Focus op deze 5 principes en word 55% effectiever!
13 september 2021 
2 min. leestijd

Focus op deze 5 principes en word 55% effectiever!

Veel mensen worden overladen met werk-prikkels. Hoe bepaal je focus en richt je je op zaken die ècht belangrijk zijn. Ik gebruik sinds een jaar deze 5 stappen. En ze werken super.

De meest gehoorde opmerking van mensen die ik mentor is dat mensen zich overweldigd voelen. Ik denk niet dat processen zullen vertragen. Sterker nog, ze zullen eerder versnellen.” Daarom geef ik hier regelmatig een gratis webinar over>>

Focus in 5 simpele effectieve stappen

Focus op de belangrijke dingen

Deze 5 stappen helpen mij en ik denk ook jou om grip en overzicht te krijgen.

  1. Neem rust en een stap terug: krijg een duidelijker beeld van wat er voor je ligt. Leonardo Da Vinci zei altijd: “Ga zo nu en dan weg, ontspan je een beetje, want als je dan weer start met werken, zal je oordeel veel zekerder zijn. Focus! Door afstand te nemen maak je werk “kleiner” Je krijgt in één oogopslag overzicht en als harmonie ontbreekt is dat sneller waar te nemen. Zo kom je minder snel in situaties die werkdruk verhogen en stress laten toenemen. Je behoudt rust en werkt meer vanuit flow. Je ziet dan direct of je focust op dingen waar je je bevlogen & betrokken bij voelt en waar je je commitment aan geeft om dit op te volgen met de juiste acties.
  2. Definieer wat echt belangrijk is. Richt je tijd en planning niet op deadlines, persoonlijke waarden (als goede collega, altijd helpen, perfectie) en ook niet op beschikbare tijd of middelen. Plan & richt je dag in de dingen die werkelijk belangrijk zijn: focus op kleine of grote trainingen. Ik plan eerst taken in rondom belangrijke niet urgente taken, dan rond dingen die werkelijk belangrijk zijn, dan rond vitaal en goed samenwerken, dan rond belangrijk en urgente dingen. Je krijgt daardoor ruimte om dingen te automatiseren en ook om met zingeving te werken.
  3. Maak vervolgens tijd vrij om vooraf afleiding planmatig aan te pakken. Zet meldingen en notificaties uit. Leg je telefoon op zijn kop, mogelijk even op niet storen. Focus dan op 1 ding en maak het af! In onze korte en effectieve training “De Challenge” leren deelnemers te focussen op wat echt belangrijk is en elke dag consistent stappen vooruit te zetten. Zo realiseren ze in korte tijd de ambities die werkelijk belangrijk voor hen zijn.
  4. Vertel anderen ook waarom iets belangrijk voor je is en wanneer je niet bereikbaar bent. Maak er een routine van die herkenbaar wordt voor anderen.
  5. Maak grote dingen klein en concentreer op mijlpalen.

Focus op dingen die werkelijk waarde toevoegen en je ambities zichtbaar stappen vooruit helpen.

Woensdag 15 start ik met geven van een aantal webinars hierover. Wil je je belangrijke ambities waarmaken, maar lukt het niet. Volg dan een korte masterclass over “FOCUS en realiseer je belangrijke ambities”.

Je kunt zelf een datum kiezen, je moet je enkel zelf even aanmelden.

Leef je dromen, werk bevlogen en benut je nr. talent!

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen