Minder doen, gaat stress daardoor weg? Bijna nooit...
22 april 2019 
3 min. leestijd

Minder doen, gaat stress daardoor weg? Bijna nooit...

Minder doen is bijna nooit de oplossing.

Minder doen lijkt eenvoudig want je bent ‘steeds zo moe, weinig energie, vergeetachtig, hoofdpijn…’ Zo maar wat antwoorden van mensen op de vraag  ‘Hoe gaat het met je?’. En natuurlijk, iedereen ervaart wel eens een periode waarin je slechter slaapt, minder energie hebt of wanneer het lijkt alsof je hoofd een zeef is. Ook aan jezelf twijfelen bij het nemen van beslissingen of bij het geven van een presentatie is van alle dag. Maar als dit langer duurt dan ‘even een periode’, zou er dan niet iets meer aan de hand zijn?

1 miljoen Nederlanders heeft last van burn-out klachten!

Eerst eens wat cijfers. Van deze 1 miljoen Nederlanders is het aandeel jonge werknemers relatief groot. Verzuim door werkstress kost werkgevers in Nederland rond de 2 miljard (!) op jaarbasis en 3 miljoen Nederlanders heeft behoefte aan maatregelen tegen werkstress (bron: Monitor Arbeid TNO). Zou minder doen dan helpen?

Iedereen even gevoelig voor stress?

Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen draagkracht en draaglast. Heb je een grotere draagkracht, dan kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die minder draagkracht heeft. Minder doen werkt dus mogelijk niet bij iedereen.

Draaglast is alles wat je te verduren krijgt, zoals ruzie thuis, financiële of gezondheidsproblemen of ongewenst gedrag op je werk. Daarentegen gaat draagkracht juist over je mentale en fysieke veerkracht: optimistisch kunnen denken, niet in paniek raken bij een hoge werkdruk maar rustig door kunnen gaan, een goede conditie hebben en sporten. Bij stress is er een onbalans tussen jouw draagkracht en draaglast.

Draaglast verlagen of draagkracht verhogen?

Stress elimineren door minder doen?Laten we dit nog eens verder verdiepen. Want minder doen kan werken, maar het hoeft niet te werken. Stress heeft te maken met de hoeveelheid spanning of druk die je ervaart. Wanneer de eisen die aan je worden gesteld of die je aan jezelf stelt, overeenkomen met wat je aankunt, spreken we van gezonde spanning of gezonde stress. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan.

Vaak is de eerste reactie om bij stress die draaglast te gaan verlagen en dan met name door minder te gaan doen. Tijdelijk minder dossiers behandelen of minder uren gaan werken. Dat lijkt vaak dé oplossing, maar is op de lange(re) termijn helemaal niet zo handig. De stress wordt er vaak niet minder van. En mocht deze wel wat minder worden, dan is dat tijdelijk. Zodra je denkt dat je alles weer aankunt en weer aan de slag gaat op je oude niveau, komt ook de daarbij behorende stress gewoon weer om de hoek kijken. Maak je er dus een gewoonte van om je draaglast te verlagen, dan komt onvermijdelijk het moment dat je echt niets meer kunt dragen met als gevolg een burn-out.

Het is dus veel beter om jouw draagkracht te vergroten. Dan kan je een burn-out absoluut voorkomen!

Wat kun je hiermee als professional?

Zorg dat je draaglast lager wordt en je draagkracht hoger. Anders gezegd, doe enkel de dingen die ècht prioriteit hebben en bij jou horen. Schakel desnoods een coach in om je bij je werkroutine te helpen. Praat hierover met je manager en HR. Zoek samen systematisch naar oplossingen die jouw draaglast verminderen. Èn zorg tegelijkertijd dat je vermogen om met stress om te gaan ook beter wordt. Je doet dit door je assertiviteit te verhogen, je mind-set te optimaliseren t.a.v. wat werkelijk noodzakelijk is en hoe je dit effectief zult aanpakken, je omgeving te stimuleren meer support aan te bieden om je hierbij te helpen. Heb je hierbij advies nodig, contact ons voor een goed gesprek. We werken met een prachtig team van dames, die hierin gespecialiseerd zijn.

Wat kun je als organisatie doen?

  1. Ga regelmatig de dialoog met je medewerkers en managers aan. Pols hoe hun gevoel over stress is.
  2. Organiseer 1 keer per kwartaal intervisie om cases te bespreken. die overmatige stress opleveren. Help zoeken naar oplossingen.
  3. Zet regelmatig een korte enquete uit om te kijken hoe het gaat met stress.
  4. Er zijn verschillende gevalideerde vragenlijsten ontwikkeld om stress in kaart te brengen zoals: de Vier-Dimensionale Klachten Lijst (4-DKL), de Utrechste Burnoutschaal (UBOS), de Checklist Individuele Spankracht (CIS) en de Potter-vragenlijst. Gebruik deze bijvoorbeeld als tool om in gesprek te komen met elkaar.
  5. Houdt ook regelmatig vitaliteit check-ups. Negatieve stress wordt zichtbaar via fysieke symptomen:
    • chronisch te hoge ademhaling: 18-24 per minuut in en uit
    • hyperventilatie
    • te hoge bloeddruk: 120 bovendruk en 80 onderdruk is normaal
    • met biodots kun je je temperatuur meten. +/- 370 is normaal. Systematisch kouder duidt vaak op stress.
    • mentaal chronisch negatief en depressieve gevoelens.
  6. Zorg voor een veilige en inspirerende werkomgeving waar mensen zich thuisvoelen. Uit onderzoek van Bronschot naar stress blijkt dat ‘De mate van hechting – je ergens gewaardeerd en thuis voelen – is bepalend voor de stress die je aankunt’

Maak een mooie dag!

 

Irene

PS: wil je direct een inspirerende training over stress volgen. Bekijk hem hier >>

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen