Talenten Management
info@innerspective.nl
Talenten Management
06/06/2024
1 min
0

Doorbreek een gesloten communicatie-cultuur door de kracht van cultuur en tribes te gebruiken! šŸŒŸ

06/06/2024
1 min
0

Ā Als leider moet je een omgeving creĆ«ren waarin openheid en samenwerking gedijen. Tribes is het antwoord. Recent onderzoek toont aan dat de manier waarop mensen binnen een organisatie communiceren en met elkaar omgaan, diep verweven zijn met de heersende cultuur en de onderliggende tribes.

Een voorbeeld met de kracht van Tribes

Stel je voor dat je een leider bent van een team dat worstelt met een gesloten communicatie-cultuur. Je merkt dat informatie vast blijft zitten tussen afdelingen en teamleden niet openlijk durven te spreken over hun ideeƫn en zorgen. Wat kun je doen?

Het begint met het herkennen van de tribes binnen je organisatie. Deze informele groepen vormen de ruggengraat van de cultuur en hebben een sterke invloed op hoe mensen met elkaar omgaan. Door te begrijpen wie de natuurlijke leiders zijn binnen deze tribes en hoe ze communiceren, kun je effectievere strategieƫn ontwikkelen om de cultuur te veranderen.


Informele tribes dienen meer betrokken te worden

Stel je voor dat je een teamlid hebt dat deel uitmaakt van een informele tribe die zich afzondert van de rest van het team. In plaats van deze groep te negeren, kun je proactief contact maken en hun input en perspectief waarderen. Door hun betrokkenheid te vergroten en hen te erkennen als waardevolle leden van de organisatie, kun je langzaam maar zeker de muren tussen tribes afbreken en een cultuur van samenwerking bevorderen.

Een ander praktisch voorbeeld is het organiseren van informele bijeenkomsten, zoals lunchsessies of koffiepauzes, waarin teamleden de kans krijgen om elkaar beter te leren kennen.

Conclusie gericht op een open cultuur

Door een informele sfeer te creƫren waarin mensen vrijuit kunnen praten en ideeƫn kunnen delen, kun je de basis leggen voor een open communicatie-cultuur.

Wil je deze principes in de praktijk brengen? Ontdek hoe ons spel Expeditie Amplitie teams helpt om op een speelse en interactieve manier te groeien en te verbinden.

Nodig je team uit om mee te doen en samen een cultuur van openheid en samenwerking te creƫren!

#Leiderschap #CultuurVerandering #Tribes #AmplitiefLeiderschap #ExpeditieAmplitie #TeamOntwikkeling #Verbondenheid #JitskeKramer

Reacties
Categorieƫn