Amplitie? Het nieuwe paradigma van positief leidinggeven!
05 november 2024 
6 min. leestijd

Amplitie? Het nieuwe paradigma van positief leidinggeven!

Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Trouwens op wereld-niveau ben ik ook niet onder de indruk van leiders; Amerika, China, Rusland, Israel heeft wellicht wat meer vrouwelijke energie nodig.

Natuurlijk de problemen zijn ook groot en bepalend voor de toekomst van ons allemaal. Toch kan het anders. Maar hoe ziet dat eruit? Nou... probeer het eens met de filosofie Amplitie. Dit is een officiële stroming uit de positieve organisatie-psychologie die werkt!

"Leiderschap heeft een nieuwe impuls nodig", luidde de koptitel van een artikel in het Brabants dagblad van afgelopen week. Ik ben het daar wel mee eens en denk dat de filosofie van Amplitie echt hierbij kan helpen. Wat vind jij?

Amplitie in management: een nieuw paradigma van positief leiderschap

In de huidige zakenwereld, vol met voortdurende veranderingen en uitdagingen, wordt van leiders meer verwacht dan ooit tevoren. Het gaat niet langer alleen om het aanpakken van problemen of het navigeren door crises, maar om een proactieve benadering van positieve verandering. Dit is waar amplitie centraal staat, en het is tijd dat elk lid van het hoger management er notitie van neemt.

Er zijn verschillende studies en onderzoeken die het positieve effect van amplitie in een organisatie onderbouwen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Een studie gepubliceerd in het Journal Applied Psychology toonde aan dat leiders die een amplitieve benadering hanteren, waarbij ze zich richten op het vergroten van positieve emoties en sterke punten van mederkers, betere prestaties en hogere tevredenheid op de werkvloer bevorderen.
  2. Een artikel gepubliceerd in Harvard Business Review wees op een onderzoek waaruit blijkt dat organisaties met een sterke focus op amplitief leiderschap hogere niveaus van betrokkenheid, productiviteit en innovatie vertoonden. En voor de duidelijkheid wereldwijd voelt maar 13% van de werkende bevolking zich actief betrokken bij de organisatie!
  3. In een studie uitgevoerd door de Univers Utrecht werd ontdekt dat leiders die amplitieve strategieën gebruikten, zoals het stimuleren van autonomie, groeimogelijkheden en positieve feedback, bijdroegen aan motivatie en bevlogenheid van medewerkers. Medewerkers ervoeren meer werkgeluk, vonden dat ze samen nuttiger bezig waren en voelden minder verleiding om weg te gaan uit de organisatie.

Natuurlijk zijn het onderzoeken en elk bedrijf is uniek. Dit betekent dat de implementatie van amplitief leiderschap waarschijnlijk moet worden afgestemd op de specifieke behoeften en context van jouw organisatie.

Inspirerende spreker over Amplitie

Positief Leiderschap: waarom is dat echt belangrijk?

Traditioneel management richtte zich vaak op het aanpakken en minimaliseren van problemen. Hoewel dit een cruciaal aspect van leiderschap blijft, is het slechts de helft van het verhaal. In de moderne zakenwereld moeten leiders een visie opbouwen die verder gaat dan probleemoplossing; ze moeten een cultuur van positiviteit en groei bevorderen.

Amplitie gaat precies over dit concept. Het is een benadering die de nadruk legt op het versterken van positieve kwaliteiten, welzijn en prestaties binnen een organisatie. Niet even, maar continue. Niet door grote stappen te maken maar juist elke dag samen kleine stapjes te zetten.

Ben je benieuwd hoe jij dit kunt doen als leider in je organisatie. Stuur me dan even een bericht en ik reik je 100 ideeën aan die zouden kunnen werken. 

Traditionele management paradigma’s werken dus niet meer?

De meeste managementbenaderingen uit het verleden waren reactief. Ze wachtten op problemen om ze vervolgens op te lossen. Deze benaderingen waren vaak gericht op het verminderen van tekortkomingen en het voorkomen van negatieve uitkomsten. 

Het traditionele managementparadigma werkte goed in een tijd waarin stabiliteit en voorspelbaarheid de norm waren. Maar in de huidige complexe en snel veranderende wereld is een nieuwe benadering nodig.

Wouter praat in KERN veel over wat amplitie vergt aan MIND-SET, HOUDING & GEDRAG

Amplitie: Een nieuwe benadering

Amplitie is een nieuwe benadering van leiderschap die zich richt op het vergroten van positieve emoties, sterke punten en prestaties binnen een organisatie. In plaats van te focussen op problemen en tekortkomingen, richt amplitief leiderschap zich op het creëren een positieve cultuur waarin medewerkers kunnen floreren.

Hoe doe je dat dan? Je activeert Amplitie door consistent samen te focussen in je dagelijkse werkzaamheden op vier pijlers:

  1. Bevlogenheid
  2. Vitaliteit
  3. De juiste werkinrichting 
  4. Goed talentenmanagement 

En de plus 1 is voorbeeld gedrag en steun in leiderschap. Het is continue, elke dag aanwezig. Het is niet curatief of preventief. Je fixt niks en lapt ook niemand op. Je voorkomt proactief dat het kan ontstaan, door elke dag op deze vier pijlers te focussen. Het is ook non-hierarchisch en zeker al geen plan van HR. Het is een plan dat geïnitieerd wordt vanuit iedereen. Daarom doet ook iedereen er aan mee. Het wordt samen vormgegeven en bewaakt. Dat leidt 100% zeker tot bevlogen medewerkers. Elke dag doen we samen amplitieve interventies die direct een resultaat geven. Het vergroot de veerkracht in je organisatie en hun inzetbaarheid neemt ook toe.


Wat zijn voordelen van Amplitie?

Door amplitief leiderschap te omarmen, kunnen organisaties profiteren van verschillende voordelen- Verhoogde betrokkenheid en productiviteit: Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en hun sterke punten kunnen benutten, zijn meer betrokken bij hun werk en leveren ook betere prestaties.

  • Verbeterd welzijn: Positieve emoties hebben niet alleen invloed op de werkprestaties, maar ook op het algehele welzijn van medewerkers. De duurzame inzetbaarheid groeit hierdoor
  • Meer innovatie: Een positieve cultuur moedigt creativiteit aan en stimuleert je werknemers om nieuwe ideeën te delen.
  • Doordat het niet opgelegd wordt maar vooral vanuit elke medewerker wordt geiiniteerd, ontwikkelen mensen meer autonomie en zelfsturing. Plus men zoekt elkaar actiever op, om mee te participeren. Je doet niet aan preventie omdat je proactief werkt aan werkgeluk en groei.

Als het je samen lukt, om een amplitieve werkwijze in het DNA van je organisatie te krijgen, dan levert dat positieve ervaringen en ook veel positieve effecten op. Van de wil om gezonde voeding op het menu te zetten, tot behoud van kostbaar talent. Van meer ontspanning tot een positieve werkbeleving. Het is een kans die je niet voorbij mag laten gaan.

Wat levert Amplitie je organisatie op?

Implementatie in jouw organisatie

Elke organisatie is uniek, dus het implementeren van amplitief leiderschap vereist maatwerk. Ik merk dat er echter enkele algemene stappen zijn, die je altijd kunt nemen:

  1. Bewustwording creëren: Informeer jezelf en andere leidinggevenden over amplitief leiderschap en de voordelen ervan.
  2. Identificeer sterke punten: Ontdek wat de sterke punten van je medewerkers zijn en hoe je deze kunt benutten.
  3. Creëer een positieve cultuur: Stimuleer positieve emoties door erkenning en waardering te tonen, groeimogelijkheden te bieden en een ondersteunende werkomgeving te creëren.

In ons bordspel Expeditie doorlopen we 7 fasen, die elk helpt om Amplitie èn de organisatie-ambitie succesvol te maken. Door discussie op basis van stellingen, kom je erachter hoe goed je organisatie dit voor elkaar heeft. We spelen dit vaak met directie-teams, of managementteams en verfijnen dan hun strategie!

Inspirerende spreker krijg je via de KERN! show

Amplitie: het volgende niveau

Amplitie is dus een proactief model. Het wacht niet op problemen, maar zoekt actief naar manieren om individuen en teams te laten bloeien. Het gaat over het maximaliseren van positieve uitkomsten en het creëren van een cultuur waarin mensen zich gewaardeerd, gemotiveerd en geïnspireerd voelen. Het is iets dat van iedereen is en elke medewerker kan er dus ook een start mee maken... elke dag opnieuw. Natuurlijk helpt steun vanuit leiders, omdat medewerkers in eerste instantie toch vaak naar voorbeeld-gedrag kijken. Daar is niets mis mee.

Bij amplitie draait alles ook om het versterken van wat al goed gaat, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden voor groei en het bevorderen van welzijn op de werkplek. Het erkent dat tevreden, gezonde en gemotiveerde medewerkers direct bijdragen aan organisatorisch succes. Het betekent dus ook dat je met menselijk kapitaal net zo omgaat als dat je omgaat met echt kapitaal. Je reserveert er tijd, geld, energie, mensen en middelen voor om het te laten groeien. 

Nieuw leiderschap betekent ook Amplitie niet opleggen

En belangrijk... het wordt dus niet opgelegd door HR of leidinggevenden ... het wordt gevormd door elke medewerker. Daarmee is het non-hierarchisch en proactief. Je vormt wel samen het plan en stimuleert elkaar om het vol te houden. 

Immers, vertrouwen en geloofwaardigheid ontstaat door: positieve intenties in gedrag zichtbaar te maken aan elkaar, afspraken na te komen en integer met elkaar om te gaan, kennis, ervaring en talenten goed te timen en... concreet tot resultaten komen. Niet ten koste van een ander, vooral samen in verbinding stappen zetten.

Conclusies

  • Amplitie is de toekomst van effectief leiderschap en management.
  • Het verschuift de focus van probleemoplossing naar proactieve positieve verandering.
  • Door amplitie te omarmen, kunnen organisaties een cultuur van welzijn, groei en prestaties creëren.

Je hoeft niet te wachten om te starten met Amplitie. Doe deze week iets voor je omgeving om bevlogenheid, vitaliteit of talent meer in beeld te brengen. Start bv. met een mooi gesprek en je bent onderweg. Of download ons gratis ebook Amplitief Leiderschap!

Ik wens je goed leiderschap en veel plezier toe!

Harte groet,

Wouter Plevier

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen