Missie is een veelgebruikte term in onze zoekende maatschappij. Op zoek naar meer geluk in werk, relatie of persoonlijke leven, is één van de meest gehoorde oplossingen: zorg dat je een missie hebt.
In vele artikelen vliegen de stappenplannen, methodieken & voorgekauwde oplossingen hoe je dit doet, je om de oren en ook wij hebben daarvoor natuurlijk een aantal artikelen klaar staan. Met de belangrijke kanttekening, dat het ontdekken, formuleren en vinden van de invulling ervan nog best een grote uitdaging is.
Missie versie 2.0
Heel vaak zien wij het misgaan, wanneer mensen een idee hebben welke missie ze in vervulling willen laten gaan. Dit wordt dan een doel op zich en deze deze missie wordt dan met veel gedrevenheid nagejaagd. Dit is nu net niet de bedoeling van een missie. Eén van de redenen waarom het misgaat, is dat de missie, het hoogste doel, als vlaggetje wordt gezet op de top van de berg.
Wanneer je echter een bergbeklimmer vraagt of zijn missie boven op de top ligt, dan zal hij je raar aankijken. Zijn missie is namelijk niet zo zeer de top te bereiken; de berg stelt hem in staat om te klimmen. Hester van Zoelen spreekt hier vaak over als ze het heeft over volgen van je hart en maken van de mission match. Een wezenlijk verschil wanneer je het vertaald naar de missie die jij hebt. Met een voorbeeld maken we duidelijk hoe jij betere doelen voor jezelf stelt.
De weg zelf begeleidt je naar de top
Stel je missie is: “met plezier van het leven genieten”.
Wanneer kun je daarmee beginnen? Pas als je boven op de top van een berg staat of wanneer je onderweg bent naar de top?
Juist. Je kunt deze missie elke dag leven & ervaren en dit is precies de kunst, waarmee je het vertaald naar duurzame doelen. Duurzame doelen die je kunt formuleren om met plezier van het leven genieten zijn bijvoorbeeld:
- Een gezond lichaam
- Een liefdevolle relatie
- Fijne vriendschappen
- Een uitdagende baan
- Maatschappelijke betrokkenheid
- Een stabiele financiële basis
- etc.
Je ziet dat deze doelen geformuleerd zijn zonder einde te markeren en zodra je dit principe omarmt, creëer je meer ontspanning, vrijheid en plezier in je dagelijkse leven. Je werkt aan concrete doelstellingen en geeft jezelf daar de ruimte voor. Voorbeelden van concrete doelstellingen kunnen zijn:
- 3x per week intensieve kracht training
- Elke dag de trap op kantoor
- 80% gezonde voeding (volgens bestaande eetwijze)
- Elke ochtend tijd voor mijn partner
- Elke avond samen naar bed
- Wekelijks een uitje
- Tijd maken voor spontane uitjes met vrienden
- Elke week een kaartje / bloemetje / cadeautje naar vrienden & familie
- Elke maand de eerste 150 euro naar mijn spaarrekening / belegging / oude sok onder mijn bed
Hierdoor werk je continu aan het plezier in je leven. Geniet je van je leven en zorg je voor nieuwe gewoonten, die aansluiten bij wat jij graag wilt. En als je dan eens minder sport, een keer snoept of al langere tijd geen contact hebt gehad met een vriend of vriendin, dan geeft dit niet direct. Dan is het eerder een herinnering, waardoor je weer terug komt op het juiste spoor. In de SLiM! show hebben we het hier vaak over. Zorg voor een goede persoonlijke balans tussen je levensdoel (missie), je talenten, bezieling, de juiste leef- en werkroutine en vitaliteit.
Waarom is dit belangrijk?
In een maatschappij waarin we zo gewend zijn hard te rennen op basis van wat anderen van ons verwachten, is het een grote uitdaging je leven zorgvuldig zelf samen te stellen. De vruchten die je ervan plukt zijn echter onbetaalbaar. Kijk voor jezelf eens welke duurzame doelen je belangrijk vind en welke doelstellingen je daarvoor kunt formuleren, zodat je stap voor stap je leven meer in eigen hand neemt. Weet je het (nog) niet? Download dan ons e-book “Je talent aan Zet”. Dit reikt je een stappenplan aan om je talenten om te zetten in een concreet plan met concrete doelen.