Talenten Management
info@innerspective.nl
Talenten Management
06/11/2024
1 min
0

Hoe creëer je een open feedback-cultuur als leider of manager?

06/11/2024
1 min
0

Feedback geven is een van onze meest gevraagde skill-trainingen. Dit is waarom...

Onderzoeken bevestigen positief effect feedback geven

Onderzoek toont aan, en we zien het ook steeds in onze leiderschap- en amplitie trajecten,  dat feedback geven door leiders en hun teams,  echt als een katalysator werkt voor organisatorische groei, betrokkenheid binnen teams  en succes. Je stimuleert geven van feedback en zorgt voor een positieve, veilige en lerende omgeving. 

Een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology ontdekte bijvoorbeeld dat leiders die actief feedback zoeken en omarmen een hogere mate van tevredenheid onder werknemers, betere prestaties en hogere betrokkenheid in het werk zien. 

Een ander onderzoek, uitgevoerd door Harvard Business Review, toont aan dat als medewerkers zich vrij voelen om hun gedachten en ideeën te delen zonder angst voor veroordeling, er een vruchtbare bodem voor creativiteit en samenwerking ontstaat. 

Wat wij opmerken met feedback binnen directie-teams

Ook wij gebruiken het actief. Meestal is de intentie wel daar maar is er angst of zijn er andere belangen, die open communiceren en feedback geven verhinderen. Het is ook geen trucje. Het moet gedaan worden vanuit de juiste intentie. Zoals laatst nog een meeting met een directie escaleerde, maar door goede feedback dit de grootste lering werd en breakthrough van de groep. Vaak leidt dit dan tot een sterkere feedback-cultuur waarin men een hogere mate van werknemersbetrokkenheid ervaart. En da leidt dan weer tot lagere verloopcijfers en een hogere productiviteit. 

Dus, het is enerzijds een ethische verantwoordelijkheid, maar het levert anderzijds ook aantoonbare voordelen voor het welzijn van werknemers en de algehele prestaties van het bedrijf op. 

Geven we te weinig feedback? Hoezo?

Toch doen we het nog inconsistent en mondjes maat. Hoe komt dat? Tijdgebrek maar vaak ook angst en onwennigheid om de boodschap te geven. Terwijl zowel negatieve als positieve feedback is leerzaam om elkaar te laten groeien. 

C'est la tone qui faites la musique

De manier hoe je het brengt, maakt ook nog uit. Doe je het geweldloos, helder, in het moment en specifiek op het effect van een gedrag, dan schaad je niet de persoon, is het relevant en kan men er werkelijk iets mee. 

Conclusie

In onze mentor-sessies sturen we op een open cultuur. Op de juist manier feedback geven en ook door kleine gesprekken waarbij je ook vooruit kijkt en bijstuurt, draag je bij aan een open communicatie-cultuur.

We bereiden mensen hierop voor. Het heeft namelijk een specifieke plaats in ons programma. Hetzij rondom leiderschap mentoring, begeleiding van directies, als ook bij Amplitie-trajecten die meedraaien als een organisatie moet veranderen. Daarna wordt alles gemakkelijker. 

Geef je cultuur een boost via feedback leadership en doe het consistent. Het brengt je organisatie naar nieuwe hoogten. 

Hoe doe jij dit? 

Maak een fijne feedback en feed-forward week ervan!


Wouter

#leadership #leiderschap #feedback

Reacties
Categorieën