Sta je rood? Werkstress gaat ten koste van je vitaliteit en effectiviteit.
27 mei 2019 
2 min. leestijd

Sta je rood? Werkstress gaat ten koste van je vitaliteit en effectiviteit.

Oh nee, sta je rood?

‘Steeds zo moe, weinig energie, vergeetachtig, hoofdpijn…’ zo maar wat antwoorden van mensen op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’. En natuurlijk, iedereen ervaart wel eens een periode waarin je slechter slaapt, minder energie hebt of wanneer het lijkt alsof je hoofd een zeef is. Ook aan jezelf twijfelen bij het nemen van beslissingen of bij het geven van een presentatie is van alle dag. Maar als dit langer duurt dan ‘even een periode’, zou er dan niet iets meer aan de hand zijn? Sta je rood… is dan een goede vraag.

1 miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten!

Eerst eens wat cijfers. Van deze 1 miljoen Nederlanders is het aandeel jonge werknemers relatief groot. Verzuim door werkstress kost werkgevers in Nederland rond de 2 miljard (!) op jaarbasis en 3 miljoen Nederlanders heeft behoefte aan maatregelen tegen werkstress (bron: Monitor Arbeid TNO).

Gevoelig voor stress

Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen draagkracht en draaglast. Heb je een grotere draagkracht, dan kun je meer of grotere stressvolle situaties aan, dan iemand, die minder draagkracht heeft. Lees hier ook de tips voor vitaal leven en werken >>

Draaglast verlagen of draagkracht verhogen?

Draaglast is alles wat je te verduren krijgt, zoals ruzie thuis, financiële of gezondheidsproblemen of ongewenst gedrag op je werk. Daarentegen gaat draagkracht juist over je mentale en fysieke veerkracht: optimistisch kunnen denken, niet in paniek raken bij een hoge werkdruk maar rustig door kunnen gaan, een goede conditie hebben en sporten. Bij stress is er een onbalans tussen jouw draagkracht en draaglast. Sta je rood op dit moment of ga je goed?

Stress gaat niet weg als je minder doet

Sta je rood?Vaak is de eerste reactie om bij stress die draaglast te gaan verlagen en dan met name door minder te gaan doen. Tijdelijk minder dossiers behandelen of minder uren gaan werken. Dat lijkt vaak dé oplossing, maar is op de lange(re) termijn helemaal niet zo handig. De stress wordt er vaak niet minder van. En mocht deze wel wat minder worden, dan is dat tijdelijk. Zodra je denkt dat je alles weer aankunt en weer aan de slag gaat op je oude niveau, komt ook de daarbij behorende stress gewoon weer om de hoek kijken. Maak je er dus een gewoonte van om je draaglast te verlagen, dan komt onvermijdelijk het moment dat je echt niets meer kunt dragen met als gevolg een burn-out.

Het is dus veel beter om jouw draagkracht te vergroten. In de SLiM! training helpen we mensen oog te krijgen voor hun vitaliteit, maar ook hoe ze met hun leven en werk omgaan. Wij geloven dat je draagkracht toeneemt als je:

  • een duidelijke persoonlijke missie volgt
  • op je talenten werkt
  • bezield bent van wat je doet
  • daarin de juiste routine en balans vindt
  • een positieve leef- en werksituatie voor jezelf creëert

Kortom, je werkt dan SLiM!

Ben je benieuwd naar je mate van stress? Ga je goed of sta je rood? Doe de stress test dan op: https://www.lesstress.biz/stress-test/

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen