Vitaliteit tips: 8 tips om negativiteit om te zetten naar vitaliteit
31 augustus 2020 
9 min. leestijd

Vitaliteit tips: 8 tips om negativiteit om te zetten naar vitaliteit

Vitaliteit tips zijn eenvoudig en heel gaaf om toe te passen. Je kunt het namelijk heel gemakkelijk koppelen aan succes, persoonlijke effectiviteit en geluk. Doe je vitaal de juiste dingen dan heeft dit een effect op hoe je denkt, voelt, communiceert en handelt.

Ik vind het prachtig om te ontdekken wat succesvolle, gelukkige en krachtige mensen onderscheidt van mensen die dit niet zijn, terwijl zij zich toch in hetzelfde leef- of werkgebied begeven. Daar zit een krachtige interne strategie en mind-set achter, omringd met een gigantische drive waarom het zo moet en overtuigingen die dit bevestigen. Kortom, menselijke strategie. 

Verschil in strategieën

Waarom heeft de ene persoon een heel fijne intieme relatie, terwijl anderen scheiden? Hoe kan de ene mens voor negativiteit kiezen terwijl de ander zich richt op positiviteit? Waarom is de één heel succesvol in zijn werk en lukt het de ander niet eens zijn baan te behouden? Wat is de reden dat de één ultiem financieel succes bereikt, terwijl de ander aan de grond komt te zitten? Hoe komt het dat veel mensen geraakt worden door slecht nieuws en we het toch blijven lezen?

Bij dit thema zijn de vitaliteit tips een mooie aanvulling. Deze vitaliteit tips richten zich namelijk op vier gebieden die de strategie kunnen versterken:

 • Mentale vitaliteit tips richten zich op je mind-set, motivatie en veerkracht
 • Fysieke vitaliteit richt zich op je energie en gezondheid van je lichaam
 • Gedrag-vitaliteit richt zich op doen van de juiste dingen
 • Taal vitaliteit tips richten zich op de soort taal die je naar jezelf en anderen gebruikt als je praat of vragen stelt.

Negativiteit komt vaak van buiten, maar raakt mensen van binnen

Nieuws is tegenwoordig snel beschikbaar. Er is veel nieuws en we weten door komst van internet en smartphones alles. Je wordt hierdoor als mens ook beïnvloed. Afhankelijk van de boodschap, krijgen mensen hier een positief of negatief gevoel van. Je ziet het nu ook gebeuren. 

Vitaliteit geef je een boost met deze tipsVanmorgen zag ik op het nieuws, dat mensen zich nu meer zorgen maken.  Ze hebben meer sombere gedachten over de toekomst. 25% van de Nederlanders vindt het goed hoe de regering nu anticipeert op Corona en rekening houdt met de wensen van het volk. 68% van de Nederlanders vindt dat de politiek nu beter naar hun wensen moet luisteren. Mensen voelen zich beperkt in hun levensvrijheid en autonomie. Meer mensen voelen zich of sociaal of emotioneel eenzamer.

Vitaliteit tips werken van binnen 

En logisch ook, we moeten richtlijnen volgen, kunnen niet meer zomaar alles doen, de economie gaat minder, de werkeloosheid stijgt. Het zijn invloeden van buitenaf. 

Mijn vitaliteit tips richten zich  op je mate van vrije energie om dingen te doen. Ze gaan ook over je mentale veerkracht en of je tegenslagen aankunt. Ze richten zich ook op je motivatie. Heb je de drive om ergens 100% voor te gaan. Tenslotte hebben ze ook te maken met je lerend vermogen. Lukt het je om flexibel mee te bewegen als de situatie om je heen verandert  Feit is, dat deze vitaliteit tips direct werken. Je vitaliteit neemt toe als je deze dingen doet. 

8 tips die je vitaliteit een boost geven 

  • Kijk minder het nieuws
  • Volg niet alles op social media
  • Zit minder op je telefoon, i-pad en computer
  • Zorg goed voor jezelf, beweeg meer, eet gezond en gevarieerd, slaap goed en neem ook rust om te herstellen
  • Kom meer in beweging en zoek de natuur op
  • Ga vooral terug naar jouw eigen persoonlijke kern van waaruit je positiever en krachtiger naar het leven kijkt. 
  • Verbind, hetzij op afstand, toch met elkaar
  • Wordt creatief en doe dingen eens op een nieuwe en verfrissende manier

Versterk het nog meer

Ik zeg ook: “Kom op wees er voor elkaar. Ook dit gaat weer voorbij. Ontwikkel jezelf en her-design je leef- en werkroutine. Vind manieren om elkaar toch te zien en met elkaar te verbinden, hetzij op afstand. Ontdek een beter stappenplan, een strategie die jou vrijer, vitaler maakt en de juiste focus geeft. We halen met deze vitaliteit tips dan ook niet alle problemen weg maar we trainen je dan wel in een meer zelf-verantwoordelijke mind-set.

Positieve song luisteren

Om die reden heb ik ook de The song for the people geschreven met bijbehorende prachtige videoclip. Beluister hem vooral even na lezen van dit artikel. Het is namelijk een song voor veerkracht, hoop en onderlinge verbinding.

Welke vaardigheden en eigenschappen maken mensen succesvol?

In de bijna 25 jaar dat ik mensen train en begeleid, is dit altijd mijn uitgangspunt geweest van waaruit ik naar mensen kijk. Menselijke strategie en mind-set is een fascinerend onderwerp. Het is ook direct gekoppeld aan vitaliteit.

Ik ben ervan overtuigd, dat het niet enkel de omstandigheden, toeval of geluk zijn, die leiden tot succes, tot meer vitaliteit, tot meer geluk. Natuurlijk kan het bij verkrijgen van succes helpen, als je de juiste mensen op het juiste tijdstip ontmoet of als je met een gouden lepel in de mond geboren bent. Ik zie succes echter niet enkel als een hoge bankrekening, of een carrière als succesvol artiest of ondernemer. Sterker nog, heel veel van die mensen zijn heel succesvol maar doodongelukkig. 

Wat dan wel?

Het heeft ten eerste te maken van jouw definitie van succes, geluk en vitaliteit. Ten tweede zijn het ook niet dingen die er continue zijn. We denken vaak dat geluk iets is dat er continue moet zijn. Sommige mensen denken zelfs dat geluk te koop is.

Geluk en succes zijn gevolgen van wat je doet, ziet en ervaart. Het zijn gevoelens die komen en gaan. Vitaliteit ontstaat door doen van de juiste dingen. Je hebt er overigens niet altijd invloed op. Je verhoogt de kans op succes.

Waar heb je wel invloed op?

Je hebt wel invloed op je persoonlijk visie op deze thema’s. Wat betekenen deze termen voor jou? Hoe kun je ze consistent tot leven wekken, om meer geluk, succes, vitaliteit te ervaren? Geluk is ook niet gekoppeld aan puur sec materie. Het is altijd je gevoel dat bepaalt of je geluk ervaart. Ik zeg altijd:”de consistente stroom van gevoelens die je ervaart bepalen je realiteit”. Vitaliteit tips helpen je wel om tot de juiste strategie te komen.

Succesvolle mensen gebruiken de juiste strategieën met een beetje toeval en geluk

Bijzondere eigenschappen voor meer succes

Vitaliteit tips voor meer gelukBij het bestuderen van en spreken met succesvolle mensen – ongeacht of het sporters, miljonairs, succesvolle zakenlui, managers, professionals, marketeers of artiesten zijn – heb ik ontdekt dat ze allemaal bepaalde overeenkomsten hebben.

Deze mensen hebben bepaalde vaardigheden en kenmerken, die bij hen allemaal voorkomen. En sterker nog, het helpt zonder uitzondering elke mens om vrijer, vitaler te leven en werken. Ook jou.

Dit krijg je echter niet voor niets. Je moet het gaan ontwikkelen en trainen. Hoe start je? Zoals bij elke vaardigheid, kies er een uit en zet gewoon elke dag een klein stapje en start vandaag nog. Het is niet zo moeilijk.

Welke kenmerken hebben vitale en succesvolle mensen?

 1. een hoger doel;
 2. een sterke interne drive om dat doel te verwezenlijken;
 3. een enorme verwondering om te leren;
 4. enorm sterke discipline;
 5. de juiste leef- en werkroutine;
 6. een gezonde levensstijl die hen superfit maakte;
 7. plezier om hun talent aan de wereld te laten zien;
 8. en een sterke interne drijfveer die hen vooruit leek te stuwen: hun missie…

Een persoonlijke missie om meer vrijheid, koers, vitaliteit te ervaren

Vitaliteit boom

Ben je benieuwd hoe effectief, gefocust, vitaal en succesvol je nu leeft en werkt? Doe dan de gratis SLiM! Assessment. Je krijgt dan inzicht wat goed gaat en wat beter kan om je vitaliteit, effectiviteit en succes een boost vooruit te geven.

In het laatste hoofdstuk van SLiM! definiëren deelnemers hun persoonlijke missie en leert men hoe men deze kan volgen. Dat is vooral belangrijk als het even tegenzit, als je wind tegen hebt, want bij een gunstige wind is iedere zeeman een succesvolle zeeman. We brengen dat ook in balans met hun talenten, passie en leef- en werkritme (discipline). Mensen leren van binnen naar buiten te leven.

Waar leidt dat toe?

Als je sterk van binnen naar buiten opereert:

 • blijf je dichter bij jezelf
 • herken en erken je beter je emoties
 • ben je meer trouw aan wie je bent
 • draag je je waarden veel beter uit
 • raak je steeds meer overtuigd dat je op de goede weg zit
 • neem je de juiste beslissingen, die jouw positieve toekomst versterken.

En dat… gunnen we iedereen!

Hoe keek Al Pacino hier tegenaan?

In de film Scent of a woman zien we een blinde, maar vlammende Colonel Frank Slade, prachtig weergegeven door Al Pacino, vol van leer trekken. In de scène ‘the open meeting’ aan het einde van de film zegt hij: ‘There is nothing like the sight of an amputated soul. Because there is no prostatic for that.’ En dat is precies wat een persoonlijke missie, of het ontbreken ervan, met een mens doet. Want je persoonlijke missie is je kompas, je gids, je baken, waarin je weergeeft wat het leven voor jou meer dan de moeite waar maakt.

Geen prothese

Je persoonlijke missie is geen prothese, maar helpt je om op het juiste pad te blijven, de keuzes te maken die een positieve betekenis geven aan je leven. Het voorkomt dat je verstrikt raakt in het woud van dolende geesten, energieverspilling, depressiviteit of moedeloosheid en te veel – negatieve – stress. Vitaliteit tips zijn dan ook altijd een aanvulling of verlenging op je persoonlijke missie.

Van missie naar doelen

Doelen stellen om vitaal te wordenDat het belangrijk is om helder voor ogen hebben wat je wilt, wordt nog een keer onderstreept door een interessant onderzoek dat aan Yale University in New Haven (Connecticut) is gedaan. Halverwege de vorige eeuw werd aan studenten gevraagd òf zij zich doelen hadden gesteld voor het invullen van hun eigen leven en zo ja, welke. Uit het onderzoek bleek dat slechts 3% van de studenten zich concrete doelen had gesteld en nog eens 10% semi-concrete doelen.

Blijkbaar hebben weinig mensen helder voor ogen wat ze ècht willen bereiken. De opvallendste conclusie kwam pas twintig jaar later, toen bij deze studenten werd gekeken naar de mate waarin ze succesvol waren.

Daaruit bleek dat juist die 3% – degenen die zichzelf concrete doelen hadden gesteld – op het gebied van functies en financiën méér hadden bereikt dan de overige 97% van de studenten bij elkaar!

Wat kun je hiervan leren?

Mijn advies is dus: definieer je missie en zoek uit wat jouw drijfveren zijn. Vertaal dat in concrete gedragingen. Welke vitaliteit tips ga je dan meer, minder en niet meer doen. Op deze manier beweeg je effectiever en vaak meer in flow van A naar B!

Mogelijk denk je wow wow, stop even. Ik weet niet eens wat mijn persoonlijke missie is. Hoe doe je dat? Weten wat mij drijfveren zijn? Geen idee. Ja, ik heb wel talenten maar die ontdekken, activeren en uitdragen? Hoe dan?

Succes, vitaliteit en geluk komen tot leven als je stappen vooruit zet. Alles begint met de eerste stap.

Simpel actieplan om de eerste stappen te zetten

Schrijf eens wat woorden op, die kenmerkend zijn voor jou en voor jouw manier van leven en omgaan met anderen. Wat vind je daarin belangrijk? Waar beweeg je graag naartoe? Welke omgevingen inspireren je? En… waarom is dat zo?

Noteer dan wat je denkt dat je persoonlijke missie zou kunnen zijn. Wat zou je willen bijdragen aan mensen om je heen? Waar wil je verschil maken? Het hoeft niet perfect te zijn. Beter met een oud schip vertrekken en finishen dan met een perfect schip nooit de haven uitvaren.

Praat er met vrienden en mensen over die je graag mag. Laat hen feedback geven aan jou. Wat herkennen ze? Wat herkennen ze niet. Ik wed dat je binnen no time dichter bij een persoonlijke missie bent.

Dan is de volgende vraag: wat moet je dus belangrijk gaan vinden om die missie tot leven te wekken? Wat ga je dan meer, minder en niet meer doen. Denk hierbij in kleine stapjes die je gemakkelijk vandaag al kunt zetten. En… je bent onderweg.

Wat is het voordeel hiervan?

Je krijgt een intern kompas dat vaak meer hout snijdt dan wat er extern op je afkomt. Het wil niet zeggen dat je geen nieuws meer mag bekijken of niet meer op social media mag rondneuzen. Het advies is:

“doe het met gezonde mate en kom iets meer terug bij jouw eigen kern”.

Wellicht wil je toch nog wat effectiever gaan en sneller je doel bereiken. Of je hebt vragen hierover. Bel me gewoon voor een kennismaking. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

 

 

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen