Page content

article content

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk, hoe doe je dat? Veel mensen komen nu terug van vakantie, opgeladen… Want zo doen we dat. We werken keihard, gooien er vaak een schepje bovenop. Er moet immers resultaat gehaald worden. Dan nemen we de avonden, weekenden en vakanties om op te laden. En dan weer door…

We doen het niet slecht maar kunnen wel veel winnen

We vergeten echter soms dat werken ook leuk, inspirerend en samen dient te gebeuren. In Nederland werkt maar 30% van de beroepsbevolking op zijn talenten. We zijn wel het 5e geluksland van de wereld maar ervaren wel enorm veel stress. We scoren ook een voldoende op werkgeluk met een 7,2 (*bron: onderzoek Effectory). 14% van de mensen heeft burnout-klachten en een groot aantal mensen zit in burn-out, maar dit aantal neemt wel snel toe. Hoe komt dit?

Opvallend is de daling van de autonomie tussen 2007 en 2017: respectievelijk 38% en 45% ervaart regelmatig een lage autonomie. De stijging van hoge taakeisen en daling van ervaren autonomie is zorgelijk, omdat de combinatie van hoge taakeisen en lage autonomie het risico op werkstress verhoogt. (*Bron Onderzoek ARBO Balans 2018 – Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Deze is opgelopen van 11% in 2011 naar 16,4% in 2018.

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk

Hoe ga je van stress naar werkgeluk?Volgens Arbonet is ook het beleid van organisaties om actief te werken aan duurzame inzetbaarheid met gemiddeld 5-8% vermindert. Duurzame inzetbaarheid verbetert door de factoren autonomie, participatie, werkelijke interesse in de mens achter de professional, opleiding op maat, regelmatig het goede gesprek en een inspirerende leidinggevende en werkomgeving, waar men zich thuisvoelt.

Het moet anders…. en het kan ook ècht anders.  Het is een duidelijk signaal, een alarmbel, die erop wijst dat we regelmatig geleefd wordt door ‘de waan van het werk’. Natuurlijk komt dit thema in verschillende varianten voor.

Wout legt je in deze inspiratie vlog uit wat de oorzaken zijn en wat je er aan kunt doen. Voor jezelf, je team en je organisatie.

Heb je stress of ben je benieuwd hoe je jezelf of anderen meer in hun kracht wilt zetten. Wees dan niet verlegen en neem contact met ons op voor een goed gesprek. We helpen je graag!

Download in ieder geval ons “Handboek voor Vitaal Leven”.

Dan werk jij in ieder geval alvast aan jouw vitaliteit en beweeg je van stress naar werkgeluk en zin in je werk.

 

Groetjes Wout

Comment Section

0 reacties op “Van stress naar werkgeluk en zin in je werk

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wouter-Plevier
Wout Plevier is eigenaar van Innerspective Trainingen & Topcoaching. Een bedrijf dat zich richt op talentontwikkeling van ambitieuze professionals en leiders. Vanuit Innerspective helpen we afdelingen HR/ Academies/ Learning & Development om talentontwikkeling op de beste manier vorm te geven. We richten ons op ambitieuze professionals. Onze trainingen, coachingsessies en spreekshow SLiM! zijn heel leuk , persoonlijk en praktisch. Wout deelt zijn ervaringen via zijn inspirerende blogs en vlogs.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website