Positieve mind-set: 7 stappen naar positiviteit zelfs als je stress hebt
25 januari 2022 
7 min. leestijd

Positieve mind-set: 7 stappen naar positiviteit zelfs als je stress hebt

Elke mens heeft dromen en ambities. We weten best wat we willen. We weten vaak zelfs hoe we daar kunnen komen. Toch lukt het ons vaak niet om veranderingen succesvol af te maken, met alle stress, frustratie en apathie als gevolg. Getuige ook de GGD instellingen en praktijken van psychologen die overvol raken. We weten dus heel veel, maar DOEN te weinig. Je brein houdt echter van in beweging komen en geeft je zelfs signalen. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen moeite hebben om negativiteit en verandering aan te pakken?

De oorzaak

Je brein houdt van veiligheid en energiebehoud, dus zal alles doen om ons te prikkelen om zaken hetzelfde te houden. Zelfs als je stress ervaart, dan kan het toch zo zijn dat je er mee doorgaat. "Wat? Ben je gek", zul je zeggen. Realiteit is dat veel mensen de verkeerde mind-set hebben.

Elke mens heeft af en toe verandering nodig om weer in beweging te komen. In deze tijd gaat het echter in zo'n hoog tempo, dat ik veel mensen er mee zie worstelen. We willen immers alles bijhouden en overal van op de hoogte blijven. Het kost ons echter ook veel energie en maakt ons vaak in-productief door slechte focus. We maken daarbij verhalen in ons hoofd en trekken juist aan wat we niet willen. We weten dus heel veel, maar DOEN te weinig.

Er zijn vier dingen die bepalen je realiteit en gevoel

Wat houd jou dus tegen om succesvol te veranderingen en positieve routines te ontwikkelen die je verder helpen? Hoe ontwikkel je een positieve mind-set zelfs als je negativiteit voelt?

  1. Waar je op focust wordt waarheid in je hoofd, zelfs als het niet echt zo is. Zie je problemen, dan groeit dat in je hoofd en je brein zal bewijzen gaan zoeken dat het waar is.
  2. De beslissingen hoe je hieraan betekenis geeft, bepaalt hoe je je zult voelen. Denk je bijvoorbeeld dat de pandemie nooit meer overgaat, dan verergert dit negatief gevoel. Je taal en vragen die je stelt, bepalen je gedachten in je hoofd.
  3. De beslissing welke acties je neemt, bepalen je resultaat en de wijze hoe je je zult gedragen. 
  4. De beslissing welke strategie je volgt om er uit te komen, bepaalt je effectiviteit.

Hoe ga je dus goed met verandering om en ontwikkel je een positieve mind-set en juiste routines, die je gelukkig en vitaal maken? Zowel fysiek, metaal, spiritueel, emotioneel, filosofisch (zelfinzicht) als contextueel. Creëer je de omgeving die je wilt? 

Peptalk positieve mind-set

Je merkt het al; je moet zelf de regie nemen. Hetzij met hulp van een ander. Maar reflecteer eens kort: neem ik zelf de leiding om de dans met het leven aan te gaan? Kijk maar even naar deze jonge held, die geeft je daar graag een peptalk positieve mind-set.



Er zijn zeven belangrijke oorzaken, waardoor je moeite kunt hebben om te veranderen:

Hoe kom je van onderstaande belemmeringen af, die je niet vooruit helpen maar juist tegenhouden?

  1. Je mist een duidelijke koers. Je hebt je 'waarom', je drive niet duidelijk. Hetgeen je zingeving geeft in het leven.  Daarnaast hebben veel mensen ook te weinig inzicht in hun talenten. Mensen die werken vanuit een heldere koers, daar bevlogen over zijn en hun talenten gebruiken, zetten vaak door!
  2. Je mist focus. Waar je op focust wordt groter in je brein. Veel te veel mensen willen te veel in te korte tijd. Versimpel dus en focus op wat echt belangrijk is en zingeving aan je dag geeft. 
  3. Je wordt intern en extern afgeleid door (negativiteit uit covid, socials, telefoon, devices, vrienden, familie) of door jezelf (je typologie roept negativiteit op. Denk aan perfectionisme, het eeuwig moeten helpen, je continue over-verantwoordelijk voelen èn generiek angst) Veel mensen saboteren daarmee hun eigen succes.                        
  4. Je werkt en leeft enthousiast maar je vergeet wat het je kost als je werkelijk ergens voor gaat. Hoe dan ook kost het verzilveren van je ambitie en dromen je tijd, geld, energie, soms verbinding met vrienden/ familie. Vaak willen we dit niet.
  5. Mensen beginnen vaak heel enthousiast maar vergeten dat alle goede dingen tijd kosten en dat je pas kunt oogsten als je goed gezaaid hebt, onderhoud hebt gepleegd, je droom consistent tot leven hebt gewekt. Veel mensen verliezen hun geduld. Ze willen te snel resultaat. Dit geldt ook voor negativiteit. Je wilt er snel vanaf maar je lichaam en denkpatroon heeft het ook langere tijd opgebouwd. Dus tijd om de juiste manier van denken en doen weer te gaan trainen.
  6. We maken keuzes (die door hun redenen je persoonlijke kracht verminderen) in plaats van gecommitteerde beslissingen (welke je persoonlijke kracht en het vertrouwen versterken). Mensen maken zich heel druk om die redenen en het haalt hen ook uit het moment. Leer dus krachtig te besluiten en en maak je je dan niet meer druk om het "waarom" van dingen. Committeer je aan een nieuwe routine en zet gewoon elke dag rustig stapjes.
  7. We leggen pijn en plezier aan de verkeerde kant: je koppelt pijn in je brein aan de negatieve effecten (het kost tijd, ik verlies energie, ik moet iets nieuws leren; dat vind ik moeilijk etc.). Tegelijkertijd koppel je plezier aan de voordelen van hetzelfde houden van de situatie (het is gemakkelijker, ik ken het zo, ik hoef niet tijd er in te steken, ik heb vorige week ook al X gedaan etc.).


De belangrijkste reden is dat je jezelf vaak saboteert om een verandering succesvol in te zetten en te voltooien. Je innerlijke 'rechter' en je beperkende typologie zoals "perfectionist", " de over verantwoordelijke", " de eeuwige helper", " de winnaar", "de streber". "de ik voldoe niet-mens", houden je tegen. Het lijkt alsof het helpt maar het is vaak een pleister op een wond. Leer daarvan los te komen! Je leeft dan meer in het moment en je voelt je vrijer.


Problemen aanpakken leidt tot meer vitaliteit

Hoe los je dit op?

  • Herken en erken je emoties en gedachten maar neem ze niet aan als waarheid. signaleer en beschouw ze rustig.
  • Bepaal duidelijk wat je als positieve intentie wilt realiseren, zonder negatieve belemmeringen eraan vast. Focus op hetgeen je wilt en maak dit in je hoofd zo helder mogelijk. Wie wil je nu zijn? Wat is dan realistisch mogelijk? Wat is onrealistisch ook mogelijk? Hoe ga je het aanpakken? Wat word je nieuwe mind-set - leefregel - en gedrag?
  • Visualiseer je intentie in een concreet (stappen)plan met simpel te volgen routines. Als je moet nadenken wordt het vaak al lastig.
  • Neem massief actie om je ambitie tot realiteit te maken. Houd niet in.
  • Zorg voor voldoende support en mensen die je: kunnen helpen, een schop onder je kont kunnen geven, je accountable kunnen houden, je aanmoedigen en stimuleren.
  • Evalueer wat gaat goed en wat kan beter. Stuur bij waar nodig en vier successen. 
  • Wees helder en zoek intuïtief naar bewijzen van succes. Welke resultaten haal je? Welke mensen reageren onverwacht? Welke dingen zie je spontaan net op een specifiek moment. De wet van synchroniciteit en allignment treden dan namelijk in werking. Dit betekent dat je op de goede rit zit.
  • Blijf focussen op korte pijn en lang geluk in plaats van een quick fix pleziertje en dan toch weer lange pijn. Alle inspanning geeft resultaat maar vaak willen we te snel. Instant genot is vaak niet goed en duurzaam. Kijk maar naar je mobiele telefoon. Het levert in je brein super veel dopamine op. Veel mensen raken er aan verslaafd maar het draagt vaak op lange termijn niet bij aan: grote vitaliteit, lang geluk, realiseren van je dromen, echte verbinding met lieve mensen etc.

Ik vind het altijd super om mensen te leren hoe dit werkt en wat je kunt doen om enerzijds grip op je werk en leven te nemen. Zodat je een energieke, fijne baan hebt en een fijn leven, waar je gelukkig bent en je talenten goed kunt benutten. 


Wil je dit ook leren?

Bestel dan ons prachtige boek SLiM! en leer hoe je in 7 weken de juiste routines voor succes kunt ontwikkelen>>

Of, doe mee aan onze nieuwste online training SLiM! >>

Hierin neem ik je aan de hand en leer je precies hoe je rust, vitaliteit, passie en bevlogenheid aanschakelt en de juiste focus krijgt om meer uit je werk en leven te halen.

  1. Krijg inzicht in je talenten en activeer deze direct
  2. Boost je algemene vitaliteit
  3. Ontwikkel een positieve mind-set
  4. Krijg verse inspiratie voor LEF en om je persoonlijke effectiviteit verhogen
  5. Maak een stappenplan om je persoonlijke ambities in actie te zetten!

Stress? Eenzaam? Geen duidelijke koers? Voel je je depressief? Weet je niet wat je wilt in je leven? Kom in ieder geval in beweging en zet de juiste verandering in. Wil je nog een beetje extra inspiratie, luister dan naar mijn nieuwe single Reach out for the sky en gebruik de energie en positieve boodschap om jezelf in beweging te zetten!




Leef je dromen, werk bevlogen en benut je nr. 1 talenten. Je bent het waard!


De beste tips en trainingen talentontwikkeling en leiderschap ontwikkeling

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen