Moe? Hoe krijg je in twee weken veel meer vitaliteit - levensenergie?
10 september 2020 
13 min. leestijd

Moe? Hoe krijg je in twee weken veel meer vitaliteit - levensenergie?

Ben jij moe? Het is een rare tijd met veel veranderingen die voor mij onwennig aanvoelt. Ook mensen om me heen, hoor ik nu meer klagen.De hoogste tijd dus om hier positief iets aan te doen! Wat speelt er allemaal. Een korte opsomming van de problemen en dan op naar de oplossingen.

We zijn moe van de negatieve boodschappen. Ook raken we moe omdat er geen uitzicht is op terug naar de normale gang van zaken. Het zoomen en de vele meetings online eisen hun tol.Er is zelfs een nieuwe burn-out vorm naar vernoemd. De werksfeer is voor 1,5 miljoen mensen ook verslechterd door treiteren, pesten & spanningen die oplopen.

De Nederlandse bevolking raakt wat meer verdeeld. Dit is normaal in een crisistijd als dit. Het verklaard de vele demonstraties, de tegengestelde berichten op social media. Het zorgt er wel voor dat je er sneller moe en ook meer gestresst van raakt.

Wil je overigens snel onze conclusie, dan kun je alvast een quick-peak aan het einde van het artikel doen:)

 

Moe? Tips die direct werken

Moe en stress als mode-woord?

Moe zijn en stress ervaren, het worden bijna modewoorden. Bijna, want er is wèl degelijk iets aan de hand. Dit artikel gaat over hoe je snel weer vitaal kunt denken, handelen, managen en ook hoe je anderen, zoals je collega’s, dit ook kunt leren.

De natuur werkt simpel

De natuur brengt alles in balans. De enige die het regelmatig verstoren zijn wij “denkende” mensen. Het probleem herkennen we vaak wel, alleen reageren we er niet op. We komen vaak pas in actie als we moe zijn, of voor de spiegel staan en denken “dit kan echt niet meer zo”, òf in een baan denken “ik heb toch echt meer in me dan wat ik nu aan het doen ben”.

Kortom, ben je te dik? Je hebt dan waarschijnlijk te veel gegeten en te weinig bewogen. Ervaar je te veel stress? Je hebt je te druk gemaakt en te weinig dingen gedaan die je doen ontspannen. De natuur IS. Ik heb nog nooit een adelaar zien denken, laat ik eens wat harder fladderen. Ze nemen immers de thermiek.

Stress? hoe pak je dit aan?

Je omgeving beïnvloedt jou

Ik vind het leven nu ook snel gaan en ik ben ook soms moe. Veranderingen volgen elkaar super snel op en je dient daar als mens flexibel op te anticiperen. De ene keer gaat dit wat beter dan de andere keer.

Ook Smartphones kunnen invloed uitoefenen op je vitaliteit. De smartphone met al zijn “slimme” functies zorgt dat je continue “aan” staat en continue in contact staat met de wereld om je heen. Je ziet dus werkelijk alles en alles wordt ook als “belangrijk” gepresenteerd. Focus je daar te veel op, dan word je daar letterlijk moe van. Want daar ben je als mens eigenlijk helemaal niet op ingericht.

De homo sapiens rustte uit om moe zijn tegen te gaan

Als je kijkt naar de homo sapiens, die spendeerde 30% van zijn tijd aan actief bezig zijn, jagen, voedsel zoeken, de gemeenschap verzorgen, onderdak regelen, werktuig en wapens maken et cetera. 70% rustte hij uit. De mens is gemaakt om te bewegen maar dient ook regelmatig uit te rusten. Wil je een leuk boek lezen die hormonaal beschrijft wat we van oudsher ingeprent hebben gekregen om moe zijn tegen te gaan en energiek te leven en werken? Lees dan eens Oermens 2.0. De oermens rustte uit als deze moe was en volgde zijn bioritme en emoties als raadgever. Veel van onze klachten, zoals moe zijn komen voort uit negeren van wat we voelen en ervaren. Bovenal rationaliseren en door piekeren maar te weinig het juiste doen, leidt tot veel klachten.

Leer de 6 tips tegen moe zijn en begin met ontspannen.

Welke mensen zijn gevoeliger voor stress, burn-out en moe zijn?

Alles start met energie. Je energie-level wordt beïnvloed door: 1. hoe je eet, beweegt, slaapt, ademtt Zonder je iets aan te praten, we hebben bijna 1,4 mln mensen met burn-out in Nederland, mensen slapen gemiddeld 1 uur en 20 minuten minder per nacht, 74% van de Nederlanders ervaart informatie overload. Veel mensen zijn langdurig mentaal ziek (stress, burn-out verschijnselen) maar melden zich niet ziek uit angst voor ontslag.

Welke type mensen hebben meer last van stress?

 • perfectionisten
 • strebers
 • mensen die veel moeten van zichzelf
 • werknemers en mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • zij die goedkeuring en waardering van hun omgeving nodig hebben
 • de ja-zeggers
 • de niet assertieve mens
 • mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen uiten
 • binnenvetters
 • de pessimisten

Van deze mens-typen heb ik ooit dit grappige filmpje gemaakt. Want… slechts 14% van de mensen is verlost van hun oude levensscript.

Waaraan herken je stress?

Stress openbaart zich altijd door fysieke, mentale, gevoelsmatige en gedragssignalen.

 1. Lichamelijk signalen: hoofdpijn, brandend hart, pijn in de nek en rug, maagzweer, krampen, maagdarmstoornis, spierpijn.
 2. Mentale signalen: concentratiestoornis, piekeren, slapeloosheid, geheugenverlies, ongegronde angsten, snel huilen of driftig zijn, overmatig bezorgd, hekel aan werk- en leefomgeving.
 3. Gevoelsmatige signalen: je voelt je somber, negatief, langdurig gefrustreerd of eenzaam.
 4. Gedragssignalen: je trekt je terug, gaat meer in de aanval, klaagt veel, hebt woede uitbarstingen, huilt substantieel vaker dan normaal.

Gelukkig kun je er iets aan doen. We hebben een handboek voor vitaal werken geschreven. Download deze hier >>

Onze inspirerende Q&A webinars kan je mogelijk ook verder helpen 

Elke vrijdag om 10.00 uur verzorg we overigens over dit soort thema’s vitaliteit, positieve mind-set, juiste leef en werkbalans, bevlogen 9thuis)werken, gave interactieve webinars. Je kunt gratis deelnemen. Je moet je wel even zelf aanmelden. 

Moe zijn los je op met deze 6 tips

Korte tips om negatieve stress direct te verminderen en moe zijn te verbannen?

Overmatig veel stress maakt je moe, put je uit als het te lang duurt en vermindert je geluksgevoel. Dus:

  • Train jezelf in positief taalgebruik en het stellen van positieve en waarderende.
  • Eet de juiste vitaminen en slaap voldoende.
  • Zorg dat je voldoende beweging krijgt.
  • Zoek contact met ‘menselijke zonnetjes’.
  • Ontspan geregeld en plan rustmomenten in.
  • Los problemen op door niet te piekeren maar direct actie te ondernemen.
  • Vind balans tussen wat je kunt dragen en de draaglast die je aangaat. Gebruik rustmomenten om elke dag dit kort te evalueren.

Diepgaandere uitleg over de tips nodig? Lees dan verder!

Stap 1: train jezelf in positief taalgebruik

Je kunt jezelf trainen, door positieve woorden te gebruiken, vragen te stellen en te parafraseren. Nederlanders zijn kritisch. Dat brengt ons beste wel ver maar tegelijkertijd maakt het ons ook klagerig, zeurderig en over-kritisch. Probeer daarom jezelf te trainen in het realistisch bekijken van een situatie, waarbij je meer op een oplossingsgericht wijze een gesprek voert met jezelf en anderen! Stel ook positieve en waarderende vragen: Wat is de situatie? i.p.v. Wat is het probleem? Wat zijn de feiten? i.p.v. Waardoor is dat nu veroorzaakt? Vertel eens, waar zit je mee? i.p.v. Heb je weer zo’n bui?

Stap 2 Eet voeding met de juiste vitaminen

Voorop gesteld: elke mens is anders, dus voeding staat altijd in relatie tot je levensstijl, je leeftijd en je metabolisme. Alle tips zijn goede gemiddelden. Afhankelijk van je levensstijl en mate van sporten et cetera kun je de voedingstips aan te passen.

 • De eerste tip is eet regelmatig. Niet te veel en niet te zwaar. Hierdoor kan glucose in je lichaam eenvoudig afgevoerd worden door insuline naar je cellen. Je energie zal dan niet geheel opgaan richting het stofwisselingsproces,  waardoor je je fitter voelt.
 • Eet aan het begin van je dag ook veel waterrijk voedsel. Fruit geeft direct energie en het werkt vaak ontgiftend.
 • Drink 8-10 glazen water per dag. Je krijgt dan voldoende vocht binnen om te hydrateren.
 • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne, omdat dit angstgevoelens bij stress juist versterkt.
 • Gezonde koolhydraten (volkorenbrood) zorgen voor aanmaak van serotonine uit tryptofaan. Serotonine is een signaalstof (neurotransmitter) die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit. En het is de regulator van je dopamine-systeem (waardoor gevoelens van geluk, welzijn, genot ontstaan).
 • Omega 3 helpt om de productie van meester-stresshormoon Cortisol en Adrenaline te verlagen. Het verhoogt daarentegen de productie van het gelukshormoon Dopamine.

Nog wat simpele tips bij voeding die ook werken tegen moe zijn

 • Combineer eiwitten niet met koolhydraten, omdat dit samen moeilijk verteerbaar is en daar word je dus moe van.
 • Eet ’s avonds 1 handvol eiwitten (vis, kip) met 3 handvol groenten.
 • Matig inname van vlees. Eet 1 handvol koolhydraten met 3 handvol groenten.
 • Houd dit 6 dagen vol en gebruik 1 dag om alles te eten wat je wilt en lekker te genieten, dan houd je dit ook vol.
 • Focus steeds op 1 ding en als je het 7 dagen hebt volgehouden, pak er dan een nieuwe voedingstip bij en zet die weer in actie.

Tips voor lekker en gezond eten

Slaap zoveel je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen

Tussen de 5 en 8 uur is genoeg! Niet de kwantiteit maar vooral de kwaliteit van je slaap is belangrijk. Mis daarbij de eerste slaapcyclus niet (+/- rond 23 uur). Je dient overdag voldoende licht te krijgen en ’s avonds juist meer gedempt licht te ervaren. Dan is het voor je lichaam gemakkelijker om het slaaphormoon melatonine aan te maken.

Ga ook niet te laat naar bed. Je lichaam neemt in de eerste diepe slaap de grootste stap in reorganiseren van je gedachten en herstellen van je lichaam. Ga vooral ook samen met je partner gelijktijdig naar bed, dat voedt de saamhorigheid.

Plan op drukke dagen denktijd in om je dagen en energieniveau te evalueren. Zo kan je lichaam ook wennen aan uitrusten, waardoor het ’s avonds gemakkelijker kan terugschakelen. Bovendien draait werken niet alleen om resultaten halen. Het is ook de bedoeling dat je goede sociale contacten hebt, leert, innoveert, je collega’s stimuleert enzovoorts.

Het is ook belangrijk dat u werken en leven met een hoge mate van zingeving ondergaat. Als uw zingeving hoog is, dan kunt u heel veel stress aan. Een wijze man zei ooit: “Het draait niet enkel om de eindbestemming, de reis naar de bestemming is zeker zo interessant!”

Stap 3 Beweeg voldoende

1/2 uur per bewegen doet wonderen. Zit dus niet uren achter elkaar achter de computer maar neem na elke 45 minuten werk, 5 minuten beweegpauze. Dit is goed om stress en RSI tegen te gaan. Ga ook niet in een keer als een gek te keer op de sportschool maar bouw het gedegen en rustig op. Veel mensen moeten altijd snel resultaat hebben maar het lichaam en brein functioneren niet zo.

Doe enkele kleine dingen…
Het zit ’m overigens niet altijd in grote dingen. Ter illustratie: neem voor kleine afstanden eens de fiets, waarvoor je normaal gezien de auto zou nemen. Drink 2 glazen water meer per dag om op gang te komen. Plan 2 keer per dag een moment in van 3 minuten om aandacht te geven aan je ademhaling / ontspanning en evalueer dan rustig of je op de goede weg zit. Eet regelmatig en gezond. Maar vergeet ook niet bij tijd en wijle te genieten. Een vitaal mens heeft gewoon meer power.

Tips sporten

Stap 4 Omring jezelf met positieve mensen

Omring je zoveel mogelijk met mensen, die je energie geven . Verzin een oplossing voor situaties, waarin je met mensen dient samen te werken, die je energie kosten. Wees proactief, uit jezelf meer, geef feedback, maak stress bespreekbaar, vermijd stressmomenten waar je kunt zoveel mogelijk. Je lichaam kan best wel wat stress aan, als deze daarna maar beloont wordt met wat rust, herstel en positiviteit.

Is je baas het probleem of maakt een carrièregerichte collega je het leven zuur? Maak je zo weinig mogelijk druk en gebruik deze druk enkel op momenten dat je invloed op een situatie kunt uitoefenen. En vooral, maak het bespreekbaar. Door te praten over oplossingen voor stresssituaties, maakt je lichaam oxytocine aan, waardoor je meer in verbinding komt met anderen. Je krijgt dan vaak ook hulp bij omgaan met deze moeilijke situaties.

Stap 5 Ontspan!

Ontspan je geregeld en plan elke dag een moment in door een activiteit te ondernemen die je rust, ontspanning en energie geeft.

Lukt ontspannen niet meer, omdat je al te ver bent (burn-out), laad dan door energie-gevende activiteiten eerst je batterij weer op. Slaap geregeld, elimineer stressmomenten zoveel mogelijk en zet er energiegevers voor in de plaats. Plan ontspanningsmomenten in, eet gebalanceerd en goed en geniet regelmatig voor wat er wèl is.Tips tegen stress

Zoek geregeld de zon op.
Smeer jezelf in met een zonnemelk met UV-filter en hoge beschermingsgraad. Zonlicht bevat vitamine D, dat bevorderlijk is voor allerlei interne processen, waaronder het humeur van veel mensen! Je voelt je dan niet meer zo moe en ademt letterlijk warmte in.

Bezoek af en toe een sauna of laat uzelf eens masseren.
Een sauna is een ideale manier om je lichaam te laten zweten en gifstoffen te scheiden. Een massage biedt ook veel voordelen. De effecten en voordelen van massage kunnen zijn:

 • Stimuleren van de bloedcirculatie
 • Bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
 • Blokkeren of vermindering van pijnprikkels
 • Ontstaan van geestelijke ontspanning, het gevoel van welbehagen
 • Ontspanning van de spieren
 • Verminderen van stress
 • Meer energie
 • Bevorderen van de spijsvertering
 • Moe zijn gaat uit je lichaam

Stel realistische en haalbare doelen
Als je besluit om te werken aan een goede vitaliteit, zorg er dan voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn binnen de context van je leven. Ga bij ontwikkeling van jezelf op het randje van je comfort-zone zitten. Zet bijvoorbeeld niet 5 keer sporten per week op je agenda, als je dit realistisch gezien maar 1 of 2 keer kunt doen. Niet behalen van de doelstellingen levert je anders ook weer stress op.

Stap 6 Pak problemen aan!

Problemen aanpakken leidt tot meer vitaliteitProblemen lossen zich meestal niet vanzelf op. Bovendien als het voortduurt zonder oplossing dan wordt je automatisch moe, omdat het in je achterhoofd onbewust blijft doordraaien. Neem je verantwoordelijkheid door zo veel mogelijk de kern van een probleem direct aan te pakken. Wacht er niet mee, omdat je er anders herhaaldelijk aan blijft denken. Los het op en gebruik deze vragen om je inzicht te geven wat je eraan kunt DOEN. Wat is de situatie? Welke invloed heb je erop? Welke mening heb je erover? Welk gevoel geeft dat jou? Wat wil je ermee? Wat ga je er nu aan doen? Wat word je eerste stap? Tot welk resultaat dient dit te leiden?

Voor teams hebben we een handboek geschreven over bevlogen thuiswerken. Download het hier >> De normale dingen weten we wel maar toch: pest en treiter je collega’s niet. Grijp met elkaar in als het gebeurt. Dit gebeurt nu 15% minder. 13% van de leidinggevenden is overigens de pester zelf. Hey, kom op, doe eens normaal en snap dat dit je bij uitval €25.000 kost.

Pas coaching en intervisie toe om met iedereen ook te praten over hun ontwikkeling en werkervaring. Houd informele vrijdagmiddag-borrels om het teamgevoel vast te houden. Bespreek problemen en toon interesse. Biedt elkaar hulp aan, dank komen jullie ook sterker uit deze periode.

Conclusie

A. Stress is een gegeven

Zolang de draagkracht (je mogelijkheden en hulpbronnen om om te gaan met die stress) in verhouding staan tot de draaglast (hoeveelheid en frequentie stress), is er niets aan de hand.Stress is een gegeven. Het komt en het gaat in het leven. Ook in Corona-tijd zie je veel stress door: werkdruk, eenzaamheid, gemis van collega’s, treiteren en pesten binnen teams, zorgen over de toekomst, de ziekte COVID-19, angst voor ontslag, de aanpassingen die we dienen te doen.

B. Mensen maken het zichzelf moeilijk

Realiseer je ook: we maken het onszelf vaak veel te moeilijk. De natuur is heel simpel: iets komt altijd vanzelf weer in evenwicht.

Ik hoorde een vriend van mij gisteren zeggen:”ik heb nog nooit een leeuw al liggend onder een boom horen denken: “het wordt tijd dat ik eens wat meer ga rennen om mijn gewicht en conditie weer op orde te brengen”.

Het is simpel: ben je te dik? Dan komt dat, omdat er aan de ene kant te veel ingaat en aan de andere kant te weinig bewogen wordt.

Heb je stress? Dan komt dat, omdat je je aan de ene kant veel te druk maakt en aan de andere kant te weinig rust neemt om te herstellen.

Ben je moe? Dan heb je te lang, te veel van jezelf geeist en onvoldoende rust genomen.

Is de sfeer niet goed op je werk? Dan heb je samen te weinig interesse in elkaar getoond en ben je vergeten om empatisch te luisteren naar wat een ander werkelijk nodig heeft.

C. Langdurig stress, wees opmerkzaam en doe er iets aan

Wanneer je langdurig stress hebt en je signaleert dat je vaak de verkeerde signalen van je lichaam krijgt, wacht dan niet. Kom in actie. Je lichaam laat je voelen dat er iets loos is.

Het geeft je mentale signalen (sombere gedachten), fysieke signalen (bv hoofd-/ nekpijn), gedragssignalen (snauwen, mopperen) en taalsignalen (negatieve woorden, vragen, fraseringen)

Zit het je in de weg. Negeer het dan niet, maar pak het actief aan. Denk niet:”nog eventjes volhouden… als ik dit nog afkrijg, dan…,”, want dat moment komt nooit. Jij bent namelijk jij en je hebt moeite om dat patroon te doorbreken.

 • De meeste mensen gooien er dan juist een schepje bovenop.
 • Ze trekken er dan nog harder aan.
 • Men timmert dan alles nog meer perfectionistisch dicht.
 • Ze gaan meer alleen doen en trekken zich meer terug.
 • Ook vindt men medestanders tijdens roddelen en klagen.
 • Dat werkt niet. Luister naar je lichaam. Deze vertelt je precies wat je nodig hebt.

Mijn hoogste missie vitaliteit van heel Nederland omhoog

Ik help mensen via mijn SLiM! Training om vrijer en krachtiger te leven, ontdaan van al deze belemmeringen.

Ook organiseer ik voor organisatie samen met George Parker vitaliteit-weken vanuit ons gaaf SLiM! Schakel concept.

De vraag is altijd: hoe krijgen we mensen weer in het goede vitale patroon?

Wordt het al duidelijk? Stress aanpakken werkt! Een leven ontwerpen rondom jouw kern, werkt ook. Een positieve omgeving om je heen creëeren ook. Lief zijn en er echt zijn voor anderen werkt ook!

Als je dit interessant vindt, dan kun je drie dingen doen:

 1. Vraag een vrijblijvend gesprek met ons aan en we leren je waar je persoonlijk kunt winnen. Super leuk om kennis te maken en het geeft je diep inzicht in wat er speelt en wat je kunt doen.
 2. Doe de gratis assessment en ontdek hoe succesvol en vitaal je nu leeft en werkt. Een uitgebreide vragenlijst die je inzicht geeft in welke mate je nu vitaal en succesvol leeft en werkt. Je herkent ook waar je moe van wordt.
 3. Bestel ons SLiM! boek en de online training en richt je leven in een periode van vier weken met deze training opnieuw in>>

 

Wat wordt jouw volgende stap om moe zijn in te wisselen voor vitaal en gelukkig leven?

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen