Van stress naar werkgeluk en zin in je werk
29 augustus 2019 
3 min. leestijd

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk

Veel mensen komen nu terug van vakantie. Normaal opgeladen en uitgerust maar nu voor het eerst in grote getallen toch anders. De stress is toegenomen. Er is onzekerheid over de manier van samenwerken: live, hybride, thuiswerken. Het thuiswerken duurt ook lang. Waar we rekenden op enkele maanden is het in een keer de nieuwe norm. En werk en privé lopen gewoon te veel door elkaar. Managers dienen hierover meer gesprekken te voeren met hun medewerkers.

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk, in deze tijd, hoe doe je dat?

We kunnen nog veel winnen

We vergeten namelijk nu soms dat werken ook leuk, inspirerend en samen dient te gebeuren. In Nederland werkt maar 30% van de beroepsbevolking op zijn talenten. We zijn wel het 5e geluksland van de wereld maar ervaren wel enorm veel stress. We scoren ook een voldoende op werkgeluk met een 7,2 (*bron: onderzoek Effectory). 14% van de mensen heeft burnout-klachten en een groot aantal mensen zit in burn-out, maar dit aantal neemt wel snel toe. In Covid-tijd zijn de verborgen burn-out klachten van 1,3 miljoen naar ruim 4 miljoen mensen met klachten gestegen. Hoe komt dit?

Opvallend is de daling van de autonomie tussen 2007 en 2017: respectievelijk 38% en 45% ervaart regelmatig een lage autonomie. De stijging van hoge taakeisen en daling van het ervaren van autonomie is zorgelijk, omdat de combinatie van hoge taakeisen en lage autonomie het risico op werkstress verhoogt. (*Bron Onderzoek ARBO Balans 2018 – Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Deze is opgelopen van 11% in 2011 naar 16,4% in 2018. 70% van de managers controleerde in januari 2021 of hun medewerkers wel aan het werk waren? Dit verhoogde juist de werkdruk en werkte contra-productief voor bevlogen samenwerken.

Van stress naar werkgeluk en zin in je werk

Hoe ga je van stress naar werkgeluk?Volgens Arbonet is ook het beleid van organisaties om actief te werken aan duurzame inzetbaarheid met gemiddeld 5-8% vermindert. Duurzame inzetbaarheid verbetert door de factoren autonomie, participatie, werkelijke interesse in de mens achter de professional, opleiding op maat, regelmatig het goede gesprek en een inspirerende leidinggevende en werkomgeving, waar men zich thuisvoelt.

Het moet anders…. en het kan ook ècht anders.  Het is een duidelijk signaal, een alarmbel, die erop wijst dat we regelmatig geleefd wordt door ‘de waan van het werk’. Natuurlijk komt dit thema in verschillende varianten voor.

Welke tips helpen je fris aan het werk?

  1. Neem tijd om te acclimatiseren en begin rustig
  2. Maak voor je begint een plan wat jouw routines voor succes worden
  3. Houd fijne vakantiegewoontes iets langer aan en gun je elke dag zo’n momentje.
  4. Schoon je e-mail op en start bij je meest recente e-mail
  5. Plan de eerste week meer rust en van je werkplek-momenten in
  6. Geef aandacht aan één ding tegelijk – focus op 1 ding en maak het af.
  7. Start niet eerder en eindig niet later – maar regel je werk zodat je binnen tijd klaar bent. Het draait niet om veel werken, het draait om de juiste dingen effectief doen.
  8. Richt je werkplek opnieuw in en geef het een frisse fijne uitstraling.
  9. Kleed je elke dag mooi aan en vergeet ook niet het plezier in werk bij jezelf en je collega’s te activeren.
  10. Doe de 8 weken Challenge met ons en raak geïnspireerd om fijner en met meer energie te werken dan ooit te voren.

Behoefte aan meer inspiratie en meer energie?

Heb je stress of ben je benieuwd hoe je jezelf of anderen meer in hun kracht kunt zetten?

Doe dan mee aan de Challenge: in 8 weken brengen we je dan met een garantie op succes naar jouw ambitie/ doel toe: stressvrij, vitaal, gelukkig in je kracht, vanuit zelfvertrouwen stappen vooruit zetten.

Door je te leren hoe je juiste routines in je werk en je leven vorm kunt geven, in actie zetten die je: meer energie, meer rust en overzicht, meer controle over je eigen agenda en meer werkplezier geven.

Hoe doen we dit?

In een klein groepje wordt Wout jouw mentor. Je volgt samen om de 2 weken een masterclasses van 1 uur. In totaal volg je vier masterclasses. Tussentijds krijg je effectieve leuke en simpele opdrachten, die je direct in jouw werk/ leven in actie zet.

Elke week erna, bespreek je in een korte persoonlijke 1-op-1 coaching met Wout je vorderingen en bevindingen (vier keer coaching in totaal). Zo zet je elke week stappen vooruit naar jouw persoonlijke doel, droom of ambitie.

We meten 3 keer of je je doelstelling ook bereikt en waar we nog meer kunnen finetunen.

Kijk hier voor meer informatie>>

Het resultaat.

Minder stress, een betere leef- en werkroutine, meer energie, veel inspiratie om met meer plezier te werken. De beste tips om effectiever te zijn, Geen uitstelgedrag meer, maar concrete stappen vooruit. En dan alles op een persoonlijke, inspirerende manier en … met garantie op succes.

Doe ook mee met de Challenge >>

Om je alvast te inspireren, kijk hier wat Wout vertelt over keihard werken maar slim ontspannen.

 

Dan werk jij in ieder geval alvast aan jouw vitaliteit en beweeg je van stress naar werkgeluk en zin in je werk.

 

Groetjes Wout

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen