16 december 2024 
1 min. leestijd

"Hoe 'microstress' je dag saboteert"

Afgelopen dinsdag had ik een volle dag gepland—taken, vergaderingen en een langverwachte brainstormsessie. Maar om 14.00 uur was mijn energie op. De boosdoener? Microstress. Een vertraagde e-mailreactie hier, een onverwachte Slack-melding daar, en een vage opmerking van een collega over "later even willen praten" zorgden voor onnodige spanning.

Microstressoren zijn kleine verstoringen die zich gedurende de dag opstapelen. Hoewel ze op zichzelf onbeduidend lijken, is hun gecombineerde impact enorm. 

Onderzoek van de Harvard Business Review laat zien dat onopgeloste microstress cognitieve energie uitput, focus verstoort en zelfs chronische stressreacties kan veroorzaken.

Microstress activeert namelijk de amygdala, het alarmsysteem van de hersenen, waardoor we constant alert blijven. Ondertussen wordt de prefrontale cortex—verantwoordelijk voor besluitvorming—overbelast door al deze "kleine bedreigingen" te verwerken.

Bot zijn voorkomen? Train je assertiviteit.

Wat leiders kunnen doen:

  1. Bundel onderbrekingen: Plan vaste momenten in voor e-mails en berichten in plaats van direct te reageren.
  2. Dagelijkse resetritueel: Neem 5 minuten pauze tijdens de lunch om je mentale bandbreedte te herstellen.
  3. Proactief inchecken: Pak vage opmerkingen of onopgeloste zorgen direct aan om mentale uitputting te voorkomen.

Deze tips helpen je om grip te nemen op stress. We leren deelnemers van de SLiM! training precies hoe ze dit kunnen doen bij zichzelf om maar ook richting hun team. Zo krijg je meer plezier op werk en dat wil toch iedereen?

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen