Zelfinzicht krijgen door te focussen op je
17 april 2019 
4 min. leestijd

Zelfinzicht krijgen door te focussen op je "Waarom" achter beslissingen

Zelfinzicht, jezelf vinden, is één van de mooiste termen rond persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je elke ochtend opstaat en even de moeite neemt om je benen, armen en buik aan te raken, garandeer ik je: je hebt jezelf weer gevonden. Maar onder die buitenkant zijn we natuurlijk driftig op zoek naar onze ‘ware ik’. En dit alles om er een mooi slaatje uit te slaan. Uh, de wereld te verbeteren. 

Één van de belangrijke boeken op dit gebied is geschreven door Simon Sinek: Start with Why. Persoonlijk heb ik het boek altijd een beetje lastig gevonden, en dit zegt waarschijnlijk meer over mijn interpretatie-vermogen dan over de woorden van Sinek. Maar deze week stuitte ik op een zeer verhelderende talk van Sinek zelf. Dit ging over zijn model, en hoe dit door de massa meestal verkeerd wordt begrepen. Daar ben ik eens goed voor gaan zitten en in dit artikel deel ik ‘de onthulling’ die hij deed. Want dit leidt voor jou tot nog meer zelfinzicht en dat gun ik jou.

Zelfinzicht, dit verandert je wereld direct, als je zoekt naar je droombaan en geluk!

Zelfinzicht vergroten doe je zo!Er zit namelijk een heel subtiel verschil tussen wat Sinek in zijn boek wil duidelijk maken en de manier waarop wij het vaak interpreteren. En dit heeft alles te maken met het verlangen ‘te doen wat je leuk vindt’. Dit wordt vaak direct gekoppeld aan de reden waarom je ’s ochtends uit je bed stapt en dat is precies waar de plank wordt misgeslagen. Dit is niet werkelijk zelfinzicht. Want doen wat je leuk vindt is geen garantie voor duurzaam geluk & succes. 

De werkelijke bedoeling zit namelijk veel genialer, en simpeler, in elkaar dan wij vaak denken. Het geniale aspect is dat het een directe aansluiting heeft op de natuur van de mens, iets wat hij ook uitgebreid uitlegt met het onderzoek wat hij heeft verricht. Met de eenvoud raakt het direct de essentie van de onrust die vele millennials ervaren:

Millennials anno 2019: Gebrek aan voldoening, teveel aan keuzes en gebrek aan een duidelijke richting.

Door juiste toepassing van Sinek’s model wordt direct duidelijk hoe belangrijk het is de ware reden te ontdekken waarom je hier rondloopt en hoe dit je op de lange termijn gelukkig maakt. 

Hoe vind jij jezelf en ga je doen waar je voor gemaakt bent?

1. Wat je doet

Dit gaat over jouw concrete invulling en kun je vaak vertalen naar een functie of rol. Een andere manier is het creëren van een mindset of levensstijl die wordt gevoed vanuit je unieke talent + je ‘Waarom’.

2. Hoe je dit doet

Ieder mens doet iets op zijn eigen manier en dit is essentieel om je te beseffen. Wanneer je ontdekt wat je dieperliggende drijfveer is (hint: Die Grote Heilige Waarom) koppel je dit aan je unieke kenmerken. Daarom is het ook logisch dat bedrijven met een heldere ‘Waarom’ veel verschillende mensen in dienst hebben. Zij sluiten allemaal aan op dezelfde intentie en geven daar op hun eigen manier invulling aan.

3. Waarom je het doet 

In tegenstelling tot wat velen denken gaat je ‘Waarom’ niet over doen wat jij het leukst vindt en al helemaal niet over wat jij het beste kunt. De dieper liggende betekenis van je ‘Waarom’ gaat over dat waar je bereid bent jezelf voor op te offeren en anderen mee te dienen.

En die houding sluit één op één aan op onze natuurlijke instelling. Dit genereert direct zelfinzicht. Wellicht ben je er mee bekend dat wij van origine zeer sociale karakters zijn die het liefst in groepen leven. Als je dit gedrag onder de loep noemt is een vrij logische conclusie dat iedereen daarin zijn verantwoordelijkheid en bijdrage heeft en daarmee dus een ‘Waarom’ om zijn plek in die groep te vervullen.

Hoe simpeler je koers, hoe logischer je weg

Je wordt dus zeer waarschijnlijk door een basale, menselijke reden gedreven. Dit is vaak even slikken, tot je beseft wat de kracht hiervan is. Hiervoor moet je eerst even over de verbazing heen stappen en de drang achterlaten het mooier te maken dan het is. Alles wat dan overblijft is de pure kracht van eenvoud, die je kunt invullen op de manier die het best bij jou past. In onze SLiM! boeken relateren we hier dan ook altijd aan. Het vormt je uitgangspunt. Maar nooit zonder verbinding met het grotere geheel. Wie ben je in relatie tot anderen.

En hoe eenvoudiger jij het kunt vertellen, hoe makkelijker anderen hieraan kunnen bijdragen. Daarom is het zo belangrijk als organisatie je talentvolle werknemers uit te leggen waarom je het doet. Deze talenten hebben door keuzestress, afleiding en overvloed,  behoefte aan duidelijkheid, overzicht en richting. Wanneer je dit als organisatie biedt en ze meeneemt in jullie bestaansrecht wordt het voor beide partijen interessant voor de lange termijn invulling te geven aan een rol.

Wat kun je als organisatie hiermee?

We weten inmiddels dat het verbinden van talenten aan je organisatie belangrijk is. We snappen dat het niet enkel draait om medewerkerstevredenheid maar ook om bevlogenheid van je medewerkers. Enkel dan zetten ze een stapje extra. Nu weten we ook dat het belangrijk is om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten. Dit lukt enkel als je hun persoonlijke waarden en missie weet te koppelen aan de waarden en missie van je organisatie. Zeker bij de doelgroep Millennials. Je dient dus extra focus te leggen op 5 dingen:

  1. voeren van de dialoog
  2. mogelijk maken van persoonlijke ontwikkelingen die op maat worden aangeboden
  3. vergroten van de participatie bij belangrijke elementen die bijdragen aan succesvol realiseren van individuele en gezamenlijke ambities
  4. vergroten van de autonomie van medewerkers
  5. zorgdragen voor relevante opleidingen die de medewerker succesvoller en gelukkiger maken.

Doe je dit niet? Dan gaan talenten op zoek naar een andere organisatie die dit wel doet!

Zorg voor een duidelijk fundament

Met dit fundament kunnen talenten worden benut en keuzes voor functies worden gemaakt. Hiermee ontstaat ook direct de verantwoordelijkheid, vrijheid en bijdrage waar veel talenten naar zoeken. Deze zoektocht wordt vergemakkelijkt als duidelijk is hoe zij hun eigen drijfveer kunnen koppelen aan die van een organisatie.

Daarmee draag je als talent direct bij aan het hogere doel en voel je de kans om aan je eigen droom te werken. Daarmee vindt je dus jezelf en ga je doen waarom je hier bent. 

Maak een fijne week, dicht bij jezelf en in verbinding met anderen.

Frank!

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen