Hoe houd je werk interessant voor je medewerkers ... beste leidinggevende!

Hoe houd je werk interessant voor je medewerkers ... beste leidinggevende!

 

Nederlanders zijn vaak tevreden en blij met hun baan. Jehee, feest! Hoe houd je werk interessant voor jezelf en je medewerkers? Dat vind ik dan een interessante vraag. Waarom?

Onderzoek van TNO wijst uit dat bijna 79% tevreden tot zeer tevreden is. Ze zijn vooral tevreden over de inhoud en aard van het werk, collega’s en hun leidinggevende.

Ik vind de tevredenheid over hun leidinggevende opvallend, omdat we volgens een onderzoek van Hays Group uit 2018, de nr. 1 van Europa zijn in demotiverend leiderschap. Onze leiders drukken en pushen veel en verwachten elke dag perfectie. Daar staat dan je maandelijkse beloning, met mogelijk aanvullende bonussen tegenover. Maar goed, tevredenheid is een ander niveau dan inspiratie of bevlogenheid. Het credo is houd werk interessant

In deze vlog leer je welke 5 dingen je werk interessant kunnen houden en welke 4 dingen je kunt doen om je medewerkers ook een flinke portie werkgeluk te geven.

Echte motivatie komt van binnen

Tevredenheid is zeker niet hetzelfde als ‘gelukkig zijn’ in je werk. Wat geeft jou nou werkgeluk? Dat is altijd persoonlijk en vaak daarom ook moeilijker meetbaar te maken. Het kan ook per periode verschillen. We hebben al vaker gezien dat sfeer zo maar in één keer kan omslaan.

Economie beïnvloedt sentiment, sentiment beïnvloedt de economie.

Mensen worden gelukkiger als ze in hun werk persoonlijke doelen kunnen realiseren, die helpen om hun basisbehoeften te vervullen.

Hoe houd je werk interessant voor je medewerkers?Er wordt in de basisbehoeften voorzien door aandacht voor:

  • Autonomie (je eigen keuzes kunnen maken)
  • Talenten (het kunnen benutten en delen van je talenten)
  • Sociale contacten (goed met collega’s kunnen opschieten en een inspirerende werkomgeving)
  • Zingeving: doe je datgene waar jij betekenis en waarde aan ontleend?
  • Vitaliteit: mentale, spirituele, fysieke gezondheid en gezondheid in beslissingen t.a.v. gedrag dat je vertoont.

Des te meer intrinsiek een doel is, des te leuker je het vindt, des te langer je het volhoudt, des te gelukkiger je er van wordt en des te meer voldoening je ervaart als je het doel bereikt. Houd werk interessant door intrinsieke motivatie als uitgangspunt te nemen van werken.

Leuk werk gekoppeld aan vervullen van je persoonlijke belangrijke behoeften, zorgt er voor dat je van binnenuit wordt gemotiveerd. Niemand hoeft je dan aan te moedigen. Motivatie komt en helpt jou vanzelf. je komt in flow. Je voelt je bereid, betrokken en bevlogen.

Wil je meer tips en een goede geleiding hoe je werkgeluk kunt vergroten, je talenten beter kunt benutten en vrijer kunt leven en werken. Bel ons dan eens voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We helpen je graag op weg. Laat hier je gegevens achter en we geven je advies op maat. En in de tussentijd… houd werk interessant!

Wil je nog een beetje meer inspiratie om te lezen, download ons handboek voor gelukkig leven en werken >>

 

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen