Weet wat er speelt en ga voor werkgeluk!
Werkgeluk is heel belangrijk. In mijn praktijk komen regelmatig mannen en vrouwen die al zo’n 3-4 jaar rondlopen met het knagende gevoel dat ze niet lekker op hun plek zitten in hun werk. Zonde, want wát een impact heeft dat op hun energie! En wat te denken van het (werk)geluk? Want werknemers ervaren een hoge drempel om hun onvrede over werk met de werkgever te delen; “Als mijn werkgever weet dat ik niet lekker in mijn werk zit, dan raak ik vast mijn baan kwijt. En hoe moet dat dan met mijn gezin, hypotheek, etc?”.
Werkgeluk
Hoe komt dat dan, dat zoveel mensen weinig werkgeluk ervaren? Omdat veel mensen toevallig in hun eerste baan rollen en hierop doorgaan. Ze doen waarvan wordt verteld ‘dat ze er zo goed in zijn’. Maar dat betekent niet altijd automatisch dat dit ook de energizers zijn voor deze werknemer. We zijn geneigd ons aan te passen aan onze omgeving, te doen wat van ons verwacht wordt. Ik zou dit graag willen omdraaien. Namelijk dat mensen de omgeving aanpassen aan wie zij zijn, en niet andersom. Weten wat hún energizers en energy drains zijn, waar krijg je energie van en wat trekt je leeg? Kortom, wat zet hen in flow en wat zet hen in langdurige negatieve stress.
Verliefd!
Onvrede met je baan heeft nogal wat consequenties! (Langdurig) verzuim ligt op de loer. Lagere productiviteit. Impact op sfeer en cultuur. Mensen praten met elkaar en geklaag werkt aanstekelijk. Ontevredenheid kan leiden tot een slechtere kwaliteit van de output. Wat een gemiste kans, schiet vaak door mijn hoofd. Zowel voor werknemer als werkgever.
Als alle werknemers werken vanuit wie zij zijn, dan bereik je synergie
en tillen ze de organisatie naar een hoger level.
Want als je een medewerker inzet op zijn talent dan is hij bevlogen en werkt hij vol plezier en enthousiasme! Als alle werknemers zo werken, dan bereik je synergie. Ze tillen de organisatie naar een hoger level. Dat veroorzaakt namelijk een enorme aantrekkingskracht voor (nieuwe) medewerkers en óók voor klanten. Mensen zijn creatief en bevlogen. Ze lijken wel verliefd! Energiek, enthousiast en ze kunnen bergen verzetten.
Voorjaarsschoonmaak voor organisaties
De lente is een goed moment voor een voorjaarsschoonmaak. Daarom geef ik graag drie ‘schoonmaak-tips’ voor iedere organisatie om meer werkgeluk te creëren op de werkvloer.
- Signaleer signalen
- Praat met je werknemer over werkgeluk
- Kén je werknemer
Tip 1. Signaleer signalen
Is de koffie niet aan te slepen? Structureel pauzes overslaan? Mailtjes niet beantwoorden? Deadlines vergeten? En hoe loopt iemand er fysiek bij, hoe kijkt hij uit zijn ogen? Happy? Ontspannen? Moe? Verdrietig? Staat zijn kaak strak, en is hij opstandig? Of verstopt hij zich juist in een hoekje? Zie je zulk gedrag dag in dag uit bij deze medewerker? Ga het gesprek aan! Benoemen wat je signaleert kan een enorme opluchting voor deze medewerker zijn, want hij is namelijk aan het overleven…
Tip 2. Praat met je werknemer over werkgeluk
Het klinkt als een open deur en dat is het natuurlijk ook, maar het voeren van gesprekken over werkgeluk hebben echt zin. Van oudsher bestaat de reguliere gesprek-cyclus, deze herhaal je met regelmaat in het jaar. Maar de reguliere gesprek-cyclus is écht niet voldoende… De kracht zit hem in het klein houden. Dus maak het niet te zwaar en te lang. Gewoon even bij het koffieapparaat. Door bijvoorbeeld de volgende vier vragen steeds te stellen, kom je werkelijk in contact met elkaar.
- Hoe gaat het met je?
- Loop je ergens tegenaan?
- Wat heb je nodig?
- Hoe kan ik je helpen?z
Tip 3. Kén je werknemer
Waar liggen de drijfveren van je werknemer? Wat zijn z’n talenten? Welke taken passen het beste bij deze persoon? En wat is er nodig vanuit de werkcontext om hem te laten floreren, wat kan jij doet als werkgever? Een talentenscan biedt veel handvatten voor zowel werknemer als werkgever. Dan weten jullie namelijk beiden welke doelen écht passen bij deze werknemer voor zijn ontwikkeling. En natuurlijk kan je hem hierop stimuleren voor een optimale ontwikkeling.
Talent laat de organisatie floreren!
Door een transparante relatie op te bouwen met je medewerker en te zorgen dat je hem echt goed kent, kun je makkelijker signalen van onvrede oppikken en die omzetten in werkplezier en werkgeluk. Want als alle medewerkers ingezet worden op hun talenten dan floreert de organisatie! Stel je eens voor wat je daarmee kunt bereiken!
Hoe denk jij over (jouw) werkgeluk? Deel het met ons. Laat je reactie hieronder achter!
Tot de volgende lente-blog! Deze gaat over ‘opnieuw inrichten: de perfecte kandidaat voor onze missie.’
TALENT LAAT DE ORGANISATIE FLOREREN
Fijne dag!
Hester!