Gek op stress

Denk eens terug aan het afgelopen jaar. Hoeveel stress heb je ervaren? Weinig, een beetje of juist heel veel? Veel mensen denken dat je van stress ziek wordt, maar is dat ook zo? Misschien is het de overtuiging dat stress slecht voor je is? Zorgt dat ervoor dat je ziek wordt? Uit onderzoek in Amerika blijkt met name dat laatste. Stel dat je anders over stress gaat denken en het als iets positief ziet, word je dan ook gezonder?

Als je jouw gedachten verandert over stress, reageert je lichaam dan anders?

stress en je perceptie veranderenWat gebeurt er met je lichaam als je stress ervaart? Je hart gaat sneller kloppen, je gaat sneller en oppervlakkiger ademhalen, je begint te transpireren. Dit interpreteren we vaak negatief, we worden angstig, denken dat we niet goed met druk om kunnen gaan.

Stress is een hulpmiddel

Maar wat als je de tekenen van stress positief interpreteert en bedenkt dat je zo meer energie beschikbaar krijgt van je lichaam? Dat stress eigenlijk een hulpmiddel is om goed om te kunnen gaan met de uitdaging die op je wacht? Sneller ademen betekent dat je meer zuurstof beschikbaar hebt, je bent beter voorbereid op de actie die gaat komen. Dit betekent dat je dus beter dient te weten wat stress is en hoe dit invloed heeft op jou als mens.

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat zodra je de stress reactie ziet als iets dat je gaat helpen, je minder gestrest bent, je minder angst hebt en meer zelfvertrouwen. Deze positieve gedachte verandert ook je fysieke reactie. Bij een typische stressreactie gaat je hartslag omhoog en trekken je bloedvaten samen. Het is niet gezond om lang in deze fysieke toestand te blijven. Bij de deelnemers van het onderzoek die positief over stress dachten ging hun hartslag wel omhoog, maar reageerde de rest van het lichaam meer zoals je dat bij een moment van vreugde zou verwachten.

Stress is een energiebooster

Stress heb je nodig om te kunnen presteren. Stress geeft je een enorme energieboost en zorgt ervoor dat je buitengewone prestaties kunt neerzetten. Als je stress als iets positiefs ziet dan heb je een veel gezondere stressreactie. Als je je stressreactie beschouwt als nuttig dan wordt het je vriend en geeft het je zelfvertrouwen en kun je met meer gemak de uitdaging aan waar je voor staat.

Wil jij stress ook als energiebooster? Zorg dan dat je gek op stress bent, het is bewezen effectief!

En wil je nog meer positiviteit ontwikkelen rondom stress? Een ontzettend leuk en verfrissend boek over een positieve kijk op stress is Gek op stress, maar niet altijd van Suzan Kuijsten en Carolien Hamming.

 

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen