Solliciteren, hoe doe je het leuk en maak je de perfecte match?
14 mei 2019 
3 min. leestijd

Solliciteren, hoe doe je het leuk en maak je de perfecte match?

Solliciteren blijft een spannende gebeurtenis, helemaal wanneer je hoopt je nieuwe droombaan te vinden. Die éne perfecte baan die aansluit bij de richting die je op wilt en precies voorziet in wat jij belangrijk vindt.

En wanneer je dan gaat solliciteren ….

Blijkt er een heleboel veranderd!

Er zijn veel nieuwe banen bijgekomen en het kan zomaar zo zijn dat je zoekt naar een functie waar je niet eerder van hebt gehoord of waar je geen ervaring in hebt. Dit maakt het leuk en spannend tegelijk, maar daardoor weet je niet precies hoe de zoektocht verloopt.

Dit brengt een heel nieuwe uitdaging met zich: je vol overgave in het avontuur durven storten.

Op die manier wordt solliciteren plotseling een leuke activiteit!

Enerzijds vraagt dit een actieve houding en anderzijds lef de exacte vorm los te laten. Zoals wanneer je een brief schrijft aan een goede vriend of vriendin, deze op de post doet en je daarna geen invloed hebt op de reactie van die ander.

Precies zo werkt het wanneer je volledig in je sollicitatie avontuur stort. En dan gaat het ook wel eens mis. Hoe mooi is het als je daarmee ontdekt of je op het juiste spoor zit? Ook zelfinzicht helpt.

Wij gebruiken VIP24 profling om inzicht te geven in waar je interesses, waarden, talenten, valkuilen, vaardigheden liggen en hoe je als persoonlijkheidstype werkelijk bent. Dit geeft leuke gesprekken maar vooral heel veel duidelijkheid over wat bij je past en wat niet. We geloven dat iemand die op zijn voorkeuren werkt namelijk veel productiever, vitaler en gelukkiger is. En dat is goed nieuws voor zowel jou als talent als voor de organisatie waar je voor wilt gaan werken.

Maken organisaties solliciteren al leuker?

De uitdaging is dat veel organisaties werken volgens ouderwetse sollicitatie-procedures. Die worden voor een groot deel leidend en sturend gevoerd, alsof zij de enige zijn die op zoek zijn. Die tijd ligt natuurlijk al een tijd achter ons!  

“Een vis in het water zwemt enthousiast alle kanten op”

Net als een vogel in de lucht zijn vleugels uitslaat willen jonge talenten ruimte en vrijheid voelen in hun zoektocht. Ze willen inspraak ervaren op de keuze die ze maken en willen vooral begrijpen waar de organisatie aansluit. Of de organisatie voldoet aan hun waarden, missie of duurzame ideeën. Lees ons e-book maar eens over hoe je talenten aan je organisatie kunt verbinden en ze ook kunt behouden.

Wordt solliciteren dan gemakkelijker voor iedereen?

Ja! Zoals je waarschijnlijk weet, helpt het niet verkrampt te reageren op een nieuwe situatie. Daarom is dit een uitgelezen kans voor een nieuwe manier van solliciteren. Wanneer je allebei vol overgave in dit avontuur duikt wordt heel snel duidelijk of je echt bij elkaar past.

En is dat in eerste instantie niet het allerbelangrijkst? Onderzoek toont aan dat de huidige generatie millenials ergens tussen de 10 tot 15 werkgevers heeft en dit geeft duidelijk aan dat de illusie van een lang huwelijk ongegrond is.

Wat kunnen we samen anders doen?

Leer hoe je solliciteren tot een succes maakt.Als millennial is het (1) belangrijk om de exacte vorm van je droombaan los te durven laten en je over te geven aan het avontuur van solliciteren zelf. (2) Door jezelf vol in het avontuur te storten kun je in heel korte tijd goed testen of een werkgever echt bij je past. Dit betekent ook dat je goed voorbereid moet hebben wat je precies belangrijk vindt.

Voor organisaties is het (1) belangrijk dat je duidelijke voorbeelden hebt, waaruit blijkt dat je doet wat je zegt dat je belangrijk vindt / wat je missie is. (2) Besef dat een duurzame relatie verder gaat dan alleen de tijd dat iemand bij je werkt en (3) investeer daarom in de juiste match waarin je samen het avontuur aan gaat.

Want naast ongeduldig en veranderende meningen, kenmerkt de huidige generatie zich ook door loyaliteit, verbondenheid en duurzaamheid. Wat gebeurt er als je in een periode met veel plezier, energie en resultaat samenwerkt? Dat is ook wat we steeds in de SLiM! show benadrukken.

Precies! Dan bouw je langdurige relaties en dat is één van de meest waardevolle dingen in het leven. In een ultieme relatie maak je samen plezier en durf je los te laten. Voor een zakelijke relatie betekent dit dat je met veel energie samenwerkt en elkaar een nieuw avontuur gunt waar je allebei beter van wordt. Dan ontstaat er de juiste flow en veel werkplezier.

Stel je voor hoe mooi de wereld in elkaar steekt, als we daar allemaal een bijdrage aan durven te leveren.

Maak een fijne week,

 

Frank

 

Over de schrijver
Leef in verbinding met jezelf en anderen. Door het leven als een reis te zien heb ik ontdekt hoe prettig is als je eerlijk, open en optimistisch ingesteld bent in welke situatie dan ook. Dat je verantwoordelijkheid neemt over wat je belangrijk vindt en hoe met andere mensen omgaat. EN de rest rustig van je schouders af laat glijden. Stoppen je druk te maken over de mening en verwachting van anderen. Maar dicht bij jezelf blijven en hiermee een verschil proberen te maken voor de mensen om je heen. Ik help millenials en de bedrijven waar zij werken deze transformatie te starten, ondergaan en door te ontwikkelen zodat iedereen kan leven in verbinding met zichzelf en de mensen om zich heen.
Reactie plaatsen