Eenvoudig leven door 7 bewustzijnsniveaus

Eenvoudig leven is een thema geweest afgelopen tijd. Door Corona werden we gedwongen om terug te keren naar ons gezin, ons thuisleven, zelfs thuis werken. Doordat theaters, restaurants en bars verplicht dicht moesten, waren we aangewezen op een iets soberder bestaan. Eenvoudig leven was voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk. We zijn niet gewend om sober door het leven te stappen.

Het wordt zonder alle jeux de vivre wellicht ook iets te eenvoudig.  Het leidde voor veel mensen zelfs tot eenzaamheid. De clubjes vielen weg, we gingen er minder op uit, vrienden konden we niet zo maar meer langs laten komen en knuffelen. Zelfs nu er weer meer mogelijk is, voelt het nog steeds een beetje simpel aan.

Ikzelf heb vooral persoonlijk contact verschrikkelijk gemist. Het brengt me ook dicht bij mijn kern: ik ben een knuffelbeer en houdt veel meer van fysiek contact dan online dingen met elkaar doen. Ik zie wel de voordelen maar mis vooral de persoonlijke engagement.

Ook nu de maatschappij weer een beetje op gang komt, voelt het eenvoudig leven en alle regels eromheen, toch nog onnatuurlijk aan.

Index

 1. Eenvoudig leven vs terug naar het oude bestaan
 2. Op welk bewustzijnsniveau leef en werk jij het meeste?
 3. Hoe kun je eenvoudig leven door inzicht in 7 bewustzijnsniveaus?
 4. Gelijke focus voor alle niveaus – wel 1 voor 1 op orde brengen
 5. Hoe werkt eenvoudiger leven – niveaus 1 t/m 3 uitgelegd
 6. Hoe volg ik de eerste drie niveaus op?
 7. Hobbels nemen maakt je dankbaar
 8. Transformatie; niveau 4 essentieel om eenvoudig leven mogelijk te maken
 9. Bewustzijnsniveaus 5 t/m 7; inspirerend een bijdrage leveren aan een groter belang
 10. Overzicht van de 7 niveaus
 11. Op welk niveau handel jij het meeste?
 12. Je komt niet ver zonder te leren en transformatie
 13. SLiM! Masterclass “The Science of Creating Succes”

Eenvoudig leven vs terug naar het oude bestaan

Eenvoudiger levenWat versta ik onder eenvoudig leven? Wellicht niet wat je in eerste instantie verwacht. Niet zozeer sober leven, veel meer leven vanuit je kern als mens of organisatie. Vanuit een sterk fundament zonder afleiding, gefocust, consequent de juiste dingen doen, die goed voelen, goed zijn voor jou, de ander en het grote geheel.

Ik merkte dat naarmate de tijd verder ging in de Corona-tijd er 2 kampen ontstonden: de ene groep mensen wilde zo snel mogelijk terug naar het oude bestaan en de andere groep reflecteerde wat meer, zag ook de positieve dingen van de lock-down en wilde zelfs het leven wat eenvoudiger maken. Ik denk dat beide kunnen als je tenminste als mens en bedrijf alle lagen van bewustzijn goed doorloopt.

Eén ding is zeker, we hebben zowel als mens als bedrijf behoeften. Als we die niet meer kunnen vervullen dan ontstaat er stress. Eenvoudig leven vergt namelijk weer wat training. Door alle luxe, de grote invloed van internet en social media, filmkanalen als Netflix en Disney+, muziekkanalen als Spotify en Itunes, zijn we vaak meer extern gericht dan op onze eigen kern. Je compleet vervuld voelen en gelukkig zijn, vergt werk op 7 niveaus. Ik denk dat als mensen en organisaties hier meer op focussen, dat eenvoudig leven wat simpeler wordt.

Op welk bewustzijnsniveau leef en werk jij het meeste?

Onderzoek hier op welk bewustzijnsniveau (7) je NU het meeste handelt. Bekijk het vanuit mens of bedrijf & ontdek wat je belemmert.

Dit is de interessante filosofie van Barret. Hij zegt: mensen en organisaties worden vaak belemmerd door onderliggende angst dat een bepaalde behoefte niet bevredigd wordt. Hierdoor blijven ze onbewust gefocust op realiseren van die ene behoefte. Ze krijgen er gewoon niet genoeg van om die angst te sussen of te verzachten. Dan wordt eenvoudig leven heel moeilijk.

Veel mensen die er van buiten op kijken, zijn van mening dat deze mens of organisatie toch niet tekort komen en dat het toch goed gaat. Zij denken dat de behoefte al lang gerealiseerd is of wordt. Succes is in die zin een vreemd iets en voor iedereen anders. In een SLiM! Mastermind met George en mij hebben we dit goed behandeld. Bekijk even de korte samenvatting.

Wellicht herken je dit wel. Er zijn mensen die al rijk zijn en toch nog steeds ontevreden zijn met de hoeveelheid geld die ze verdienen. Ze blijven onbewust gefocust op het overlevingsniveau (niveau 1).

Van rijk naar alles doen om nog rijker te worden? Maar wel doodongelukkig?

Weer andere mensen hebben angst om niet erkend of genoeg bemind te worden. Zij opereren op relatieniveau en doen er alles aan om in de relatie te blijven en ze doen alles om maar aardig gevonden te worden.

Ook veel mensen zijn angstig om minder te zijn dan hun collega of minder te presteren dan een ander. Zij opereren dan op het eigenwaarde bewustzijnsniveau. Zij hebben continue behoeft aan macht, status of respect. Dit beïnvloedt steeds hun handelen.

Veel perfectionisten en narcistische leiders hebben met (on)bewuste angst voor de eerst 2 niveaus te maken. Ook iemand die op status goede ideeën van de baan veegt, is nog niet volwassen op dit niveau.

Perfectionisme ontstaat door een te lage eigenwaarde en kost bakken energie

En… heb jij wel eens zo iemand als leidinggevende meegemaakt (68,2% van de medewerkers ervaart zijn leidinggevende als demotiverend, dus vast 🙂 )

Hoe kun je eenvoudig leven door inzicht in 7 bewustzijnsniveaus?

Je kunt als mens jezelf meer compleet ontwikkelen door elk niveau aandacht te geven. Je werkt van niveau 1 naar niveau 7. Overigens doe je dit als bedrijf ook. Eenvoudig leven wordt dan letterlijk simpeler om toe te passen.

Je bedrijf wordt veel minder korte termijn gericht als je, ongeacht wat er gebeurd in deze crisis, ook de hogere niveaus in tact houdt.

Meestal zijn bedrijven in crisis enkel op de eerste drie niveaus aan het reorganiseren en handelen ze op korte termijn. Wel belangrijk, maar als de bovenste niveaus verwaarloost worden, dan mislukken toch 93% van de veranderingen en krijg je een angst cultuur met gehaaste, gestresste en niet geïnspireerde medewerkers. Sommige bedrijven passen dit heel goed toe en hebben een complete manier hoe ze zowel klanten, als medewerkers als leveranciers als interne en externe stakeholders gelukkig maken.

Gelijke focus voor alle niveaus – wel 1 voor 1 op orde brengen

Simpel leven door loslaten PerfectionismeAlle niveaus dienen dus even goed ingevuld te worden en ook dezelfde aandacht te krijgen. De lagere niveaus (1 t/m 3) heb je nodig om een solide basis te leggen. Niveau 4 geeft een (persoonlijke) transformatie. De hogere niveaus (5 t/m 7) zorgen voor werkelijke ontwikkeling, zingeving en betekenisvol bezig zijn, die meer op de lange termijn gefocust is. Hier komen dromen tot leven. Hier maak je het verschil naar de wereld.

Vaak zit simpel en gelukkig leven in deze laatste 3 niveaus. Maar om eenvoudiger te kunnen leven, dien je eerst te transformeren en af te rekenen met oude belemmerende patronen, zoals je levensscript. beperkende patronen uit je opvoeding, belemmerende overtuigingen. Je bereikt dit met deze levensvragen.

Hoe werkt eenvoudig leven – Niveaus 1 t/m 3 uitgelegd

 • Je verkrijgt als mens financiele zekerheid, de veiligheid van een goede baan. Als bedrijf is het belangrijk om continuïteit te borgen door winst te maken, met slimme ideeën te komen om toch de tent draaiend te houden (niveau 1). Eenvoudig leven betekent dus ook de basis op orde brengen.
 • Ook is het juist nu belangrijk om te investeren in je netwerk en interesse te tonen in relaties, klanten, leveranciers en ze te helpen. Arjen Lemstra heeft daar in onze SLiM! Schakel masterclass nog een super leuke masterclass over gegeven. Bekijk hem hier>> . (Niveau 2)
 • Daarnaast is het altijd slim om jezelf voldoende structuur te geven in werk en privé als mens. Te leven en werken vanuit je kern, jouw talenten en jouw waarden. Daar trouw aan te zijn. Je te omringen met mensen, die je aanmoedigen en support geven. Zo wordt je erkend om wie je bent en verlies je geen energie (niveau 3). Eenvoudig leven is dus ook staan voor wie je bent, navolgen waar je interesse naar uitgaat en je persoonlijk ontwikkelen tot wie je werkelijk bent.
  • Bedrijven mogen vanuit dit niveau 3 goed kijken, hoe ze processen effectiever kunnen maken. Hoe ze de kwaliteit van werken, de efficiency & effectiviteit en de beleving van klanten goed kunnen meten via bv. ISO, Klanttevredenheidsonderzoeken, Waarborgmerken et cetera. Je laat als bedrijf dan zien wat je kwaliteit is en je kunt dit actief promoten. Het zegt: wij zijn een kwalitatief bedrijf dat alles op orde heeft. Als je dit soort zaken via een dashboard bijhoudt, dan wordt het veel gemakkelijker om inzicht te krijgen & vervolgens bij te sturen.

Hoe volgde ik de eerste drie niveaus op?

The song for the peopleNiveau 1 staat bij mij nu onder druk. De financiële zekerheid is weggevallen en ik dien nieuwe plannen te ontwikkelen en uit te voeren om financieel als bedrijf gezond te blijven. Ik leef wat soberder en heb zelfs mijn kantoor even tijdelijk opgezegd. Geen wonder. Door Corona vielen al min trainingen en spreeksessies van maart tot oktober in één keer weg. De nieuwe propositie begint nu te draaien en als de basis weer op orde is, dan kan ik nieuwe plannen maken.

In mijn aanpak stimuleer ik mensen altijd te leven vanuit hun natuurlijke voorkeuren en talenten. Bij een VIP24 profilering zeggen mensen altijd standaard tegen mij: het klopt precies, eigenlijk wist ik dit wel… Maar actie nemen om hun kern naar buiten te laten komen, dat vinden veel mensen moeilijk. Wederom is vaak angst hier de belemmerende factor.

Ik heb nu ook de tijd om weer flink te netwerken en oude contacten weer te activeren. Dat is ook weer leuk en inspirerend. Het brengt me weer op nieuwe gedachten. Eenvoudig leven betekent dus ook loslaten, accepteren en een nieuwe weg inslaan.

Daarnaast profileer ik mijn bedrijf en mijn initiatieven wat meer. De kern USP’s worden nu iets meer benadrukt.

Wij zeggen altijd dat we klanten geheel verzorgen door persoonlijke begeleiding en een unieke garantie op succes, met no cure no pay garantie en dat klanten ons daarom op Springest beoordelen et een 9,3. Dit maken we zichtbaar via quotes, referenties en ster-beoordelingen. Ook is er social Proof, omdat we vaak voor hele grote groepen lachende mensen staan.

In de crisistijd heb ik veel klanten gebeld en ze uitgenodigd om deel te nemen aan de SLiM! Schakel. Het is nu letterlijk walk your talk en laten zien wie ik ook in deze fase ben. Dit verschilt dus niets met voor de Corona-tijd. Ik blijf trouw aan SLiM! en daarmee aan mijn kern. Eenvoudig leven betekent dus soms ook trouw blijven aan waar je mee bezig was. Het wekt vertrouwen en het bevestigt wie je bent. (niveau 3)

Wil je overigens de masterclasses nog eens bekijken, meld je dan aan voor de SLiM! Portal: https://slim.thehuddle.nl

Hobbels nemen maakt je dankbaar

Dit gaat niet altijd gemakkelijk en soms moet je wat hobbels nemen. Zolang je maar dicht bij je kern blijft en de dingen maakt en doet zoals dat bij jou past als mens en als bedrijf. Vaak ontstaan er dan hele mooie samenwerkingen met prachtige mensen en bedrijven. In deze tijd heb ik ook een liedje daarover opgenomen: The song for the people.

The song for the people vloog qua productie en samenwerking helemaal over de top. Zo veel mensen die daar belangeloos aan mee hebben gedaan en samen hebben we enorm veel lol. Vaak is dat een goede basis. Vooral als de intenties kloppen.

Bekijk en beluister de videoclip van de song hier>>

Transformatie; niveau 4 essentieel om eenvoudig leven mogelijk te maken

Tips voor eenvoudig levenIn de vierde fase vindt transformatie van jezelf of je organisatie plaats.

 • Je gedraagt je dan als mens zoals je werkelijk bent en maakt het verschil. Je weet het niet alleen, je handelt er ook naar en neemt actie. Zelfs als het betekent dat je uit je comfort-zone moet. Lukt dit, dan verlies je geen energie meer en leef je vrij en open.
 • Voor bedrijven betekent dat mensen geïnspireerd en trots kunnen zijn op de organisatie en bevlogen kunnen raken van hun werk. Ze leggen namelijk meer de aandacht op een gezond en vitaal werkklimaat. Ze leiden de medewerkers continue op, stimuleren zelfverantwoordelijkheid en ontwikkeling (niveau 4).
 • Wij hebben mens en organisaties geholpen tijdens de Corona Lock down, door middel van inspirerende masterclassesom mensen te helpen hun basis op orde te brengen maar ook te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. (mind-set, stress, leiderschap, omgaan met verandering, een leven lang leren laten renderen, work-hacks voor bevlogen werken, leven vanuit je missie, mindfulness en nog veel meer moois). In totaal werkten hier belangeloos 22 mensen mee.  (Je kunt die nog steeds hier bekijken>>)

Bewustzijnsniveaus 5 t/m 7 – Inspirerend een bijdrage leveren aan een groter belang

De bewustzijnsniveaus 5 t/m 7 zijn de hogere bewustzijnsniveaus waarin bijdrage leveren, duurzame groei & ontwikkeling centraal staan

 • Hierna kun je je verder ontwikkelen via de hogere bewustzijnsniveaus. Je handelt vanuit een gedragen missie, die elke dag in een bedrijf in concreet gedrag zichtbaar is. Als mens ben je wie je zegt te zijn en doet wat je zegt te doen. Je hebt een sterke intuïtie, bent empathisch naar anderen en leeft vanuit jouw kern. Je speelt geen rol meer maar bent vrij (niveau 5) – Eenvoudig leven betekent juist naar de kern gaan en vanuit positieve intenties handelen.
 • Dan ga je het automatisch ook meer uiten. Als mens lever je een actieve bijdrage. Je maakt dagelijks het verschil en voeg je toegevoegde waarde toe aan de mensen om je heen. Je gebruikt je talenten en hebt daar plezier in. Als bedrijf krijg je maatschappelijk gave samenwerkingen, mooie partnerships en een heel goed imago en identiteit naar buiten. Je gaat dan voor de lange termijn visie en bent meer op avontuur (niveau 6).
 • In het volgende niveau ben je dienstbaar naar de wereld om je heen en zet je je in voor een een betere wereld (niveau 7). Het is niet gemakkelijk maar eigenlijk wel waar het leven om draait. Eenvoudiger leven betekent ook een hoger belang dienen, dat jezelf als mens of organisatie overstijgt.

Overzicht van de 7 niveaus

 1. Survival- *M: financiele zekerheid, werkzekerheid en *B:winst.
 2. Relaties- *M: aanvaard worden, leuke vrienden/ relatie – *B: goede relaties met klanten + interne/externe stakeholders
 3. Eigenwaarde en zelfbevestiging -*M: je wilt respect voor wie je bent & erkend worden, juiste balans. *B: kwaliteitsnormen & regels
 4. Transformatie- *M: zelfverwerkelijking. *B: verdieping, verbinding & ontwikkeling voor bevlogen medewerkers.
 5. Interne samenhang – *M: je gedraagt je zoals je bent. *B: handelen vanuit gedragen missie.
 6. Het verschil maken -*M: waar ligt je toegevoegde waarde & handel je er naar? *B: je inzetten voor anderen, partnerships & op avontuur.
 7. Dienstbaar zijn. *M &*B: leven vanuit lange termijn perspectief – inzetten voor betere wereld.

Op welk niveau handel jij het meeste?

Waar zit je het meest? Allen zijn nodig. Maar waar opereer je het meeste? Wat dien je meer op orde te brengen?

Dit werkt zoals het kaizen principe. Je dient eerst het lagere niveau op orde te brengen, voordat de volgende fase bekeken mag worden. De zwakste schakel bepaalt namelijk je uitkomst. Maar alle fasen dienen ook ingevuld te zijn, voor een bevlogen en zinvolle manier van werken en leven.

Bij de SLiM! Training vormt dit de kern. Alle niveaus zijn verbonden met elkaar. We brengen je naar je persoonlijke missie, zorgen dat je natuurlijke voorkeuren en energieniveau op orde komen, leren je de beste denkmethoden en zetten je dan 100% in actie om het te DOEN. Eenvoudig leven betekent namelijk ook doe-acties inzetten om jouw ambities te bereiken. Hierbij dienen wel alle bewustzijnsniveaus goed vervuld te zijn.

Dus met hogere bewustzijn acties bezig zijn, terwijl jijzelf (niveau 4) of je basis (niveaus 1 t/m 3) niet op orde zijn, geeft vroeg of laat problemen.

Omgekeerd de hogere niveaus verwaarlozen en enkel met de korte termijn (niveaus 1 t/m 3) bezig zijn, werkt ook niet. Je krijgt dan meestal een koude cultuur, waar veel gerend wordt en weinig zingeving en bevlogenheid aan bod komt.

Je komt niet ver zonder te leren en transformatie

Als mens en leider kom je zonder niveau 4 ook niet verder. Als je bedenkt dat maar 30% op zijn talenten werkt en de meeste mensen het niet eens weten. En dat maar 35% van de mensen echt zelfinzicht heeft. Ook dat we 68,2% zijn leidinggevende als demotiverend ervaart. Maar 51% van de bedrijven bezig is met duurzame inzetbaarheid en dat dit percentage aan het zakken is.

Dan kun je best wel concluderen dat er werk aan de winkel is.

Ontwikkel jezelf als leider. Verdiep jezelf als professional. Leer jezelf kennen als mens en kom los van oude patronen. Dat geeft een vrijer, eerlijker en meer authentiek leven. Eenvoudig leven start met transformatie.

Actie is reactie

Noteer per fase 1 actie die je bewustzijnsniveau dan meer compleet maakt. Laat een comment achter of stuur me een persoonlijk bericht. Ik heb vast tips voor je of een goede tool, om jou als mens of jou als professional een stukje dichter te brengen, bij succesvol bereiken van jouw ambitie.

SLiM! Masterclasses “The Science of creating succes”

Ik geef overigens elke vrijdag met George Parker van 10.00 – 10.30 uur een masterclass onder de titel “The science of creating succes”. In de volgende SLiM! Masterclass gaan we wat dieper in op deze 7 niveaus. Het belooft druk en interactief te worden. Doe je mee? Je dient je enkel wel even zelf aan te melden>>

Ps heb je een vraag of wil jezelf of je team ontwikkelen, bel me dan voor een vrijblijvend gesprek. Ik hoor dan graag wat jouw wensen en behoeften zijn. W 073 522 5656 of info@innerspective.nl

Groetjes Wout

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen