hacks
 • mensen te inspireren hun talenten te tonen
 • een duidelijke koers uit te stippelen
 • af en toe eens gas terug te nemen en weer op te laden
 • leiderschap te laten zien en je omgeving te stimuleren tot innoveren en leren
 • regelmatig fitte dingen te doen voor meer energie

Ga met ons aan de slag

Wil je met ons hier eens leuk over sparren? Kijken wat de SLiM! Online Mastermind Coaching Serie kan doen voor jou, om je ambities in 9 weken waar te maken? Vul dan de Intake in en we nemen snel contact met je op om te ontdekken welke resultaten jij kunt bereiken.

Hoe werkt het? 7 Gewoonten die jouw succes bepalen

We ontdekten dat er eigenlijk 7 gewoonten zijn, die bepalen in welke mate jij succesvol en vitaal bent, je progressief ontwikkelt en het in welke mate de resultaten bereikt, die je je vooraf had gesteld. Mensen laten dan nog best veel liggen. 

In ons assessment (en heb je die nog niet gedaan, doe hem dan alsnog even, dan weet je precies hoe je ervoor staat)), polsen we jouw effectiviteit en succes op deze 7 gewoonten. Het zijn gewoonten waar wij bij gezien hebben dat deze je op de snelste en meest effectieve manier naar succes brengen. We noemen het gewoonten, of ook wel rituelen, of succes-routines, omdat je ze stap voor stap kunt opvolgen en concreet kunt maken, als jouw manier van leven en werken.

De 7 gewoonten zijn:

 1. Duidelijke missie & bestemming 
 2. Een duidelijke driver/ why waarom je dit absoluut wilt bereiken
 3. De noodzaak en focus oproepen om echt consistent hiermee bezig te gaan
 4. De juiste productiviteitsfocus en skills om het meeste uit je tijd te halen en toch ontspannen te blijven
 5. Zelf een rolmodel zijn en ook anderen helpen succes te boeken (dan word je drive om te groeien nog groter), Een “leven lang leren van je fouten mentaliteit” ontwikkelen en moed tonen om actief stappen te zetten ook als het moeilijk is of wordt. 
 6. Als zesde een DOE discipline ontwikkelen, dat je consistent in beweging blijft gaan. 
 7. En LifeFit leven, denken en werken. Het laatste heeft met je energie te maken.

SLiM! Online Mastermind Coaching Serie

Veel mensen vinden dit moeilijk. Daarom hebben we voor jou de SLiM! Online Mastermind Coaching Serie ontworpen. Stel je hebt een ambitie:

 • meer sales
 • meer zelfvertrouwen
 • een heldere koers met gefocust stappen zetten
 • persoonlijk leiderschap ontwikkelen
 • je team krachtiger aansturen
 • inzicht krijgen in effectief marketing
 • je stress naar beneden brengen
 • vitaler worden
 • krachtig, vrij en gelukkig leven als mens

We helpen je dan 9 weken om je doelstelling succesvol te realiseren.

Hoe werkt het precies?

Je krijgt toegang tot onze online portal SLiM! met de training SLiM! die je focus en persoonlijke effectiviteit een boost geeft. Ook volg je elke week samen met een groep ambitieuze mensen de online Mastermind Coaching-sessies rondom 1 thema. Daar kun je je vragen stellen en inspiratie opdoen. We reiken je ook de tools en middelen aan die je nodig hebt om succes te boeken. Je krijgt 9 tussentijdse opdrachten, die je onder begeleiding verder uitwerkt. We werken samen met jij actief aan:

 1. Een heldere koers
 2. Een krachtige mind-set
 3. Hoge vitaliteit
 4. Ontwerp van een concreet stappenplan om je doelen effectief te bereiken (SLiM! Mastermind methode – 6 stappen – concreet resultaat)
 5. Daadkracht: elke week zet je actief die stappen vooruit die noodzakelijk zijn om resultaat te boeken
 6. Aanvullende training van kennis, vaardigheid om effectief je doelen te bereiken
 7. Inspiratie en de juiste werk- en leefroutine voor FLOW

Je wordt begeleid door topcoaches Wout Plevier en George Parker. Èn we hebben een team van 17 experts, die je gegarandeerd kunnen voorzien van kennis, die je nodig hebt om meer succes te boeken.

Door 9 weken actief samen te werken met een groep ambitieuze mensen, krijg je je nieuwe koers snel helder, volg je de juiste strategie, zet je daadkrachtig stappen vooruit, ontwikkel je de juiste mind-set, vitaliteit & focus en bereik je binnen die periode jouw doel en het resultaat dat je nastreeft.

Vind je dit interessant? Meld je dan nu aan>>

Wil je extra informatie over het programma en een vrijblijvend intake gesprek met ons voeren klik dan hier>>

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen