Stress? Verander je overtuiging erover en leer wat het jou kan brengen!
28 januari 2019 
2 min. leestijd

Stress? Verander je overtuiging erover en leer wat het jou kan brengen!

Bepaalt werkdruk hoeveel stress jij hebt? En gaat het bij jou ook weg als je minder doet?

Als we het over stress hebben, gaat dit meestal over de negatieve kant ervan. En dit is zonde! Want zonder dit, kun je namelijk helemaal niet goed functioneren! Stress is gewoon spanning. Je hebt altijd wat spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Daarbij, veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een veel genoemd voorbeeld. Maar bijvoorbeeld ook piekeren of een disbalans tussen werk en privé kunnen veel stress opleveren. Toch is niet iedereen er even gevoelig voor. Hoe zit dit dan precies?

Positieve en negatieve stress

Niet alle vormen van spanning zijn verkeerd, dat is een redelijk bekend gegeven. Daarom hebben we het ook vaak over positieve en negatieve stress. Bijvoorbeeld het verwachtingsvolle gevoel als we iets leuks voor de boeg hebben of het ontzettend opgewonden en enthousiast raken van iets dat we graag willen, dat ervaren we als positief. Tegengesteld kunnen we vreselijk opzien tegen bijvoorbeeld een moeilijk gesprek en alvast op voorhand gaan piekeren en malen; hoe zal dat gesprek gaan verlopen… We maken ons vooraf al druk over iets wat misschien helemaal nooit gebeurt. 

Leren van ervaringen

Jezelf van stress ontdoenHet goede nieuws is dat we leren van elke (stressvolle) ervaring. Ons lichaam én brein leren steeds beter omgaan met de situatie waarin je gestresst bent. Met een positief gevolg. Je herkent het een volgende keer beter en eerder, waardoor je in dezelfde omstandigheden beter voorbereid bent.
Je weet dus wat er gaat komen en kunt daarop anticiperen. Zo kan stress in drukke werkomstandigheden leiden tot bijvoorbeeld beter plannen of eerder ‘nee’ zeggen als het teveel wordt. En dat is winst en dat voelt als een soort overwinning. De situatie is dus hetzelfde, maar je gaat er anders mee om.

Je krijgt wat je verwacht

Ben je ervan overtuigd dat je stress niet onder controle hebt en dat het altijd negatief is, dan reageer je met emoties die bij deze gedachten horen, namelijk de negatieve. Krijgen deze de overhand, dan krijg je ook precies dat wat je verwachtte maar liever niet wilde.

Anderzijds, als je gelooft dat je het gevoel kunt controleren en leren begrijpen, dan zal stress iets worden wat jou dingen over jezelf leert. Hoe dit je vriend kan worden, zoals Kelly McGonigal het zo mooi stelt. Bijvoorbeeld dat je last hebt van uitstel gedrag of bang bent te falen. Het leert je jouw gedrag of gedachtepatroon te herkennen en dus ook het te veranderen. Je reageert hierdoor anders en de uitkomst zal dus ook anders zijn. Op deze manier gebruik je dit om er een positieve ervaring van te maken. Je kunt een volgende keer beter met dit gevoel en de bijbehorende gedachten en reacties omgaan. Met andere woorden; je kunt meer aan, bent ‘gegroeid’ en hebt meer draagkracht gekregen!

Stress leert jou iets over jezelf

Als je erin gelooft en als je het wilt, kun je van stress en drukte iets maken waar je van leert. Negatieve stress en spanning zullen er altijd zijn. Aan jou de keuze hoe je ermee omgaat.

Benieuwd naar jouw stressniveau?

Download de StressCheck en weet binnen 10 minuten hoe jij ervoor staat!

Over de schrijver
Ik ben Judith Lemmers; Managing Partner bij Less Stress. We bieden stressmanagement programma's aan bedrijven en gebruiken de ademhaling om stress te reduceren en de veerkracht van medewerkers te vergroten. Eenmaal geleerd heb je hier als organisatie en professional een leven lang profijt van. Maandelijks vloggen we hier over onze ervaringen en delen we onze kennis over vitaliteit met jou.
Reactie plaatsen