Omgaan met onzekerheid
Talenten Management
info@innerspective.nl
Talenten Management
04/16/2024
2 min
0

Onzekerheid: ervaar jij ook regelmatig stress om niet te falen

04/16/2024
2 min
0

🔥 Sta jij als leider voor grote uitdagingen en voel je regelmatig stress om niet te falen? Ik ook... Je bent dus niet alleen. Ook ik, ondanks mijn training, ervaar regelmatig onzekerheid. 

Onzekerheid komt overal voor

Als auteur, spreker en begeleider van CEO's wereldwijd, bewandel ik een pad, dat niet door veel mensen wordt bewandeld. Vaak bevind ik me aan de innovatieve kant, waardoor ik niet altijd kan voorspellen, hoe iets zal uitpakken. Maar toch wil ik ook succesvol zijn. Regelmatig voel ik me dan alleen en ervaar pressie. het is mijn eeuwige paradox.

Voel je geen onzekerheid, dan kom je ook niet tot ongekende hoogtes

Maar voel ik het niet, dan kom ik ook niet tot die unieke en gave dingen. Ik ben inmiddels 55 jaar oud en heb ontdekt dat mijn vertrouwen in mijn eigen capaciteiten en het geloof dat het altijd goed komt, groter is, dan mijn angst om te falen. Ik heb geleerd dat juist door te falen, ik de meest waardevolle lessen leer. De leukste mensen tegenkom.

Hoe ga je om met stress vanuit Amplitie?

Bekijk je menselijk gedrag als een strategie, dan ga ik zo om met onzekerheid:

1. Ik gebruik mijn intuïtie. ik neem de tijd om naar binnen te kijken en te luisteren naar mijn innerlijke stem. Wat vertelt het mij over de situatie? Dan kijk ik ook of mijn intuïtie wordt ondersteund door feiten.

2. Vervolgens verzamel ik data en feiten. Ik doe onderzoek, praat met experts en verzamel zoveel mogelijk informatie over de situatie. Dit stelt me in staat om een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

3. Dan analyseer ik risico's en gevolgen van elke beslissing die ik overweeg. Ik weeg de potentiële voordelen af tegen de mogelijke nadelen.

4. Vervolgens beslis ik snel en committeer me eraan. Ik denk niet meer aan de redenen waarom niet maar juist enkel DOEN/ GAAN. Mijn motto: wees niet bang om een risico te nemen als je gelooft dat het de moeite waard is.

5. Ik blijf vervolgens de situatie monitoren en ik ben bereid om mijn beslissing aan te passen als dat echt nodig is. Als het werkt is het waar, als het niet werkt is het niet waar of nog niet waar of niet langer waar.

Het komt ook veel voor bij leiders

Veel leiders die ik mentor ervaren ook onzekerheid, over zichzelf, hun directieteam, de markt, de wereld. Vaak komt het voort uit een negatief script. Dit vertaalt zich dan door in gebrek aan vertrouwen in eigen capaciteiten of een angst voor falen.

Ze timmeren dit dicht door overmatig: zelfvertrouwen, perfectionisme, over-verantwoordelijkheid, eindeloos analyseren, de winnaar willen zijn.

Onzekerheid tips om er mee om te gaan

De oplossing ...

Het is echter belangrijk om deze onzekerheid te erkennen en er actief aan te werken. Dit kan onder andere door zelfreflectie, verdieping op je script en loslaten van patronen uit je opvoeding, het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het DOEN en ervaren & het omarmen van feedback.

Dit vergroot niet alleen je kans op succes, maar helpt je ook om beter om te gaan met stress en onzekerheid in uitdagende situaties.

Dus waar wacht je nog op?

Wil je dit eens echt aanpakken. Stuur me een PB en we houden een goed gesprek over jouw ambities en hoe je die op de beste manier bereikt.

#Leiderschap #Stressmanagement #Besluitvorming #Succes 🚀💡

Reacties
Categorieën