De 10 kenmerken van gelukkige, geïnspireerde mensen

De 10 kenmerken van gelukkige, geïnspireerde mensen10 kenmerken van gelukkige, geïnspireerde mensen

Wij vinden het prachtig om te ontdekken wat succesvolle, gelukkige en krachtige mensen onderscheidt van ongelukkige mensen. Vaak begeven ze zich op hetzelfde leef- of werkgebied.

Dit is zacht gezegd heel opvallend! Waarom is de éne persoon heel succesvol in zijn werk, terwijl de andere persoon niet eens zijn baan kan behouden? Hoe komt het dat de éne persoon financieel succes bereikt, terwijl de andere persoon juist aan de grond komt te zitten? Daar zit een krachtige interne strategie achter.

Interne strategie bepaalt succes

We begeleiden al 21 jaar professionals en geloven dat je interne strategie ook je succes bepaald. Dit is altijd mijn uitgangspunt van waaruit ik naar mensen kijk. Ik vind het ook zo'n fascinerend onderwerp. Daarom geloof ik dat succes wordt bepaald, door meer dingen dan toeval, de omstandigheden of geluk. Het grootste gedeelte van succes wordt bepaald door een innerlijke denk- en gedrag-strategie.

We hebben ontdekt dat succesvolle mensen – ongeacht of het sporters, miljonairs, succesvolle zakenlui, managers, professionals, marketeers of artiesten zijn – allemaal bepaalde overeenkomsten hebben. De volgende  kenmerken, komen bij succesvolle mensen veel voor:


Ze hebben:
 1. een hoger doel;
 2. een sterke interne drive om dat doel te verwezenlijken;
 3. een enorme drang om te leren;
 4. enorm sterke discipline;
 5. de juiste routine;
 6. een gezonde levensstijl die hen superfit maakte;
 7. plezier om hun talent aan de wereld te laten zien;
 8. en een sterke interne drijfveer die hen vooruit leek te stuwen: hun missie…

Training Persoonlijke OntwikkelingEen persoonlijke missie geeft houvast

In het laatste hoofdstuk van SLiM! definiëren deelnemers hun persoonlijke missie. Men leert ook hoe men de missie vervolgens kan volgen. Dat is belangrijk als het even tegenzit. Immers bij een gunstige wind is iedere zeeman een succesvolle zeeman.


Als je sterk van binnen naar buiten opereert: • blijf je dichter bij jezelf
 • herken en erken je beter je emoties
 • ben je trouw aan wie je bent
 • draag je je waarden goed uit
 • raak je steeds meer overtuigd dat je op de goede weg zit
 • neem je de juiste beslissingen, die jouw positieve toekomst versterken.

En dat… gunnen we iedereen!

Scent of a woman

In de film Scent of a woman zien we een blinde, maar vlammende Colonel Frank Slade, prachtig weergegeven door Al Pacino, vol van leer trekken. In de scène 'the open meeting' aan het einde van de film zegt hij: 'There is nothing like the sight of an amputated soul. Because there is no prostatic for that.' En dat is precies wat een persoonlijke missie, of het ontbreken ervan, met een mens doet. Want je persoonlijke missie is je kompas, je gids, je baken, waarin je weergeeft wat het leven voor jou meer dan de moeite waar maakt.


Je persoonlijke missie is geen prothese. Het helpt je juist om op het juiste pad te blijven, de goede keuzes te maken en te voorkomen dat je verstrikt raakt in het woud van dolende geesten, energieverspilling, depressiviteit en te veel – negatieve – stress.


Er zijn 2 onderzoeken die leuk zijn om met jou te delen: een onderzoek van de Universiteit van Yale naar de relatie tussen geluk en doelen en een onderzoek van de Universiteit van Berkley naar de kenmerken van gelukkige mensen.Onderzoek Yale naar geluk en doelen

Dat het belangrijk is om helder voor ogen hebben wat je wilt, wordt nog een keer onderstreept door een interessant onderzoek dat aan Yale University in New Haven (Connecticut) is gedaan. Halverwege de vorige eeuw werd aan alle studenten gevraagd of zij zich doelen hadden gesteld voor het invullen van hun eigen leven en zo ja, welke. Uit het onderzoek bleek dat slechts 3% van de studenten zich concrete doelen gesteld had,. Nog eens 10% van de studenten stelde zich semi-concrete doelen.


Blijkbaar hebben slechts weinig mensen helder voor ogen wat ze echt willen bereiken. De opvallendste conclusie kwam pas twintig jaar later. Toen werden alle studenten opgespoord. Vervolgens werd er gekeken naar de mate waarin zij succesvol waren. Daaruit bleek dat juist de 3% van de studenten, die zichzelf concrete doelen hadden gesteld – op het gebied van functies en financiën méér had bereikt dan de overige 97% van de studenten.Onderzoek van Berkley naar gelukkige mensen

Een ander onderzoek van Berkley laat zien, dat mensen die gelukkig zijn:
 • zich meer verwonderen
 • open staan om te leren
 • meer bewust in het moment leven en daardoor meer momenten van flow ervaren
 • met zingeving zaken aanpakken
 • een hoger doel of belang nastreven
 • zich meer openstellen voor het onverwachte
 • zich meer richten op het spelen van het spel dan op het winnen van de knikkers
 • goed in verbinding staan met positieve mensen
 • dankbaar zijn voor wat er is
 • meer plezier ervaren en creëren voor zichzelf.

 • Wij zijn het daar wel mee eens. We laten mensen in onze SLiM show altijd een potje duim-worstelen om ze weer te laten voelen hoe het voelt om werkelijk bezield te zijn en bovenstaande kenmerken samen op te wekken. En dat vindt iedereen altijd super leuk.

  Mijn advies is dus: definieer je missie en zoek uit wat jouw drijfveren zijn. Vertaal dat dan in concrete gedragingen. Wat ga je dan meer, minder en niet meer doen. Op deze manier beweeg je effectiever en vaak meer in flow van A naar B! Terwijl je de reis maakt, kijk dan of je bovenstaande gedragingen meer aan jezelf en anderen kunt laten zien. Dan komen de resultaten vaak ook.


  Wil je dichter bij jezelf komen en ontdekken wat jij precies in je mars hebt, om meer werkgeluk te creëeren en meer in flow te werken? Wil je de talenten van je team in kaart brengen om hen meer naar werkgeluk te laten bewegen? Vraag dan bij ons een gratis 15 minuten adviesgesprek aan en wij geven je een goed advies hoe jij dit goed kunt toepassen.


  Meld je hier aan voor een 15 minuten gesprek >>

Reactie plaatsen