Onmogelijke beslissingen nemen, wanneer de emoties hoog zijn.
04 april 2019 
4 min. leestijd

Onmogelijke beslissingen nemen, wanneer de emoties hoog zijn.

Onmogelijke beslissingen nemen, vooral als de emoties hoog zijn, is een van de moeilijkste dingen in het leven. Ik sta voor de zwaarste beslissing in mijn leven en sta letterlijk met mijn rug tegen de muur. Direct vraag ik mezelf af, hoe dit kon gebeuren.

Ik kijk naar mijn twee lieve kinderen, ze spelen vrolijk met elkaar. Daarna naar mijn man, hij is bezig met werk, zoals altijd. Wanneer de kinderen naar bed zijn vraag ik of hij met me wil praten, we hebben een belangrijke beslissing te nemen. “Waarom wil je praten? Je weet toch al hoe ik er over denk?” Ja dat weet ik, maar ik begrijp niet dat je binnen 1 seconden al hebt besloten.

Je weet al dat je gaat verliezen

Een intens innerlijke strijd word gevoerd, maar hoe ik het ook aanvlieg, de uitkomst is een kwaaie. Ik kan wel huilen en nooit meer ophouden! Dit zijn onmogelijke beslissingen. Wat ga ik doen? Voors en tegens worden tegen elkaar gehouden en uiteindelijk maak ik mijn besluit. Voor de kinderen. 

“Bent u er zeker van?” word er vervolgens later door een expert gevraagd. Nou zeker ben ik niet, klinkt het in mijn hoofd. Het is een onmogelijke beslissing. Maar ik zeg: “Ja, heel zeker.”

Het leven gaat door

Thuis gaat het leven gewoon door terwijl mijn hart bloed. Het maakt niet uit wat iemand doet, wat er word gezegd, niets maakt het beter. Het zijn donkere tijden en het voelt alsof ik de enige in het gezin ben die dit zo ervaart. Ik kijk naar mijn 2 lieve kinderen….2 want de derde komt niet meer. De pijn, woede, frustratie en onmacht uiten zich in de tranen die over mijn wang stromen.

Een derde kind heb ik moeten loslaten, om de 2 die andere een moeder te geven. Ik zag geen andere mogelijkheid. Zou er aan onderdoor zijn gegaan. Zo voelde het. Voor dat dilemma kwam ik in het leven te staan. Je maakt een keuze en vraagt je af: “Waarom gebeurd mij dit nou?”

Na een tijd heb ik geleerd dat juist dit de verkeerde vraag is. Dingen gebeuren in het leven, goed of slecht. Het afvragen waarom iets gebeurd, geeft geen mogelijkheden in de toekomst. het voelt aan als een onmogelijke beslissing met alleen maar slechte uitkomsten. Sinds die gebeurtenis vraag ik me niet meer af waarom mij iets overkomt, maar hoe ik het beste met situaties kan omgaan. Zodat er een toekomst mogelijk is en daarmee mogelijkheid tot leven.

Onmogelijke beslissingen creëeren ook kansen

Onmogelijke keuzes dwingen tot krachtige beslissingenHierboven beschrijf ik een persoonlijke situatie om aan te geven dat gevoelens een grote invloed hebben op denken, handelen en voelen van mensen. Dit is een interactie en deze geeft altijd een actie-resultaat, een oorzaak-gevolg. Het is een natuurwet die niet tegen te houden is. Daarom is het aan jou om altijd te onderzoeken waar je invloed op hebt en waar niet.

Om van daaruit problemen om te zetten in kansen en mogelijkheden. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Maar hé, dat is ook het leven. Het leven kent altijd een lente, een zomer, een herfst en een winter. Weet dat als je een moeilijke periode doormaakt, je in de winter zit.  Daarna volgt ook gewoon weer de lente, een periode dat het beter met je gaat.

Wat kun je als organisatie hiermee?

Bij veranderingen hebben mensen vaak weerstand. Ze zien de verandering als een onmogelijke beslissingen die van buitenaf aan hen worden opgelegd. We kunnen medewerkers helpen hier anders mee om te gaan. Creëer een helder perspectief waar we samen voor willen en kunnen gaan. We gebruiken een SLiM! stappenplan om te zorgen dat organisaties logische en goede stappen kunnen zetten. Zorg dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt naar iedereen.

Het is belangrijk dat men begrijpt wat dit precies voor hen betekent en wat er van hen vervolgens verwacht wordt. Ga daarin zowel de dialoog aan met het individu, de teams als met de gehele organisatie. We willen namelijk geen angst creëeren maar een perspectief waar ook kansen in zitten. Door mensen via de dialoog met elkaar te verbinden en duidelijkheid te scheppen over welke gezamenlijke ambitie we gaan proberen te bereiken, creëer je direct een nieuw perspectief. Dit maakt het gemakkelijker om van onmogelijke beslissingen nemen te bewegen naar kansen en mogelijkheden signaleren.

Natuurlijke voorkeuren geven meer flow

Dit lijkt gemakkelijk maar dat is het zeer zeker niet. In ons SLiM! boek leren we mensen weer grip te nemen op hun eigen werk en leven. Men ontwikkelt stapsgewijs een nieuwe routine van leven en werken, die goed past bij de eigen persoonlijke voorkeuren. We geloven dat een mens in flow veelal werkt vanuit zijn eigen voorkeuren en we stimuleren je ook daar trouw aan te zijn. Schep dus een cultuur en sfeer waar dit mogelijk is.

Coach mensen vervolgens om te ontdekken tot waar hun invloed reikt en hoe ze met moeilijke situaties om kunnen gaan. Coach hen ook om in te zien waar kansen liggen en hoe ze daar hun talenten bij kunnen gebruiken. Gebruik daarbij het aanvullend vermogen om als team meer te bereiken, dan als individu. Gelijk ook mijn verhaal hierboven. Ook ik heb vele lieve mensen om me heen gehad, die me hebben gesteund, het beste van deze situatie te maken. En… ook dat is gelukt!

Je eigen “ik”

Iedereen heeft zijn eigen worstelingen in het leven, we ontkomen er niet aan. Het geeft vaak veel onmogelijke beslissingen, die je moet nemen. Dit maakt ons tot wie we zijn. Ook weten we dat we niet leren zonder te vallen. In elke tegenslag, hoe groot ook, zit een levensles. Onder al het negatieve zit een positiviteit, die ons verder brengt dan waar wij zijn. Zonder die ervaring waren we daar niet waren gekomen.

Dan kan een onmogelijke beslissing nog steeds niet fijn aanvoelen, maar het schept een andere realiteit. Het geeft namelijk aan jou de vrije keuze vanuit welk perspectief je gaat handelen. Blijf je in het “waarom overkomt mij dit?” of kies je er voor om verder te gaan en krachtige beslissingen te nemen met een mooie toekomstperspectief? Want ook jij weet, na elke winter volgt ook weer een lente!

Maak een fijne week,

Illona!

Over de schrijver
Iedereen heeft in zijn leven wel eens iets verloren. De een iets meer dan de ander. Ik ben veel verloren in mijn leven. Verliezen lijden tot diepe dalen, maar verrassend gezien ook tot grote hoogte punten. Ze kunnen de moed in je schoenen doen zakken en als je jezelf er doorheen slaat dan kan je de hele wereld aan. Er zijn heel veel verschillende manieren om je door dalen heen te slaan en verliezen te verwerken, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je er voor dat een verlies geen verlies meer is maar juist iets waarmee je wint? Hoe ga je krachtig en integer om met verliezen? Is het mogelijk om humor te vinden in verliezen?
Reactie plaatsen