In de file naar een lezing zat ik vast. Zowel fysiek als mentaal. Mijn planning viel in duigen, de snelweg werd een parkeerplaats en ik had geen plan B. Alleen een koffievlek op m’n overhemd en een presentatie die ik alleen nog maar in mijn hoofd had geoefend. Perfect voorbeeld van wat leiders dagelijks meemaken: onzekerheid. Of zoals mijn moeder zou zeggen: “Joh, dat hoort erbij.”
Waarom niet-weten eigenlijk goud is (maar het ruikt een beetje raar)
Niet-weten activeert creativiteit. Maar we zijn opgeleid om zeker te zijn. Om antwoorden te geven, knopen door te hakken, de weg te wijzen – zelfs als we zelf niet weten waarheen. Maar de leiders van nu zijn geen experts in antwoorden, maar meesters in het stellen van goeie vragen. En als het even kan, met een twinkeling in de ogen.
Onderzoek zegt: twijfelaars zijn de betere leiders
Psychologen van Harvard toonden aan dat leiders die actief 'leegte' toelaten – het niet-weten erkennen – sneller betere beslissingen nemen. Het brein krijgt namelijk ruimte om opties te heroverwegen. Je intuïtie krijgt weer ademruimte. En toegegeven: het is ook heerlijk om even níet de wijsneus te moeten zijn.
Tips voor leiders met een hekel aan onzekerheid (oftewel: voor iedereen)
Normaliseer het: begin vergaderingen met wat je niet weet. Het lucht op én nodigt uit tot samenwerking.
Maak ruimte voor stilte: 30 seconden ongemakkelijke stilte activeert diep denken. Ja, mensen schuifelen. Ja, iemand maakt een grapje. En dan... komt er vaak iets briljants.
Train je team in experimenteren: kleine pilots, snelle feedback. Het hoeft niet perfect. Wel echt. En dat scheelt alvast één burn-out.
Leiderschap in 2025 is niet weten wat er komt – en toch durven bewegen.
Zoals improvisatie bij het theater: je hebt geen script, maar je vertrouwt op je team, je ervaring en je vermogen om de stilte niet te laten overnemen door paniek.
👉 Wil je leren hoe je dit SLiM! kunt doen? Kijk dan naar ons gratis webinar Amplitief Leiderschap: SLiM! omgaan met verandering. Geen zweverig gedoe, gewoon stevig leiderschap met humor, houvast en hersenwetenschap.