Uniek talent, ook jij hebt het... Waar ligt jouw toegevoegde waarde?
05 maart 2019 
3 min. leestijd

Uniek talent, ook jij hebt het... Waar ligt jouw toegevoegde waarde?

De houten vloer schittert in het zonlicht. Op de tafel in de verte staat een prachtig boeket bloemen en tussen jou en dit uitzicht staan twee markante planten. Ze fascineren je omdat ze allebei op manier prachtig zijn én tegelijk zo verschillend! Het contrast is duidelijk en je beseft hoe fijn het is om uniek te zijn. Bloeien op je eigen manier, hoe doe je dat?

Stevig met je poten in de grond

De plant rechts van je staat fier omhoog. Uit een stevige donkerbruine stam schieten grove, heldergroene bladeren omhoog. De zwarte rafel aan de zijkant accentueert zijn power. Ondanks zijn krachtige voorkomen, verbranden de bladeren van de bananenplant bij teveel zonlicht. Onder dit stevige exemplaar hebben een aantal mini bananenplaten de ruimte gevonden om te groeien.

Vrolijk ga je alle kanten op

Naast deze boom staat een varen die alle kanten uit schiet. Een levendig en tegelijk verward geheel van blaadjes. Meestal staan ze vrolijk omhoog in alle richtingen die je kunt bedenken, soms hangen ze wat slap naar beneden. Deze plant is nog in volle groei en is bezig stevig in het zadel te komen. De jonge bladeren hebben fris groeien kleur en soms valt er nog eens een dorre tak naar beneden. Die past dan niet meer tussen de rest. Het samenhangend geheel is uniek.

Ook jij bent uniek!

Ook jij bent uniek!Wij hebben ook allemaal onze specifieke eigenschappen, die passen op de manier waarin we in het leven staan. Ook jij bent uniek. En vaak wordt dit volledig over het hoofd gezien door mensen en bedrijven waar we werken. Er is vaak geen tijd of aandacht voor jouw eigenschappen en voor wat je belangrijk vindt. Een bedrijf heeft vaak zelf al moeite zijn waarden te benoemen én ze daadwerkelijk uit te dragen. Ook weten veel mensen niet wat hen uniek maakt? Wat is jouw toegevoegde waarde en hoe kun je deze goed benutten? Als je het niet weet dan bieden tools als VIP24 profiling hulp en uitkomst.

Benut deze waardevolle kans

Want het is van onschatbare waarde als je van elkaar weet wat voor jou belangrijk is. Waar jij waarde aan hecht en welke eigenschappen je meebrengt. Ben jij (daad) krachtig, sterk en doelgericht en neem je de nodige ervaring mee die je ook nog eens durft in te zetten? Of ben je de vrolijke, soms chaotische en sociale persoon die met enthousiasme anderen meekrijgt en die leert door fouten te maken?

Allebei hebben ze voor-en nadelen zoals voor ieder talent geldt. Dit zijn slechts twee voorbeelden in de tientallen talenten en waarden die iemand uniek maakt. Dit is exact de reden waarom het zo belangrijk is dit te achterhalen. Op die manier kun je er samen voor zorgen dat je er uit haalt wat er in zit. Dat je groeit en bloeit op een manier die bij jou past, zonder het gevoel te hebben dat je iets anders moet doen om in het plaatje te passen.

Dit begint allereerst bij jezelf

In de praktijk blijkt een missie vaak een uitdaging om te formuleren en helemaal helder te krijgen. Wat je hier heel goed bij helpt is het onderkennen van de waarden / eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Ik zou iedere organisatie aanraden haar mensen daarbij te helpen en zeker jonge mensen die nog heel erg bezig zijn met het oriënteren waar ze naartoe willen.

Zo helpen waarden je niet alleen te begrijpen wat voor jou belangrijk is, in de praktijk kun je ze op heel veel momenten inzetten. Zo gebruik ik mijn waarden graag als ik belangrijke beslissingen moet nemen, mezelf in nieuwe situaties begeef of een moeilijk gesprek met mensen voer. Door duidelijk te hebben waar ik waarde aan hecht weet ik op welke manier ik mijn werk wil doen en hoe ik mensen wil benaderen.

Wij profilen regelmatig professionals op hun natuurlijke voorkeuren. En het blijft verbazingwekkend dat veel mensen weinig zelfinzicht hebben en ook de assertiviteit om het vervolgens uit te dragen. Slechts 30% kent zichzelf goed. Ook is het frappant dat veel organisaties professionals nog steeds in een rol proberen te laten passen waar ze in meer of mindere mate niet inpassen. Wel logisch, vaak groeit het gewoon zo. We geloven dat door mensen te selecteren op natuurlijke voorkeuren en een ideale match te vormen, veel stress verdwijnt, mensen gelukkiger worden en ook beter samenwerken. Inzicht in hun profielen levert zowel voor de professional als voor teams al heel veel op.

Als je weet wat je waardeert, kun je steeds beter kiezen

Ik heb gemerkt dat ik veel waarde hecht aan vrolijk, nieuwsgierig, onvoorwaardelijk en toegankelijk. Daarmee kom ik waarschijnlijk dichter in de buurt van een jonge blije hond dan een stevige bananenboom. En dit is oké want het zorgt ervoor dat ik steeds meer tevredenheid, aandacht en plezier ervaar. Dat vindt ik belangrijk en het draagt bij aan mijn missie om jonge mensen met plezier te helpen groeien door tevreden te zijn met zichzelf.

Zo zie je dat ieder stukje van de puzzel iets toevoegt en één de meest eenvoudige manieren om te beginnen is door je waarden te bepalen. Doe dit met je team en je zult zien dat je elkaar ook veel beter begint te begrijpen. Maak het leuk door allemaal je waarden op een briefje te schrijven, deze in een grote kom te husselen om ze vervolgens 1 voor 1 voor te lezen zodat je kunt raden bij wie dit hoort. Gegarandeerd leuke gesprekken voor de vrijdagmiddag borrel.

 

Over de schrijver
Leef in verbinding met jezelf en anderen. Door het leven als een reis te zien heb ik ontdekt hoe prettig is als je eerlijk, open en optimistisch ingesteld bent in welke situatie dan ook. Dat je verantwoordelijkheid neemt over wat je belangrijk vindt en hoe met andere mensen omgaat. EN de rest rustig van je schouders af laat glijden. Stoppen je druk te maken over de mening en verwachting van anderen. Maar dicht bij jezelf blijven en hiermee een verschil proberen te maken voor de mensen om je heen. Ik help millenials en de bedrijven waar zij werken deze transformatie te starten, ondergaan en door te ontwikkelen zodat iedereen kan leven in verbinding met zichzelf en de mensen om zich heen.
Reactie plaatsen