Mindfuck ... Stress zet je vaak op het verkeerde been
25 maart 2019 
2 min. leestijd

Mindfuck ... Stress zet je vaak op het verkeerde been

Heb jij dat ook wel eens dat je ’s nachts wakker wordt en dat er van alles door je hoofd gaat maar ook dat het altijd erger lijkt dan het in werkelijkheid is…? En dat je de volgende morgen in alle rust kunt zeggen tegen jezelf ‘ach, waar heb ik me nu zo druk over liggen maken…?’. Dit heeft alles te maken met Mindfuck.

Of dat je een presentatie moet geven en zo zenuwachtig bent dat je denkt dat het vast niet goed zal gaan, of … en zo kan ik nog wel een paar dingen bedenken. Voorbeelden van situaties waarin je gedachten af en toe een loopje met je nemen. Want gebeurt wat je denkt dat er gaat gebeuren nu ook daadwerkelijk? Vaak helemaal niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat we op een dag gemiddeld 40.000 gedachten hebben, waarvan 70% negatief is!

Omgaan met negatieve gedachten

stress als mindfuckDat is nog al een percentage. Dat roept de vraag op hoe je nu beter of handiger om kunt gaan met deze negatieve gedachten. Want die negatieve gedachten zijn een mindfuck en die blijven vaak toch wel komen, dit is ook prima. Afleren is bijna onmogelijk want probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken…. Precies, je denkt toch aan die roze olifant.

Je hebt een keuze

Het gaat erom dat je een keuze hebt in hoe je met jouw lastige, stressgevende gedachten omgaat. Als je weet dat het een mindfuck is, zal je vanzelf meer rust in je hoofd en je lijf ervaren.

Stel jezelf eens de volgende vraag als je een negatieve gedachte ervaart: ‘is wat ik denk ook echt waar…?’. Een voorbeeld is als jij iemand een mailtje stuurt met een voorstel om een klant binnen te halen of een manier om een project uit te werken. Degene aan wie je dit mailtje stuurt reageert echter niet. Een gedachte die nu bij je op kan komen is ‘hij zal het wel helemaal geen goede aanpak of plan vinden’. Je kunt je op dat moment laten meeslepen door je gedachte. Maar hoe zou het zijn als je jezelf eens de vraag stelt of je gedachte nu echt wel de waarheid is. Het antwoord is (vaak) nee, het is een mindfuck. Het enige feit dat waarheid is, is dat je collega niet reageert op je mail.

Focus op je ademhaling

Een volgende stap die je kunt nemen als het je weer gebeurt is om te focussen op je ademhaling. Adem eens rustig enkele keren in en uit en voel die ademhaling door je lijf gaan. Door je te focussen op je ademhaling doorbreek je je (negatieve) gedachte.

Gedachten zijn geen feiten

Kortom: je gedachten zijn maar gedachten, het is een mindfuck, het zijn geen feiten. En als je je dit realiseert, ontstaat er een keuzemoment voor jezelf: wil ik er iets mee, moet ik er iets mee of kan ik ze aan me voorbij laten gaan. Leuk als je jouw ervaring met ons deelt!

Mooi dag!

PS De TedTalk ‘Hoe stress je vriend kan worden ‘van Kelly McGonigal is een absolute aanrader!

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen